Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος:Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στο αέριο

Ο πρώτος ιδιωτικός ενεργειακός όμιλος που «σπάει» το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ είναι ο όμιλος Μυτιληναίου. Στα τέλη Νοεμβρίου φέρνει το πρώτο φορτίο LNG 65.000 κ.μ., ποσότητα που προμηθεύθηκε από την ιταλική ENI.

  • της Αθηνάς Καλαιτζόγλου
Μυτιληναίος:Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στο αέριο
Ο πρώτος ιδιωτικός ενεργειακός όμιλος που «σπάει» το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ είναι ο όμιλος Μυτιληναίου. Στα τέλη Νοεμβρίου φέρνει το πρώτο φορτίο LNG 65.000 κ.μ., ποσότητα που προμηθεύθηκε από την ιταλική ENI για λογαριασμό της μονάδος CHP που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας πριν από λίγο στο επίσημο γεύμα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενέργειας του ΙΕΝΕ.
 
Ο όμιλος έχει συνάψει συμφωνία με τη ΔΕΣΦΑ για την αποθήκευση του LNG στη Ρεβυθούσα και τη μεταφορά του φυσικού αερίου έως τον Άγιο Νικόλαο, μέσω του υφιστάμενου εθνικού συστήματος μεταφοράς, καταβάλλοντας τα ανάλογα fees.

Η σύμβαση που διαθέτει με τη ΔΕΠΑ ο όμιλος Μυτιληναίου του παρέχει περιθώρια ζήτησης είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω για την κάλυψη των αναγκών του σε φυσικό αέριο και καθώς αυτή τη στιγμή θεωρούνται πολύ καλές οι τιμές για φορτία LNG αποφασίσθηκε η προμήθεια της συγκεκριμένης ποσότητας από άλλον προμηθευτή. Για το αν θα υπάρξει και συνέχεια θα εξαρτηθεί τόσο από τις ανάγκες του ομίλου όσο και από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς.

Πάντως, δεν αποκλείεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζεται από τον όμιλο, επίσης, στον Άγιο Νικόλαο, ισχύος 436 MW και θα είναι έτοιμη αρχές του 2010 να μην καλύπτει τις ανάγκες της από τη ΔΕΠΑ, αλλά από φορτία LNG που θα φέρνει ο όμιλος για ιδιοκατανάλωση.

Ο κ. Μυτιληναίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι οι ιδιώτες ανταποκρίθηκαν στην υλοποίηση επενδύσεων και αυτό που «μένει να δούμε είναι αν η πολιτεία επιθυμεί να κάνει πράξη την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για την οποία έχει νομοθετήσει πολλές φορές ως σήμερα, όχι όμως, αποτελεσματικά, κάνοντας ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, όπως αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα και ποικίλα προβλήματα και τις απερίγραπτες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές».

Τα σημαντικότερα προβλήματα εστιάζονται, κατά την άποψη του, «στην ανάγκη να δοθεί οριστικό τέλος στη ρυθμιστική αβεβαιότητα και την κατάσταση αδιαφάνειας και προτιμησιακών συμπεριφορών που παρατηρείται από τους φορείς που αποτελούν τις ανεξάρτητες αρχές», φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ.

Υπέδειξε παράλληλα, την ανάγκη να απλουστευθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης κυρίως για τις ΑΠΕ, να περιορισθεί η γραφειοκρατία και να αναλάβουν οι φορείς της πολιτείας την εξασφάλιση μιας σειράς πρωθύστερων ενεργειών, όπως, η χαρτογράφηση του βυθού, οι μετρήσεις των ανέμων, η χαρτογράφηση αρχαιολογικών ευρημάτων, κλπ.

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε ως πρώτη και βασική παράμετρο της αγοράς τη σωστή ρυθμιστική πρακτική και λειτουργία του Κώδικα, που έχει υποστεί, όπως είπε, σοβαρές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη επενδύσεις. Ενδεικτικά, παρέθεσε το παράδειγμα της μονάδος συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο, η οποία δεν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας, γιατί δεν έχει ενταχθεί ακόμη η τεχνολογία στον Κώδικα.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη χονδρεμπορική αγορά, χαρακτήρισε τη λειτουργία της αδιαφανή, με συνέπεια να μην μπορούν να εξασφαλισθούν χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες για τις ενεργειακές επενδύσεις. «Φαινόμενα της Οριακής Τιμής του Συστήματος κάτω του κόστους παραγωγής δεν τιμούν κανέναν», είπε ο κ. Μυτιληναίος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ, όμως, είχε την τιμητική της και για ένα άλλο ζήτημα ανοικτό για τον όμιλο Μυτιληναίου. Την τιμολόγηση του βιομηχανικού ρεύματος από την οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον η ενεργοβόρα μονάδα της ΑτΕ. «Παράγοντα θνησιμότητας» χαρακτήρισε ο κ. Μυτιληναίος το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος, που είναι, όπως είπε, υψηλότερο κατά 50% έναντι του αντίστοιχου των χωρών της Ε.Ε.

Πέραν αυτών το κρίσιμο ζήτημα για την αγορά ενέργειας στη χώρα μας, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, έχει να κάνει με το μέλλον της, που συναρτάται άμεσα με την εθνική στρατηγική. Καθώς οι λιθανθρακικές μονάδες δεν έχουν καμία τύχη στην Ελλάδα, όπως και η πυρηνική ενέργεια, ενώ οι λιγνιτικές μονάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες όχι μόνον με περιβαλλοντικούς όρους που θετει η Ε.Ε. αλλά και με τοπικές αντιδράσεις, οι μεσομακροπρόθεσμες ελληνικές ενεργειακές επιλογές κατά τον κ. Μυτιληναίο είναι:

1. Οι μεγάλες επενδύσεις για ΑΠΕ, πράγμα που συνεπάγεται επανάσταση στον τομέα της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών, καθώς και σοβαρό οικονομικό κόστος που θα υποστηρίζει τις επιχορηγήσεις ΑΠΕ και τα feed-in tariffs.

2. Η σταδιακή μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες βάσης, με την κατασκευή και ένταξη στο σύστημα περί των 5000-7000 MW στη δεκαετία 2010-2020.

3. Το μεγάλο παιχνίδι που ήδη ξεκίνησε με τη λειτουργία και κατασκευή τεράστιων LNG projects και την σοβαρή υπερπροσφορά σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στα επόμενα χρόνια, το οποίο θα ανταγωνιστεί με ίσους όρους το αέριο των αγωγών.

Πράγμα που σημαίνει ότι και η χώρα μας χρειάζεται να ενισχύσει τόσο τη Ρεβυθούσα όσο και να προχωρήσει στην κατασκευή δύο ακόμη terminal LNG με δυνατότητα χωρητικότητας τουλάχιστον 5 δισ. κ.μ., ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσει πλουραλισμό στην προέλευση των αγωγών φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v