Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wind: To σχέδιο Sawiris και ο ρόλος της APAX

Να πάρει πίσω τη Wind Hellas από τους δανειστές της με τα μισά λεφτά από την αξία των δανείων επιδιώκει ο κ. N. Sawiris. Το σχέδιο, οι επαφές με APAX, TPG και ένα ακόμη private equity και οι προσφορές στους ομολογιούχους.

Wind: To σχέδιο Sawiris και ο ρόλος της APAX
Σχέδιο επαναγοράς της Wind από τους δανειστές της με τα… μισά τουλάχιστον λεφτά από την -ονομαστική- αξία των δανείων της καταστρώνει ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. N. Sawiris, βασικός μέτοχος μέχρι πρόσφατα της Wind Hellas.

Ο κ. Sawiris επιδιώκει να συγκεντρώσει περί τα 300 - 500 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και με επιπλέον δανεισμό της τάξης του 1 - 1,2 δισ. ευρώ να επαναγοράσει από τους ομολογιούχους της Wind Hellas την εταιρία. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη προσεγγίσει μέσω της Morgan Stanley private equity funds όπως το APAX και το Texas Pacific Group.

Οι συζητήσεις με την APAX υπάρχουν εδώ και καιρό, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day αλλά η εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων βλέπει ευκαιρίες στο προωθούμενο distress deal μόνο στην περίπτωση που το discount με το οποίο αγοραστούν τα δάνεια της Wind είναι σημαντικά υψηλό. Τις επαφές με το APAX και το TPG επιβεβαίωσε ο κ. Sawiris με δηλώσεις του στο Dow Jones, αποκαλύπτοντας ότι συζητά και με ένα ακόμη private equity fund.

Τα κεφάλαια ίδια και ξένα που επιδιώκει να συγκεντρώσει η πλευρά Sawiris για να επαναγοράσει το χρέος και μέσω αυτού τη Wind Hellas δείχνουν ότι επιδιώκεται να αγοραστούν τα δάνεια της επιχείρησης με μέσο discount που θα ξεπεράσει το 50%. Για δάνεια δηλαδή που αγγίζουν τα 3,8 δισ. ευρώ να δοθούν κεφάλαια της τάξης των 1,5 - 1,7 δισ. ευρώ.

Με δεδομένα ότι η δομή του δανειακού χαρτοφυλακίου της Wind Hellas είναι εξαιρετικά σύνθετη, οι ομολογιούχοι διαθέτουν διαφορετικές εξασφαλίσεις και το κόστος εξυπηρέτησης διαφέρει σημαντικά ανά δάνειο και το discount που θα προσφερθεί δεν θα είναι ίδιο για όλες τις σειρές ομολογιών.

Προτεραιότητα για την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγοραστών έχουν οι δύο supportinated ομολογιακές εκδόσεις της Wind, οι οποίες βαρύνονται και με το υψηλότερο κόστος (Euribor πλέον 6,5%). Το σχέδιο Sawiris προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει προσφορά σε τιμή που να αντιστοιχεί μόλις στο 10% - 20% της ονομαστικής τους αξίας (περί το 1,2 δισ. ευρώ).

Ουσιαστικά θα επιχειρηθεί να αγοράσουν χρέος ύψους 1,2 δισ. ευρώ με discount υψηλότερο του 80%. Οι τιμές των παραπάνω ομολόγων κατακρημνίστηκαν (από τα 30 σεντς έως και τα 14 - 15 σεντς) όταν έγινε αντιληπτό ότι η Wind έχει αδυναμία να πληρώσει τοκομερίδια ύψους 67 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες αγορές στα συγκεκριμένα ομόλογα βγαίνουν κυρίως από distress funds τα οποία ποντάρουν σε δημόσια προσφορά, με τιμή κάπως υψηλότερη της τρέχουσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v