Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπογράφηκε η μεταβίβαση της ΕΤΒΑ στην Πειραιώς

Με την αποσύνδεση της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (εξάμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση της πώλησης στην HDW) και τον προσδιορισμό του τρόπου κάλυψης του ”ανοίγματος των 11,4 δισ. δρχ. (ΕΤΒΑ Finance) υπογράφηκε η συμφωνία για τη μεταβίβαση της ΕΤΒΑ στον Ομιλο Πειραιώς.

Υπογράφηκε η μεταβίβαση της ΕΤΒΑ στην Πειραιώς
Υπεγράφη σήμερα η τελική σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς, για τη μεταβίβαση του 57,8% της ΕΤΒΑ. Από πλευράς Δημοσίου, τη συμφωνία υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Φλωρίδης, ενώ από πλευράς Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρός της, Μ. Σάλλας.

Η τυπική συναλλαγή (δηλαδή η παράδοση των μετοχών και η καταβολή του τιμήματος) θα συντελεστεί, για διαδικαστικούς λόγους, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2001.

Σύμφωνα με τη βελτιωμένη προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς και τις διαπραγματεύσεις που επακολούθησαν, μεταβιβάζονται 100 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 57,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΒΑ, αντί ποσού 510 εκατ. ευρώ (173,8 δισ. δρχ.) συνολικά. Από το ποσό αυτό, 125 δισ. δρχ. θα καταβληθούν σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα 48,8 δισ. δρχ. θα καταβληθούν σε δύο έντοκες 6μηνιαίες δόσεις, οι οποίες διασφαλίζονται με αντίστοιχες τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.

Μετά τη μεταβίβαση, στο ελληνικό δημόσιο παραμένει το 7,8% του μετοχικού κεφαλαίου. Εξάλλου, ο Ομιλος της Αγροτικής Τράπεζας κατέχει το 10,5%, ενώ το υπόλοιπο 23,9% ανήκει στο ευρύτερο κοινό.

Με την τελική σύμβαση επέρχονται δύο τροποποιήσεις, σε σχέση με το αρχικό συμφωνητικό. Με την πρώτη, αποσυνδέεται η πώληση της ΕΤΒΑ από την υπόθεση πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ειδικότερα, παρέχεται εξάμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης των Ναυπηγείων. Εάν μέχρι τη λήξη της περιόδου αυτής δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τότε το Δημόσιο αναλαμβάνει τη μεταβίβασή τους σε εταιρία του Δημοσίου (ΔΕΚΑ) ή σε τρίτο, διατηρώντας το ίδιο εξ ολοκλήρου το μετοχικό και πιστωτικό κίνδυνο.

Με τη δεύτερη τροποποίηση, προσδιορίζεται ο τρόπος κάλυψης του ”ανοίγματος” των 11,4 δισ. δρχ. από τη γνωστή υπόθεση της ΕΤΒΑ Finance. Σημαντικό μέρος προβλέπεται ότι θα καλυφθεί από τους υπαιτίους, φυσικά και νομικά πρόσωπα που ευθύνονται για την κατάχρηση. Το υπόλοιπο (καταληκτικό άνοιγμα) που ενδεχομένως δεν θα καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο, ορίζεται να καλυφθεί κατά 50% από το Δημόσιο και κατά 50% από την ΕΤΒΑ.

Σημειώνεται τέλος, ότι το ελληνικό δημόσιο καταθέτει σε ειδικό λογαριασμό μικρό μέρος του τιμήματος, ύψους 5,7 δισ. δρχ., για την ικανοποίηση απαιτήσεων τρίτων που προκύπτουν από την κατάχρηση στην ΕΤΒΑ Finance. Το παραπάνω ποσό αποτελεί το ανώτατο όριο, μέχρι του οποίου θα επιβαρυνθεί το δημόσιο. Αντίστοιχο ποσό για την ικανοποίηση των δικαιούχων θα διατεθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της ΕΤΒΑ.

