Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος : Με υπερκάλυψη 140% το ομολογιακό

Στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι το ποσό των 465 εκατ. ευρώ, διάρκειας πέντε ετών και με επιτόκιο κυμαινόμενο, υπολογιζόμενου επί τη βάσει EURIBOR προσαυξημένο με περιθώριο 0,85% ετησίως, προέβη η Μυτιληναίος.

Μυτιληναίος : Με υπερκάλυψη 140% το ομολογιακό
Τεράστια ζήτηση εκδηλώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την κάλυψη του κοινού ομολογιακού δανείου της Μυτιληναίος, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί κατά 140% και το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών που δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Μυτιληναίος επιδίωκε αρχικά να αντλήσει μέσω του κοινού ομολογιακού κεφάλαια 300 - 350 εκατ. ευρώ, με στόχο να αναχρηματοδοτήσει το σύνολο σχεδόν του υφιστάμενου δανεισμού της, ο οποίος στις 31.12.07 ανερχόταν στα επίπεδα των 360 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να της προσφερθούν κεφάλαια 465 εκατ. ευρώ  (υπερκάλυψη κατά 140%) και το ύψος του επιτοκίου να διαμορφωθεί στα χαμηλά -για την τρέχουσα περίοδο- επίπεδα του Euribor πλέον 0,85%.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τραπεζίτες, η Μυτιληναίος δανείστηκε με όρους υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, αντίστοιχης μόνο των τραπεζών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πενταετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου έχει επιτόκιο Euribor πλέον 0,60%

Το ύψος των κεφαλαίων που συγκέντρωσε η Μυτιληναίος και κυρίως οι όροι δανεισμού που εξασφάλισε στέλνουν το πρώτο μήνυμα εξορθολογισμού της αγοράς χρήματος για τις εταιρίες με ισχυρούς ισολογισμούς σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές.

**** Η ανακοίνωση της Μυτιληναίος

Στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου και μέχρι το ποσό των 465.000.000 ευρώ, διάρκειας πέντε ετών και με επιτόκιο κυμαινόμενο, υπολογιζόμενου επί τη βάσει Euribor, προσαυξημένο με περιθώριο 0,85% ετησίως, προέβη η Μυτιληναίος.
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρία αποφάσισε την έκδοση του εν λόγω δανείου με στόχους την εξασφάλιση των απαραίτητων τραπεζικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδιασμού αλλά και την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων.

Το δάνειο θα καλυφθεί από τις ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E., ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., BAYERISCHE HYPO - UND VEREINSBANK AG, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., HSBC BANK PLC. και ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙA.

Συντονιστής έκδοσης είναι η EUROBANK EFG TELESIS FINANCE ΑΕΠΕΥ. Εκπρόσωπος των ομολογιούχων και πληρεξούσιος καταβολών είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS A.E.

Η έκδοση του δανείου επιτρέπει τη σημαντική μείωση του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους, διασφαλίζοντας παράλληλα τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδιασμού, με τη συμμετοχή των κυριότερων ελληνικών και ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική τραπεζική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v