Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νανόπουλος: "Οι 4 προκλήσεις των τραπεζών"

Οι ελληνικές τράπεζες, δεν έχουν έκθεση σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου, ούτε έχουν εμπλακεί σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος.

Νανόπουλος: Οι 4 προκλήσεις των τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες, δεν έχουν έκθεση σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου, ούτε έχουν εμπλακεί σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Νανόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της ΤτΕ με θέμα «Στρατηγικές εξόδου από την κρίση: Ο ρόλος των τραπεζών».

Ακολούθησαν στρατηγικές σωστά δομημένες συνδυάζοντας την ανάπτυξη σε υγιείς βάσεις, με έλεγχο των υπό ανάληψη κινδύνων, αναλογικά χαμηλή μόχλευση, και σχετικά περιορισμένη εξάρτηση από τις χρηματαγορές.

Επικεντρώθηκαν κυρίως στη χρηματοδότηση των πελατών τους (επιχειρήσεων και νοικοκυριών), δίνοντας παράλληλα έμφαση και στην επιχειρησιακή ανάπτυξή τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος.

Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε εθιστεί στο να καταναλώνουμε περισσότερο από όσο παράγουμε. Θα πρέπει επομένως να ανατραπεί το αναπτυξιακό μας πρότυπο, με στροφή από την έμφαση στην κατανάλωση, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της μακροχρόνιας αποταμίευσης και της τόνωσης της εγχώριας παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών ή αντίστοιχα υποκατάσταση των εισαγωγών. 

Οπως τόνισε ο κ. Νανόπουλος η έξοδος από την κρίση διευκολύνεται επίσης από την άμεση τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, όπου το Δημόσιο θα μπορούσε να εκπληρώσει ορισμένες από τις χρονίζουσες οικονομικές του υποχρεώσεις προς προμηθευτές του (σε τομείς όπως η υγεία και οι κατασκευές), με παράλληλη προσπάθεια άντλησης των εφ’ άπαξ αυτών πόρων, μέσω πρωτοβουλιών όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η τιτλοποίηση απαιτήσεων.

Σε ότι αφορά στο θέμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπογράμμμισε πως σε ορισμένες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που τροφοδοτούν κλίμα υπέρμετρης ανησυχίας, σημειώνουμε και επικροτούμε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ε.Ε., του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών, που υιοθετούν μια ηπιότερη αλλά πιο ολοκληρωμένη μορφή παρέμβασης.

Στην παρούσα κρίση, o πιο ευπαθής τομέας της οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Προς αυτούς έχει στρέψει την προσοχή του και ο τραπεζικός τομέας, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα και την κατάλληλη στήριξη.

Παρά τις όποιες αιτιάσεις για ολιγωρία των τραπεζών, μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ και σε διάστημα πέντε περίπου μηνών έχουν ενισχυθεί πάνω από 27.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με περισσότερα από €3,2 δισ. Το πρόγραμμα αυτό δε, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ΙΙ, και με προοπτική για σημαντικές περαιτέρω εκταμιεύσεις, ανέφερε ο κ. Νανόπουλος.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διατηρήσουν μια πολύτιμη όσο και δύσκολη ισορροπία, και να ανταποκριθούν ταυτόχρονα σε μια πολλαπλή πρόκληση, που είναι κρίσιμη, τόσο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Από τη μια πλευρά, πρέπει να συνεχίσουν να είναι αρωγοί και χρηματοδότες της ανάπτυξης (εντός και εκτός συνόρων) και να στηρίζουν τους πελάτες τους, ρόλο που παίζουν με επιτυχία όλα τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, πρέπει να συμμορφώνονται με θεμελιώδεις κανόνες τραπεζικής δεοντολογίας, που αποκτούν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία αυτή την εποχή:

Πρώτον, να παραμένουν κεφαλαιακά ισχυρές και θωρακισμένες, δεύτερον, να διαθέτουν επαρκή και ανατροφοδοτούμενη ρευστότητα και τρίτον, να διαθέτουν υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου με χαμηλό βαθμό επισφαλειών, ώστε μ’ ένα τέτοιο προφίλ, και παρά τις όποιες πιέσεις υφίστανται, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους κλυδωνισμούς της εκάστοτε συγκυρίας.

Έτσι μόνον θα μπορέσουν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών τους αλλά και των αγορών από τις οποίες εξαρτώνται.

* Το αρχείο με την ομιλία του κ. Νικολάου Νανόπουλου με ημερομηνία 27/05/2009 επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v