Την άποψη ότι η μεταβίβαση της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς θα επιταχύνει και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της μεταβίβασης της ΕΤΒΑ στην Πειραιώς. Όπως τόνισε ο υπουργός, η μόνη εκκρεμότητα για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συγχωνεύσεων, ενώ σε δηλώσεις του αναφορικά με το σκάνδαλο της ΕΤΒΑ Finance, υπογράμμισε ότι δεν χαρακτηρίζει τη γενικότερη πορεία της τράπεζας.

Ο διοικητής της ΕΤΒΑ, κ. Κασμάς, έκανε λόγο για νέα εποχή στην τράπεζα με ευοίωνες προοπτικές. Επισήμανε, επίσης, ότι στην απόφαση για μεταβίβαση του 52% της Τράπεζας συνετέλεσαν οι σύγχρονες εξελίξεις στην παγκόσμια τραπεζική αγορά και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ στάθηκε και στη ”στροφή” της ΕΤΒΑ προς μια πιο σύγχρονη τραπεζική φιλοσοφία, με την απόκτηση γνώσης πάνω σε νέα προϊόντα, ιδιαίτερα λιανικής τραπεζικής.

Τέλος, ο κ. Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην 40χρονη πορεία της ΕΤΒΑ (από το 1964), λέγοντας ότι κλείνει ένας κύκλος. Προανήγγειλε τη νέα δομή και τη νέα στρατηγική της τράπεζας, πάνω σε σύγχρονες συνθήκες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι η ΕΤΒΑ να αποτελέσει το ”βασικό μοχλό λειτουργίας και συνεννόησης με το Δημόσιο”, με μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης. Τέλος, τόνισε τους 3 στόχους του ομίλου –μεγιστοποίηση παραγωγικότητας, μείωση κόστους λειτουργίας, περιορισμός ιδίων μετοχών– ενώ μίλησε και για τη βαλκανική παρουσία του ομίλου σε συνεργασία με την ING.

Τα οφέλη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για την Τράπεζα Πειραιώς, με την εξαγορά της ΕΤΒΑ, είναι ότι ενισχύει σημαντικά τη θέση της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η κυριότερη ωφέλεια συνίσταται στο ότι, από τη συνένωση των δύο τραπεζών και των σημαντικότερων θυγατρικών εταιριών (Leasing, Asset Management), θα προκύψει μεγιστοποίηση εσόδων και ελαχιστοποίηση των εξόδων, δηλαδή δημιουργία αξίας (value creation) της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Η προσδοκώμενη ”δημιουργία αξίας” της τάξης των 60 εκατ. ευρώ απο τη συνένωση, προβλέπεται να επιτευχθεί σταδιακά μέσα στην τριετία 2002 – 2004: Κατά το 2002 εκτιμάται δημιουργία αξίας 10 εκατ. ευρώ, 30 εκατ. ευρώ κατά το 2003 και 60 εκατ. ευρώ απο το 2004 και μετά.

Παράλληλα, με την εξαγορά της ΕΤΒΑ, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αυξάνει, όπως ανακοίνωσε, σημαντικά τα μερίδια αγοράς στις τραπεζικές εργασίες στο 10% (10,0% στις χορηγήσεις και 9,5% στο ενεργητικό των ελληνικών εμπορικών τραπεζών - στοιχεία Δεκεμβρίου 2001) και αποκτά μία από τις πρώτες θέσεις στην ελληνική αγορά σε άλλους σημαντικούς κλάδους του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως στην αγορά του Leasing, όπου το μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται στο 20% και στον κλάδο των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου στο 18,6%.

Επίσης, αξιοποιεί το έμπειρο και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό της ΕΤΒΑ, με την ένταξή του στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, διευρύνει το δίκτυο των καταστημάτων του ομίλου κατά 14 καταστήματα στην Ελλάδα, φθάνοντας συνολικά τα 220, και τέλος ενισχύει σημαντικά τα κεφάλαιά του, στοιχείο που του επιτρέπει τη συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης του ενεργητικού του κατά περίπου 50%, χωρίς την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από την Κεφαλαιαγορά, ενώ παράλληλα ο όμιλος διευκολύνεται στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για τη μεγέθυνσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v