Βγενόπουλος: Πυρά για θεσμικό πλαίσιο στην Κύπρο

Νέα πυρά για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο και για τον τρόπο με τον οποίο οι εποπτικές αρχές χειρίστηκαν τη Marfin εκτόξευσε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank Ανδρέας Βγενόπουλος.

Βγενόπουλος: Πυρά για θεσμικό πλαίσιο στην Κύπρο
Νέα πυρά για το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο και για τον τρόπο με τον οποίο οι εποπτικές αρχές χειρίστηκαν τη Marfin εκτόξευσε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Μιλώντας από το βήμα που του έδωσε η Επιτροπή Θεσμών του κυπριακού κοινοβουλίου, ο κ. Βγενόπουλος απαρίθμησε τα θεσμικά κενά που κατά την εκτίμηση της Marfin υπάρχουν στο σύστημα και καθιστούν δύσκολη τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της.

Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος αποστασιοποιήθηκε από τους έντονους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε πρόσφατα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin κατά ορισμένων προσώπων, όπως του CEO της Eurocypria και πρώην προέδρου της Τρ. Κύπρου, κ. Ελευθέριου Ιωάννου.

Ο κ. Βγενόπουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Marfin θέλει να μεταφέρει την έδρα της γιατί ζητά χαλαρότερη εποπτεία και διότι το κυπριακό πλαίσιο είναι αυστηρό. "Έχει ειπωθεί ότι το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο είναι συντηρητικό. Αυτό είναι ανακριβές όπως και το ότι ζητούμε εκπτώσεις", είπε.

Ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε σε σύγκριση του θεσμικού εποπτικού πλαισίου στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Για το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο σημείωσε ότι είναι επαρκές, αποδεκτό από την Ε.Ε., αλλά έχει κάποια τοπικά χαρακτηριστικά που σε κάποια σημεία το κάνουν πιο χαλαρό και σε μερικά άλλα πιο αυστηρό.

Συγκεκριμένα είπε: "Όσον αφορά στον υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων, στην Κύπρο λαμβάνεται υπόψη το 100% των μη πραγματοποιηθέντων έργων, ενώ στην Ελλάδα μόνο το 45% και με αυτήν την έννοια το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό".

Ο κ. Βγενόπουλος άφησε αιχμές και για καθυστερήσεις των κυπριακών εποπτικών αρχών. Σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια είπε ότι τον Ιούλιο του 2008 ανέφεραν στην κεντρική τράπεζα τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσει η τράπεζα και μόλις την περασμένη εβδομάδα τους ειδοποίησαν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τους καλέσουν για να δουν το θέμα.

Παραδέχτηκε ότι στην Κύπρο το εποπτικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό σε κάποια θέματα γιατί εκτός από τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση πρέπει να γίνεται και σε ατομική βάση. Επίσης, στην Κύπρο είπε πως το ποσό της επένδυσης αφαιρείται από την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας. Για παράδειγμα, εάν η τράπεζα αγοράσει μια θυγατρική στη Σερβία 200 εκατ. ευρώ, τα 200 εκατ. αφαιρούνται από την κεφαλαιακή βάση.

Όσον αφορά σε θέματα ρευστότητας, ανέφερε ότι εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο το αίτημα για υιοθέτηση και στην Κύπρο των cover bonds και το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε τιτλοποιήσεις μέσω ελληνικών και ξένων τραπεζών και όχι μέσω κυπριακών, γεγονός που θα έδινε ρευστότητα στο σύστημα. Ανέφερε ακόμη ότι όταν αγοράζεις ομόλογα ο συντελεστής στάθμισης είναι 100% και στην Ελλάδα 150%.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στη λήψη αποφάσεων από μεμονωμένα πρόσωπα, όπως π.χ. ο διοικητής της Κ.Τ., λέγοντας ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει 13μελές Δ.Σ. που αποφασίζει, έχει δύο υποδιοικητές και έναν διευθυντή εποπτείας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην παροχή πληροφοριών για βασικούς δανειζόμενους και καταθέτες της τράπεζας στην κεντρική τράπεζα, σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η πληροφόρηση να εφοδιαζόταν στον βασικό τους ανταγωνιστή.

Αναφορικά με την ποιότητα της εποπτείας, έφερε ως παράδειγμα την εξαγορά σερβικής τράπεζας το 2005 από την τράπεζα, επί προεδρίας Κίκη Λαζαρίδη. Η διαδικασία αυτή, είπε, κράτησε δύο μήνες. Αντίθετα, πρόσθεσε, όταν εμείς στις 19 Μαρτίου 2008 είχαμε ζητήσει για την ίδια τράπεζα αύξηση 15 εκατ. ευρώ, η διαδικασία πήρε επτά μήνες. "Αισθάνομαι ότι δεν υπαγόμαστε στη Δικαιοσύνη και στην ισονομία", είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι όταν η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύσει μια θυγατρική στην Ελλάδα τα έξοδα εποπτείας τα αναλαμβάνει αυτή, ενώ στην Κύπρο τα επωμίζεται η τράπεζα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου έξοδα 380 χιλ. ευρώ για την τράπεζα. Συνεχίζοντας, είπε ότι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην Κ.Τ. με 15 σημεία στα οποία τους απάντησαν ότι είναι και τα 15 απαράδεκτα.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζοντας ότι δεν τους αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και ισονομία. Επισήμανε το αίτημα της τράπεζας για μικρή εξαίρεση από την κλειστή περίοδο αγοράς μετοχών, τη στιγμή που τα χρηματιστήρια κατέρρεαν.

Αναφέρθηκε και στον νόμο περί εξαγοράς εταιριών, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η διαδικασία παίρνει δύο μέρες, ενώ στην Κύπρο πρέπει να πας στην Ε.Κ. για να ξεκινήσει περίοδος διαβούλευσης. "Ποια η σκοπιμότητα της περιόδου διαβούλευσης;" είπε με νόημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v