Τιτάν: Αισιοδοξία για συνέχιση επενδύσεων

"Αντισεισμικά" υλικά αναζητούν στον όμιλο του Τιτάνα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες που προκαλεί η κρίση. Η αισιοδοξία της διοίκησης, τα πλάνα επενδύσεων και οι υποχρεώσεις της εισηγμένης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τιτάν: Αισιοδοξία για συνέχιση επενδύσεων
"Αντισεισμικά" υλικά αναζητούν στον όμιλο του Τιτάνα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες που προκαλεί η κρίση.

Ο ευρύτερος χώρος των κατασκευών είναι από τους πρώτους, που δοκιμάστηκε διεθνώς, με την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να πλήττεται άμεσα από την κατάρρευση του στεγαστικού κλάδου στις ΗΠΑ, αγορά όπου διατηρεί σημαντική παρουσία.

Με σύνολο υποχρεώσεων 1,7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ αφορούν σε δανεισμό αλλά και σε απαιτήσεις - αποθέματα 650 εκατομμύρια ευρώ και σε διαθέσιμα άλλα 31 εκατ. ευρώ, ο όμιλος παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συνέχεια.

O Τάκης Κανελλόπουλος (εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.) σημειώνει πως "περί τα 800 εκατ. ευρώ έχουν κλειδωθεί από πέρυσι τον Απρίλιο με πενταετή γραμμή χρηματοδότησης μέχρι το 2012 με κλειστό επιτόκιο (υπολογισμένο σε Libor) που συνολικά διαμορφώνεται στο 5%.

Ένα μεγάλο μέρος από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις είναι ακόμη πιο μακροπρόθεσμο με συμβόλαια που καλύπτουν την περίοδο 2012-18. Συμφωνίες που επιτρέπουν στον Τιτάνα να συνεχίζει την υλοποίηση ενός επιθετικού επενδυτικού προγράμματος".

Την ίδια περίοδο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύεται ελαφρώς (3,5%) στο 1,184 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης των εξαγορών στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, υποχωρεί όμως κατά 15,6% η κερδοφορία στα 163 εκατομμύρια ευρώ.

Ο όμιλος Τιτάν συνεχίζει δύο σημαντικά έργα που αφορούν στην κατασκευή νέου εργοστασίου (δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων ετησίως) στην Αλβανία καθώς και στην τοποθέτηση νέας γραμμής παραγωγής στην Αίγυπτο (ανάλογης δυναμικότητας) που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2009.

Με την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων η ελληνική ετήσια δυναμικότητα του ομίλου σε παραγωγή τσιμέντου το 2010 θα είναι αυξημένη κατά 35% έναντι του 2007.

Στην αιγυπτιακή αγορά η θυγατρική εταιρία του ομίλου έχει επενδύσει ήδη 50 εκατ. ευρώ (μέχρι τις 30/6) για τη δεύτερη μονάδα παραγωγής, με τον προϋπολογισμό του έργου να έχει εκτιμηθεί αρχικά στα 160 εκατ. ευρώ.

Σχέδια αύξησης της παραγωγής εν μέσω πιέσεων στις διεθνείς αγορές, της καθίζησης στη ζήτηση για πρώτη ύλη και σε περιβάλλον "ακριβότερου χρήματος" , που κατά την εκτίμηση της διοίκησης μπορεί να αποδώσει καθώς ο σχεδιασμός αφορά περισσότερο σε τοπικές αγορές με ανελαστική παραγωγή.

Για παράδειγμα, στην Αλβανία, όπου η ζήτηση φτάνει τα δύο εκατομμύρια τόνους ετησίως, οι ανάγκες καλύπτονται από έναν τοπικό παραγωγό (κατά μισό εκατομμύριο τόνους) και το υπόλοιπο από τον ελληνικό όμιλο.

Η εταιρία επισημαίνει ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος "προετοιμάζεται για την ύφεση και σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την υποχώρηση της ζήτησης με τη λειτουργία νέας μονάδας στην Αλβανία. Παράλληλα υλοποιεί προγράμματα εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων προκειμένου να επιτύχει μείωση του λειτουργικού κόστους.

Μεγάλο… αγκάθι παραμένει το ενεργειακό κόστος, που φτάνει πλέον το 25% του συνολικού καθώς η εταιρία επηρεάζεται άμεσα από τις υψηλές τιμές άνθρακα. Όμως προβλέπεται, πως σε περίοδο ύφεσης ζήτηση για βιομηχανική παραγωγή και τιμές θα μειωθούν".

Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, που έχει συνεχή παρουσία στην εγχώρια αγορά από το 1902, άρχισε να επεκτείνεται εκτός συνόρων από το τέλος της δεκαετίας του '70 και αναπτύσσει πλέον καθετοποιημένη δραστηριότητα, παραγωγική και εμπορική σε 12 χώρες. Τα τελευταία χρόνια ακολουθείται επιθετική επενδυτική πολιτική, μέσω ενός ευρύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων και εξαγορών, που μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 στοίχισαν περί τα 610 εκατομμύρια ευρώ.

Ο όμιλος με τις δύο τελευταίες εξαγορές στην Αίγυπτο και στην Τουρκία επιχείρησε να ενισχύσει την παραγωγική δραστηριότητά του σε περιφερειακές αγορές προκειμένου να αντισταθμίσει τη σταθερή κάμψη εσόδων στις ΗΠΑ και την υποχώρηση της ζήτησης στην Ελλάδα. Από την αμερικανική αγορά τα μηνύματα της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Portland Cement Association(PCA) μόνο ενθαρρυντικά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν, καθώς προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 13% στην κατανάλωση τσιμέντου φέτος, ενώ δεν διαβλέπουν σημάδια βελτίωσης στο άμεσο μέλλον.

Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία είχε πετύχει στο πρώτο εξάμηνο να περιορίσει κατά 75% τις επιπτώσεις από την υποχώρηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, από τη σχετικά καλή εικόνα στις βαλκανικές αγορές και την πλήρη ενοποίηση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο. Δυσοίωνα όμως είναι τα μηνύματα και από την εγχώρια αγορά, όπου σημειώνεται υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 5% - 6% το πρώτο εννεάμηνο, με την πρόβλεψη να παραπέμπει σε νέα διόρθωση μέχρι 8% - 10% στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v