Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στα 17,4€ η τιμή- στο 11% το πακέτο (update)

Στα 17,4 ευρώ προσδιορίζεται επίσημα η τιμή διάθεσης του πακέτου της ΕΤΕ, το οποίο όμως αυξάνεται στο 11% αντί του αρχικού 10% που σκόπευε να διαθέσει η ΔΕΚΑ. Στο 66%, το ποσοστό συμμετοχής ξένων, ενώ απορίες σε τραπεζικούς κύκλους δημιουργεί η ”παραφωνία” μεταξύ της υψηλής υπερκάλυψης και της τελικής τιμής διάθεσης.

ΕΤΕ: Στα 17,4€ η τιμή- στο 11% το πακέτο (update)
Στο χαμηλότερο εύρος τιμής, ήτοι στα 17,4 ευρώ, προσδιορίζεται τελικά, η τιμη διάθεσης του πακέτου μετοχών της ΕΤΕ που εκχωρεί η ΔΕΚΑ, ενω αυξάνεται το ποσοστό που διατίθεται από 10% σε 11%.



Στο 66% προσδιορίζεται η συμμετοχή των ξένων θεσμικών, ενω συνολικά το δημόσιο θα αποκομίσει 490 εκατ. ευρώ. Η υπερκάλυψη προσδιορίζεται στις 1,8 φορές.

Για αυξημένο ενδιαφέρον εκ μέρους αμερικανών θεσμικών, έκαναν λόγο πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Εθνικής.

Ωστόσο άλλες τραπεζικές πηγές εκτιμούν οτι ο υψηλός βαθμός υπερκάλυψης, συσχετιζόμενος με την τιμή που προσδιορίστηκε τελικά στο χαμηλότερο άκρο του εύρους τιμής, αποτελεί ”παραφωνία” μάλλον ασυνήθιστη για διεθνή deal αυτού του μεγέθους.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας για το placement της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει χαρακτηριστικά:

”Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάθεση 28.056.390 μετοχών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ιδιοκτησίας της ΔΕΚΑ ΑΕ, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, Λόγω της αυξημένης ζήτησης, διατέθηκαν παραπάνω μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1% παραπάνω από το αρχικά προγραμματισθέν.

Η τιμή διάθεσης ορίστηκε σε 17,40 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με έκπτωση 3,86 % επί της σημερινής τιμής κλεισίματος της μετοχής και συνολικά αντλήθηκαν έσοδα ύψους 490 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Η διάθεση πραγματοποιήθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την επιταχυνόμενη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (accelerated book building).

Η διάθεση, προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον των εγχώριων και διεθνών θεσμικών επενδυτών, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και τις προοπτικές της.

Η συνολική ζήτηση προήλθε κατά το 1/3 από το εσωτερικό και κατά τα 2/3 από το εξωτερικό και υπερκάλυψε συνολικά τη διάθεση κατά 1,8 φορές.

Διαχειριστές του βιβλίου προσφορών ήταν η Citigroup Global Market Limited και η Merrill Lynch International”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v