Στα 708 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα μεγέθη εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, μειωμένα κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τόσο στο εξάμηνο όσο και στο β΄ τρίμηνο.
Τα κέρδη του β΄ τριμήνου ανήλθαν στα 391 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας θα αυξηθούν 8% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009 και θα διαμορφωθούν στα 342 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο α΄ εξαμήνου, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα κέρδη της Εθνικής θα υποχωρούσαν 19%, στα 660,4 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεων στο εξάμηνο, στα 494 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες προβλέψεις να προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.
Τα κέρδη προ προβλέψεων στο εξάμηνο εμφανίζονται αυξημένα κατά 21% σε ετήσια βάση, στο 1,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, δήλωσε:
"Στην ολοκλήρωση δύο ετών από την έναρξη της κρίσης και ως αποτέλεσμα της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που ακολουθήσαμε -σταθερή επικέντρωση στην ανάπτυξη των εσόδων, αυστηρός έλεγχος των δαπανών και των κεφαλαίων και συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων- καθώς και της έγκαιρης προσαρμογής των επιχειρησιακών πρακτικών σε συνθήκες κρίσης, ο όιμιλος της Εθνικής βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες όσον αφορά στην επάρκεια και ποιότητα κεφαλαίων, στη ρευστότητα και στη λειτουργική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και του εξαμήνου του 2009 είναι η απόδειξη των δυνατοτήτων μας.
Από αυτή τη θέση ισχύος και με δεδομένο τον δυναμισμό του επιχειρηματικού μας μοντέλου, προχωρήσαμε πρόσφατα στην αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου με στόχο να κατοχυρώσουμε τη στρατηγική μας ευελιξία. Η επιτυχία της αύξησης ήταν μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης από τους μετόχους στο επιχειρηματικό μας μοντέλο. Θέλω να τους ευχαριστήσω, καθώς και το προσωπικό μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους και να τους διαβεβαιώσω για τη συνεχή δέσμευσή μας να δημιουργούμε αξία προς όφελός τους.
Με τη σταδιακή βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, τώρα ακόμη περισσότερο από πριν, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα αποτελέσματά μας, επικεντρωνόμενοι στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας για την εδραίωση της ηγετικής μας θέσης στη ΝΑ. Ευρώπη".
---ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ CONFERENCE CALL
Σε επίπεδα προ της κρίσης επέστρεψε η κερδοφορία της Εθνικής, όπως τόνισε η διοίκηση της τράπεζας στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, η ΕΤΕ είναι μία από τις ελάχιστες τράπεζες που κατάφεραν να εμφανίσουν αξιοπρεπή αύξηση χορηγήσεων στο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων, στο 1,5 δισ. ευρώ περίπου, επέστρεψαν σε επίπεδα προ της κρίσης.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 24% στο Q2.
Παράλληλα, μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας καθίσταται ιδιαίτερα ισχυρή και η ΕΤΕ κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερα κεφαλαιοποιημένων τραπεζών στην Ευρώπη.
Ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε την επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού στο β΄ τρίμηνο και η τάση είναι σαφώς επιβραδυνούμενη.
Στην περίπτωση της Finansbank, ο CFO της ΕΤΕ τόνισε ότι η κερδοφορία της τουρκικής θυγατρικής διαμορφώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ.
Για τη ΝΑ. Ευρώπη ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε την ανθεκτικότητα των θυγατρικών στον τομέα των εσόδων και τα κέρδη προ προβλέψεων που επιστρέφουν σε επίπεδα προ της κρίσης. Η τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην περιφέρεια, τόσο σε σχετικά όσο και σε απόλυτα μεγέθη, επιβραδύνεται, σημείωσε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι η τράπεζα θα εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο στις αρχές του 2010.
Ερωτηθείς για πιθανότητα κίνησης στο μέτωπο των εξαγορών, τόνισε ότι η ΕΤΕ στοχεύει στην αύξηση των μεριδίων αγοράς της, σημειώνοντας: "Είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε τις καταστάσεις".
---ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Τα βασικότερα σημεία των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, όπως τα παρουσιάζει στην ανακοίνωσή της, είναι τα εξής:
• Καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2009 στα 708 εκατ. ευρώ (-13%), σε προ της κρίσης επίπεδα.
• Αύξηση προ προβλέψεων κερδών εξαμήνου στο 1,5 δισ. ευρώ, +21%.
• Καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου 391 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 23% από το α΄ τρίμηνο του 2009.
• Αύξηση προβλέψεων εξαμήνου στα 494 εκατ., με το απόθεμα συσσωρευμένων προβλέψεων να προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
• Επιβράδυνση λειτουργικών δαπανών, με τον δείκτη αποδοτικότητας (έσοδα/έξοδα) στο ιστορικό χαμηλό του 44%.
• Αύξηση των χορηγήσεων του ομίλου 12% από το α΄ εξάμηνο του 2008.
• 2,5 δισ. ευρώ καθαρή αύξηση χορηγήσεων στην Ελλάδα, 11% πιστωτική επέκταση το 2009.
• 1,4 δισ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο του 2009.
• 1,6 δισ. ευρώ χορηγήσεις μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ μέσα στο 2009.
• 2,2 δισ. νέες καταθέσεις στην Ελλάδα στο β΄ τρίμηνο διαμορφώνουν τη σχέση δανείων προς καταθέσεις στο χαμηλό του 94%.
• Finansbank: ρεκόρ κερδοφορίας 219 εκατ., +15% από το α΄ εξάμηνο του 2008.
• ΝΑ. Ευρώπη: ικανοποιητική κερδοφορία (64 εκατ.) σε όλες τις χώρες.
• Κορυφαία κεφαλαιακή επάρκεια:
? Μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ.
? Αύξηση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 12,2%, στην κορυφή των ευρωπαϊκών τραπεζών.
--- ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Σε 708 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το α΄ εξάμηνο του 2009, σημειώνοντας απόκλιση 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τα καθαρά κέρδη του β΄ τριμήνου ανήλθαν σε 391 εκατ. αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η διατήρηση της κερδοφορίας του ομίλου στα προ τηςκρίσης επίπεδα και η τάση μεγαλύτερης ενίσχυσης που καταγράφεται στο β΄ τρίμηνο του έτους προήλθε από τη βελτίωση όλων των πηγών εσόδων του, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων. Η δυναμική αυτή της οργανικής κερδοφορίας του ομίλου αποτυπώνεται στην εξέλιξη των προ προβλέψεων κερδών του, τα οποία στο α΄ εξάμηνο του 2009 προσέγισαν το 1,5 δισ. καταγράφοντας αύξηση 21% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008.
Η ανάκαμψη αυτή της κερδοφορίας του ομίλου στα προ της κρίσης επίπεδα αποδεικνύει τη σταθερότητα του επιχειρηματικού του μοντέλου και επιβεβαιώνει την αξία τής διαχρονικά συνετής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, της ισόρροπης ανάπτυξης αλλά και της έγκαιρης προσαρμογής του στις συνθήκες της κρίσης. Συγκεκριμένα:
? Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 41% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και ανήλθαν σε 249 εκατ. Η βελτίωση αυτή κατά το β΄ τρίμηνο διαμόρφωσε την κερδοφορία του εξαμήνου σε 426 εκατ. περιορίζοντας την απόκλιση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 σε 13%, κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων στην τρέχουσα περίοδο. Χαρακτηριστικά, τα προ προβλέψεων κέρδη στην Ελλάδα ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του 2009 σε 933 εκατ., αυξημένα κατά 25% έναντι του 2008.
? Αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank, τα οποία το α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε 469 εκατ. TRY (219 εκατ. ευρώ), παρά τις αυξημένες προβλέψεις της τρέχουσας χρήσης. Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί στο 31% των συνολικών κερδών του ομίλου. Η σταδιακή σταθεροποίηση και οι προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας επέδρασαν θετικά στην οργανική κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η προ προβλέψεων κερδοφορία της Finansbank να αυξηθεί κατά 40% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2008 και 5% έναντι του προηγουμένου τριμήνου.
