Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aspis: Μέτρα "σκούπα" για τον περιορισμό κινδύνου

Μέτρα "σκούπα" για τον περιορισμό του πιστωτικού και λειτουργικού κινδύνου, τον εξορθολογισμό στα κόστη λειτουργίας της υιοθετεί μεταξύ άλλων, κατά τους τελευταίους μήνες, η νέα διοίκηση της Aspis Bank.

Aspis: Μέτρα σκούπα για τον περιορισμό κινδύνου
Μέτρα "σκούπα" για τον περιορισμό του πιστωτικού και λειτουργικού κινδύνου, τον εξορθολογισμό στα κόστη λειτουργίας της και τη σταδιακή επικέντρωση των εργασιών της στην καταναλωτική πίστη και στη χρηματοδότηση επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων υιοθετεί, κατά τους τελευταίους μήνες, η νέα διοίκηση της Aspis Bank, δείχνοντας να ξαναχτίζει την τράπεζα από μηδενική βάση.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η υπό τον κ. Χρ. Σορώτο νέα διοίκηση εξήγγειλε πρόγραμμα σταδιακού περιορισμού του λειτουργικού κόστους με καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού, μεταστέγαση των κεντρικών υπηρεσιών και καταστημάτων σε ιδιόκτητα ή σε χαμηλού κόστους ακίνητα και δραστικό περιορισμό των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 2,6 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές δεν σταμάτησαν εκεί. Με μια κίνηση που πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι πρωτόγνωρη για τον τραπεζικό τομέα, η Aspis Bank σύστησε ειδική υπηρεσία ελέγχου και διαχείρισης του συνόλου των λειτουργικών δαπανών της. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής συμπεριλαμβάνεται και ο πλήρης επαναπροσδιορισμός των συμβάσεων της Aspis Bank με τρίτους.

Στόχος της επιτροπής είναι να επανελέγξει όλες τις συμβάσεις της Aspis Bank με εκμισθωτές, συνεργάτες και με άλλους σταθερά συναλλασσομένους, επιφέροντας και τις αναγκαίες τροποποιήσεις όπου προκύπτει ζημία για την τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς συστάθηκαν δύο νέες ειδικές επιτροπές: μία για τον έλεγχο των επιταγών και μία για την παρακολούθηση επισφαλών απαιτήσεων. Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αναλαμβανόμενος πιστωτικός κίνδυνος, η Aspis Bank προχώρησε σε αυστηροποίηση των κριτηρίων πιστοδοτήσεων καθώς και σε κεντροποίηση όλων των εγκριτικών κλιμακίων.

H Aspis Bank λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη επίπτωση της διεθνούς κρίσης στη δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, προέβη στον σχηματισμό πιο συντηρητικών προβλέψεων, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της περιόδου κατά 15,42 εκατ. ευρώ (η αντίστοιχη πρόβλεψη για την περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2008 ανήλθε σε 10,04 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, ενισχύονται οι μηχανισμοί επανείσπραξης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων μέσω νέας μηχανογραφικής εφαρμογής διαχείρισης προσωρινών καθυστερήσεων και εμπλοκών, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2009.

Ταυτόχρονα, σε επίπεδο διαχείρισης κινδύνων, το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε στις εξής ενέργειες: 

* Η Διεύθυνση Μέτρησης Κινδύνων της Aspis Bank είναι πλέον διοικητικά ανεξάρτητη από άλλες διευθύνσεις και αναφέρεται απευθείας στη διοίκηση της τράπεζας. Σκοπός της είναι η συνεχής βελτίωση των υφιστάμενων μεθόδων διαχείρισης κινδύνων, ο εντοπισμός και η επαρκής ανάλυση μέσω ποσοτικών μεθόδων, των κινδύνων του ομίλου, καθώς και η ανάπτυξη νέων ποσοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων για όλες τις εταιρίες του ομίλου.
- Η νέα διοίκηση της Aspis Bank όρισε την επιτροπή Alco (Assets and Liabilities Committee) και την επιτροπή ελέγχου (Audit Committee), οι οποίες επιβλέπουν και ελέγχουν την ορθή εφαρμογή και τη λειτουργικότητα των πολιτικών διαχείρισης κινδύνων που έχουν θεσπιστεί.

H λήψη των παραπάνω μέτρων κρίθηκε αναγκαία λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία, στις κεφαλαιαγορές και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της αυξημένης έκθεσης που συνιστούν για όλες τις τράπεζες στο κίνδυνο ρευστότητας, στον κίνδυνο αγοράς και στον πιστωτικό κίνδυνο

Η καταγραφόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων έχει μειώσει το κόστος άντλησης ρευστότητας, ενώ η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ενίσχυσε τη ρευστότητα της Aspis Bank. Ωστόσο, η ανάπτυξη των εργασιών της εξαρτάται, σύμφωνα με την έκθεση της διοίκησης, από την πορεία της οικονομίας δεδομένου ότι οι χορηγήσεις, οι οποίες ανέρχονται στο 76% του ενεργητικού του ομίλου, είναι η κυριότερη δραστηριότητά της.

Η μείωση της ζήτησης των δανειακών προϊόντων της τράπεζας λόγω της πτώσης της καταναλωτικής ζήτησης η οποία καταγράφεται επηρεάζει άμεσα τις εργασίες της, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση διαχείρισης που συνοδεύει τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Επιπλέον, ενδεχόμενες καθυστερήσεις από την πλευρά των δανειοληπτών στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς την τράπεζα λόγω της οικονομικής ύφεσης ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ΄ επέκταση σε άνοδο των σχετικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στα αποτελέσματα της Aspis Bank.

Δεδομένης της καταγραφής ζημιών, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στις 30/6/2009 ανέρχεται, κατ’ εκτίμηση, στο 8,8% σε ενοποιημένη βάση και στο 10,4 % σε απλή, ενώ ο Tier I ανέρχεται, κατ’ εκτίμηση, στο 5,4% σε ενοποιημένη βάση και στο 5,4% σε απλή.

Η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ενισχύσει τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας και να επαναφέρει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v