? Τέλος, κάμψη 40% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν σε 64 εκατ., συνεισφέροντας 9% στη συνολική κερδοφορία του ομίλου. Παρά τη δυσμενή συγκυρία στις οικονομίες της περιοχής και τις αυξημένες προβλέψεις, ο όμιλος συνεχίζει να καταγράφει κέρδη σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Τα κέρδη προ προβλέψεων των θυγατρικών στη ΝΑ. Ευρώπη παραμένουν σταθερά στα προ της κρίσης επίπεδα, στοιχείο που προοιωνίζεται τη σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας τους καθώς το ύψος των προβλέψεων για καθυστερήσεις αναμένεται να αποκλιμακωθεί στα προσεχή τρίμηνα.
Τα παραπάνω αποτελέσματα διαμόρφωσαν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου στο β΄ τρίμηνο του 2009 σε 24%, 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προηγούμενο τρίμηνο, σε επίπεδο συγκρίσιμο με την προ της κρίσης περίοδο. Η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε εν μέσω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας η οποία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο, παρά την τάση σταθεροποίησης κατά το β΄ τρίμηνο του έτους που ακολούθησε μια περίοδο ακραίας αβεβαιότητας. Η εξέλιξη της κρίσης συνεχίζει να επιβαρύνει τις δραστηριότητες του ομίλου και να απαιτεί μέγιστη ετοιμότητα.
Η συνεπής διαχείριση των επισφαλειών θωρακίζει την Εθνική από τις επιπτώσεις της κρίσης
Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, το ύψος των καθυστερήσεων εξελίσσεται ομαλά επαληθεύοντας τις προσδοκίες για περιορισμένη επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 4,4%, έναντι 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη διαχρονικά συνεπή διαχείριση κινδύνων του ομίλου η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επικέντρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου του σε κλάδους χαμηλού κινδύνου και υψηλών εξασφαλίσεων (όπως τα στεγαστικά δάνεια και η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα) που υπερβαίνουν αθροιστικά το 85% του συνολικού χαρτοφυλακίου του. Η περιορισμένη έκθεση του ομίλου στα πλέον ευάλωτα στις συνέπειες της κρίσης χαρτοφυλάκια (καταναλωτική πίστη, κάρτες κ.λπ.) εξομαλύνει τις επιπτώσεις της στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας.
Παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση του ρυθμού των καθυστερήσεων, ο όμιλος συνεχίζει με συνέπεια τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων. Συγκεκριμένα, στο α΄ εξάμηνο σχημάτισε προβλέψεις ύψους 494 εκατ. (εκ των οποίων 260 εκατ. στο β΄ τρίμηνο) έναντι 180 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Το παραπάνω ύψος προβλέψεων αντιστοιχεί σε 1,5% περίπου επί του μέσου υπολοίπου χορηγήσεων σε ετησιοποιημένη βάση και καλύπτεται 3 φορές από την προ προβλέψεων κερδοφορία του ομίλου, η οποία στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 4,5% επί των μέσων υπολοίπων χορηγήσεων.
Η συντηρητική, συστηματική και συνεπής πολιτική προβλέψεων έχει ως αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες προβλέψεις του ομίλου να ανέρχονται σε 2 δισ. και να καλύπτουν ήδη τα 2/3 των χορηγήσεων σε καθυστέρηση, πριν ληφθεί υπόψη το ύψος των πάσης φύσεως εξασφαλίσεων.
Η υπερκάλυψη των καθυστερήσεων από συσσωρευμένες προβλέψεις και εξασφαλίσεις, σε συνδυασμό με την ισχυρή προ προβλέψεων κερδοφορία του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιτρέπει την αντιμετώπιση και των πλέον δυσοίωνων εξελίξεων στο ύψος των επισφαλειών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να θιγεί στο παραμικρό η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου.
Συνεχίζεται η αύξηση των χορηγήσεων
Παρά τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης και τις υφεσιακές πιέσεις στις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του ομίλου συνεχίζει να αναπτύσσεται, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, αύξηση 12% σε ετήσια βάση κατέγραψε το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του ομίλου, το οποίο στο α΄ εξάμηνο του 2009 διαμορφώθηκε σε 68,5 δισ.
Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου η αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5%, ενώ στην Τουρκία σημειώθηκε οριακή αύξηση και στη ΝΑ. Ευρώπη διατηρήθηκε αμετάβλητο το ύψος των χορηγήσεων, παρά τη γενικότερη υποχρηματοδότηση των οικονομιών της περιοχής. Οι προοπτικές ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας στα προσεχή τρίμηνα δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για θετική πιστωτική επέκταση του ομίλου στην ευρύτερη περιοχή κατά το β΄ εξάμηνο του έτους.
Ελλάδα: 2,5 ευρώ δισ. καθαρή αύξηση δανείων
Παρά την υποτονική ζήτηση, η τράπεζα, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα ρευστότητας, αύξησε τους ρυθμούς χρηματοδότησης των Ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2009 η καθαρή αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ, παρότι το συνολικό μέγεθος της αγοράς παρέμεινε σχεδόν σταθερό (+€338 εκατ.), διαμορφώνοντας το σύνολο των χορηγήσεων στην Ελλάδα σε 48,6 δισ.
Η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 11% που υπερβαίνει τον στόχο πιστωτικής επέκτασης που είχε ο όμιλος για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσήλωση της Εθνικής Τράπεζας στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας της χώρας. Στις επιδόσεις αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου τα υπόλοιπα αυξάνονται με ετησιοποιημένο ρυθμό της τάξης του 37%.
Η ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής συνεχίζεται με θετικούς ρυθμούς, παρά τη γενικευμένη κάμψη της ζήτησης. Το ύψος των χορηγήσεων λιανικής το α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθε σε 31,5 δισ. Η καθαρή αύξηση στα υπόλοιπα δανείων λιανικής στο διάστημα αυτό προσέγγισε τα 2 δισ., καταγράφοντας θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 13% σε ετησιοποιημένη βάση.
Συγκεκριμένα:
? Αύξηση 12% καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια έναντι του α΄ εξαμήνου του 2008, το ύψος των οποίων προσεγγίζει πλέον τα 20 δισ. ευρώ.
? Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων το α΄ εξάμηνο του 2009 υπερέβησαν τα 1.400 εκατ. Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων από την Εθνική αντιπροσωπεύουν το 43% των συνολικών νέων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει τη βαρύτητα που αποδίδει η Εθνική Τράπεζα στη διατήρηση της ομαλής ροής χρηματοδότησης στη στεγαστική πίστη.
? Αύξηση 12% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2008 σημείωσαν και τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων και καρτών τα οποία ανήλθαν σε 7 δισ. Το α΄ εξάμηνο του 2009 η καθαρή αύξηση καταναλωτικών δανείων ανήλθε σε 324 εκατ. διαμορφώνοντας τον ρυθμό αύξησης του τρέχοντος έτους στο 10%, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό εν όψει της ανάσχεσης της ζήτησης.
? Θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κατά 37% σε ετησιοποιημένη βάση καταγράφηκε στο α΄ εξάμηνο στα υπόλοιπα των χορηγήσεων σε επαγγελματίες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προσέγγισαν τα 5 δισ. ευρώ.
? Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσονται οι εκταμιεύσεις δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ η τράπεζα συμμετείχε από την πρώτη στιγμή πολύ δυναμικά, συνεπής στη δέσμευσή της προς την επιχειρηματική κοινότητα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τη στήριξή τους στις τρέχουσες συνθήκες. Το συνολικό ποσό δανείων του προγράμματος που έχουν εγκριθεί από την τράπεζα και έχουν λάβει και την εγγύηση του ταμείου ανέρχεται σε 1,6 δισ. και αφορούν σε 16.616 επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύουν δε μερίδιο 34% που φέρνει την τράπεζα στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Τέλος, η καθαρή αύξηση των υπολοίπων προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στο α΄ εξάμηνο του 2009 υπερέβη τα 500 εκατ., ποσό που αντιπροσωπεύει πιστωτική επέκταση του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της τάξης του 6% σε ετησιοποιημένη βάση, σύμφωνα με τους στόχους που η τράπεζα έχει θέσει για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η αύξηση καταθέσεων υπερκαλύπτει την επέκταση των χορηγήσεων
Σταθερά συνεχίζουν να αυξάνονται οι καταθέσεις του ομίλου οι οποίες στο α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε 71 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 7 δισ. από τα προ της κρίσεως επίπεδα (+10%). Η τάση αυτή εξακολουθεί και στο β΄ τρίμηνο του 2009 στο οποίο ο όμιλος πρόσθεσε σχεδόν 2 δισ. νέες καταθέσεις, υπερκαλύπτοντας την αύξηση των χορηγήσεων στην ίδια περίοδο.
Είναι επίσης σημαντικό ότι η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τη μεταστροφή της ιδιωτικής αποταμίευσης προς τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου, στις οποίες η τράπεζα στην Ελλάδα πρόσθεσε πάνω από 1,8 δισ. μόνο στο β΄ τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των χορηγήσεων του ομίλου υπερκαλύπτεται από καταθέσεις, με τη σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να βελτιώνεται περισσότερο στο 94%, παρά την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Η υψηλή ρευστότητα της τράπεζας αλλά κυρίως η σύνθεσή της αποτελούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία.
Η ορθολογική ανάπτυξη αμβλύνει τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των περιθωρίων
Το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008. Το επιτοκιακό αποτέλεσμα του ομίλου επιτεύχθηκε σε συνθήκες σταδιακής εξομάλυνσης των διεθνών αγορών χρήματος και αποδίδεται κυρίως στην αποκλιμάκωση των αρνητικών περιθωρίων των προθεσμιακών καταθέσεων και στην αύξηση των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου.
Ιδιαίτερη συμβολή στη διατήρηση των επιτοκιακών εσόδων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα είχε η συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τομέας στον οποίο παραδοσιακά η Εθνική Τράπεζα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο. Τέλος, θετικά συνέβαλε η συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του ενεργητικού του ομίλου στα νέα δεδομένα των περιθωρίων πιστωτικού κινδύνου.
Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 408 μονάδες βάσης, παραμένοντας σταθερά άνω του 4%.
Συνεχίζεται η προσπάθεια περιστολής δαπανών
Η προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών του ομίλου βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη στο α΄ εξάμηνο του 2009 η αύξηση των λειτουργικών δαπανων περιορίστηκε σε +6% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008, τάση ιδιαίτερα θετική αν ληφθούν υπόψη η επέκταση του δικτύου καταστημάτων (+91) και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία και στη ΝΑ. Ευρώπη κατά το δεύτερο ήμισυ του 2008.
Ως αποτέλεσμα, ο λόγος κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 44%, που αποτελεί νέο ρεκόρ αποδοτικότητας του ομίλου τοποθετώντας τον μεταξύ των αποτελεσματικότερων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.
Ο όμιλος, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει από μηδενική βάση την προσπάθεια μεγαλύτερης περιστολής των δαπανών στοχεύοντας στη ριζική αναδιάρθρωση των κοστολογικών του δεδομένων για τη μετά την κρίση εποχή.
Finansbank: συνεχιζόμενη αύξηση κερδοφορίας παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα
Αύξηση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο και 15% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank, τα οποία ανήλθαν σε 469 εκατ. TRY (219 εκατ. ευρώ), αντιπροσωπεύοντας το 31% περίπου των συνολικών κερδών του ομίλου.
Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας της τράπεζας όπως αποτυπώνεται στα προ προβλέψεων κέρδη τα οποία αυξήθηκαν κατά 40% έναντι της προ της κρίσης περιόδου του α΄ εξαμήνου του 2008 και 5% έναντι του προηγούμενου 3μήνου. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τα ισχυρά θεμελιώδη της τράπεζας, τα οποία της επέτρεψαν να αυξήσει τα οργανικά της αποτελέσματα παρά την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στη γειτονική χώρα και τη συνεπαγόμενη κάμψη της ζήτησης.
Στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2009 οι χορηγήσεις της Finansbank ανήλθαν σε 22.8 δισ. ΤRΥ (10,6 δισ.) σημειώνοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση.
Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας κατά το α΄ εξάμηνο του 2009 είχε ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των χορηγήσεων της Finansbank σε σχέση με το τέλος του 2008.
Ειδικότερα:
? Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής προοπτικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με θετικούς ρυθμούς της τάξης του 32% ετησίως. Το α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε 11 TRY δισ. (5,1 δισ. ευώ). Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, οι οποίες αυξήθηκαν 32% και 33% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
? Αντίθετα, οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης, αντανακλώντας τη γενικότερη αναπροσαρμογή της τιμολόγησης των πιστωτικών κινδύνων και των πιστοδοτικών κριτηρίων που εφαρμόζει ο όμιλος στη χώρα, σημείωσαν μείωση 5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 11,8 δισ. TRY (5,5 δισ. ευρώ) στο τέλος του εξαμήνου.
Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που συνέχισαν να επικρατούν και κατά το β΄ τρίμηνο του 2009, η εξέλιξη των καθυστερήσεων επαληθεύει τις εκτιμήσεις μας για σταδιακή αποκλιμάκωση του ρυθμού νέων επισφαλειών, με αποτέλεσμα ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση να διαμορφώνεται μόλις στο 4,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου, επίπεδο χαμηλότερο του μέσου όρου της τουρκικής αγοράς.
Εξαιρετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στην εξέλιξη των καταθέσεων της Finansbank οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνονται (+7% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2008) ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας να διευρύνει την καταθετική της βάση, ιδίως όσον αφορά στις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, οι οποίες στο α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε 9,5 δισ. ΤRΥ(4,4 δισ. ευρώ) έναντι 7,2 δισ. TRY (3,7 δισ. ευρώ) το α΄ εξάμηνο του 2008, καταγράφοντας αύξηση 30%.
Η ανάπτυξη της καταθετικής βάσης της Finansbank σε τοπικό νόμισμα είχε ως αποτέλεσμα η τρέχουσα σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 124%, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική αν ληφθεί υπόψη ότι το υπερβάλλον ύψος χορηγήσεων υπερκαλύπτεται με μεσοπρόθεσμο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές (εκτός ομίλου) με λήξεις που εκτείνονται έως το 2013.
Ο συνδυασμός πελατειακών καταθέσεων και μεσοπρόθεσμου δανεισμού έχει καταστήσει τη Finansbank πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενη, με αποτέλεσμα τη δραστική απομείωση του διασυνοριακού δανεισμού της από τον όμιλο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Η πρώτη φάση της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων της Finansbank ολοκληρώθηκε κατά το 2008, οπότε μόνο 3 νέα υποκαταστήματα προστέθηκαν κατά το α΄ εξάμηνο του 2009, διαμορφώνοντας το σύνολο των καταστημάτων της σε 461.
Η αναμενόμενη ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας κατά το β΄ εξάμηνο του 2009 επιτρέπει στον όμιλο να επανεξετάσει τον χρόνο έναρξης της β΄ φάσης επέκτασης της παρουσίας της Finansbank στη χώρα.
ΝΑ. Ευρώπη: ικανοποιητική οργανική κερδοφορία - χορηγήσεις και καταθέσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα
Όλες οι θυγατρικές της τράπεζας στη νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν κερδοφόρες το α΄ εξάμηνο του 2009, σε επίπεδο τόσο λειτουργικών όσο και καθαρών κερδών, απορροφώντας τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη το α΄ εξάμηνο του 2009 ανήλθαν σε 64 εκατ. έναντι 107 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008 καθώς επιβαρύνθηκαν με υψηλές προβλέψεις (77 εκατ. ευρώ το 2009 έναντι 25 εκατ. το 2008).
Αντίθετα, τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 146 εκατ. παραμένοντας στα προ της κρίσης επίπεδα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008.
Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων περιορίστηκε στο 3% έναντι του α΄ εξαμήνου 2008. Στη σημαντική αυτή επιβράδυνση συνετέλεσε η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων του ομίλου στην περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει πλέον 751 καταστήματα και 9.500 εργαζομένους.
Το συνολικό ύψος χορηγήσεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 9,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων χορηγήσεων ύψους 1,1 δισ. της θυγατρικής του ομίλου στην Κύπρο), σημειώνοντας οριακή κάμψη από την αρχή του έτους κατά μόλις 71 εκατ., με τις αποπληρωμές δανείων να ισοσκελίζουν τη νέα παραγωγή. Σταδιακή πτώση σημειώνεται στο χαρτοφυλάκιο δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά), στο οποίο ο όμιλος μειώνει συστηματικά την έκθεσή του στην περιοχή.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στη ΝΑ. Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 5,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 110 εκατ. από την αρχή του έτους, τάση που χαρακτηρίζεται θετική καθώς η συνολική αγορά καταθέσεων στις χώρες αυτές μειώθηκε κατά 4% στο αντίστοιχο διάστημα.
Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα με τα δάνεια σε καθυστέρηση να αποτελούν μόλις το 3,8% των συνολικών χορηγήσεων, επίδοση που αντανακλά την αμυντική διάρθρωση του χαρτοφυλακίου του ομίλου στην περιοχή, το οποίο σε ποσοστό 80% αφορά σε χορηγήσεις με υψηλό βαθμό εξασφαλίσεων. Σημειώνεται ότι στις κύριες αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη (Ρουμανία, Βουλγαρία) ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση είναι σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον της αγοράς.
Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου : 1,250 εκατ. ευρώ ενισχύουν τη στρατηγική ευελιξία της ΕΤΕ
Στις 16 Ιουνίου 2009 η ΕΤΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,250 εκατ. ευρώ. Η αύξηση υπερκαλύφθηκε κατά 2,25 φορές γεγονός που επιβεβαιώνει τη στήριξη των επιλογών της διοίκησης από την επενδυτική κοινότητα.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί στρατηγική κίνηση που προσδίδει κεφαλαιακή ευελιξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ΕΤΕ λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες αλλαγές στο διεθνές εποπτικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας και τις αντίστοιχες προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. Παράλληλα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιτρέπει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ηγετικής παρουσίας του ομίλου στη ΝΑ. Ευρώπη.
Κεφαλαιακή επάρκεια: σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου στο τέλος Ιουνίου 2009 διαμορφώθηκε σε 7,2 δισ. αυξημένο κατά 725 εκατ. έναντι του Μαρτίου 2009 χωρίς να περιλαμβάνεται η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου μέσω προνομιούχων μετοχών ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα αφενός της ισχυρής κερδοφορίας του β΄ τριμήνου (391 εκατ.) και αφετέρου της βελτίωσης μετά τον Μάρτιο του 2009 των αγορών χρήματος, κεφαλαίου και μετοχών, ιδίως δε του περιθωρίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που πρόσθεσε πάνω από 300 εκατ. στα ίδια κεφάλαια του ομίλου.
Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αυξήθηκαν περισσότερο κατά το καθαρό ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και την επιτυχή επαναγορά υβριδικών τίτλων Tier I, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν πλέον τα 8,5 δισ.
Ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I), λαμβανομένων υπόψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,250 εκατ. και της επαναγοράς των προνομιούχων (υβριδικών) τίτλων, διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό του 12,2%, που τοποθετεί την ΕΤΕ στην κορυφή των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων και των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Equity Tier I) υπολογίζεται σε 10,8%, επίπεδο που κατατάσσει την Εθνική στην κορυφή των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης αναφορικά και με την ποιοτική διάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων της.
Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης εξασφαλίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εγγυάται τη σταθερότητά του απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο επιδείνωσης της σημερινής διεθνούς συγκυρίας.