Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς Ακινήτων: Οι κερδισμένοι του deal

Συμφωνία με κερδισμένους τόσο την Pasal όσο και τη Sciens ήταν η μεταβίβαση του 37,08% της Πειραιώς Ακινήτων προς την Pasal. Τα σενάρια της "επόμενης μέρας" για τη θυγατρική του τραπεζικού ομίλου.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Πειραιώς Ακινήτων: Οι κερδισμένοι του deal
Γιατί ωφελούνται ταυτόχρονα ο αγοραστής (Pasal) και ο πωλητής (Sciens) και ποια είναι τα σενάρια της "επόμενης μέρας" για τη θυγατρική του τραπεζικού ομίλου.

Η Pasal Development ανακοίνωσε χθες την εξαγορά του 37,08% της Πειραιώς Ακινήτων (ΠΕΑ) από την επίσης εισηγμένη Sciens, προς 2,08 ευρώ ανά μετοχή.

Έπειτα από αυτό το deal, η Τράπεζα Πειραιώς και η Pasal είναι οι βασικότεροι μέτοχοι της ΠΕΑ.

H συγκεκριμένη επιχειρηματική συμφωνία φαίνεται να ωφελεί τόσο τον αγοραστή όσο και τον πωλητή. Ας αρχίσουμε όμως από τον τελευταίο.

Η Sciens θα μπορούσε να είναι χαρούμενη για τους παρακάτω δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί ρευστοποίησε μια συμμετοχή που δεν την είχε επιλέξει η ίδια, αλλά την "κληρονόμησε" όταν αποκτούσε "όχημα" εισόδου στη Σοφοκλέους.

Και δεύτερον, γιατί πούλησε προς 2,08 ευρώ ανά μετοχή, όταν ο τίτλος διαπραγματεύονταν στο ταμπλό προς 1,88 ευρώ. Μάλιστα, λόγω και της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας της μετοχής, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να "σπρώξει" το ποσοστό αυτό μέσα από τη Σοφοκλέους.

Ας πάμε στην περίπτωση του αγοραστή, στην Pasal Development.

Η εισηγμένη μπορεί μεν να αγόρασε πάνω από την τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο, πλην όμως το τίμημα των 2,08 ευρώ υπολείπεται οριακά της λογιστικής αξίας της μετοχής της Πειραιώς Ακινήτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε με στοιχεία της 31ης Μαρτίου του 2008 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).

Πέραν αυτού, η Pasal απέκτησε βαρύνουσα θέση σε μία άλλη εταιρία ακινήτων, η οποία όμως δεν είναι ανταγωνίστρια, αλλά θα μπορούσε να είναι πελάτης της Pasal ή ακόμη και συνεργάτης της.

Ερωτήματα προς απάντηση

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πώς θα εξελιχθεί η συμμαχία των δύο βασικότερων μετόχων της ΠΕΑ, της Τράπεζας Πειραιώς και της Pasal.

Μέχρι τώρα έχουμε βέβαια μια παρόμοια τέτοια σχέση (Lamda Development, Eurobank Ακινήτων), αλλά εκεί μιλάμε για εταιρίες του ίδιου ομίλου.

Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σχέση μεταξύ Pasal και Πειραιώς σε μια εταιρία που μέχρι σήμερα αναζητούσε μοντέλο ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, τόσο κατά την περυσινή όσο και κατά τη φετινή παρουσίασή της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τα στελέχη της ΠΕΑ είχαν αναφέρει ότι η εταιρία μελετά τρόπους ανάπτυξής της, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Από τα θέματα λοιπόν που εύλογα θα μπορούσε να θέσει κάποιος στο "τραπέζι" ξεχωρίζουν:

Πρώτον, θα προχωρήσει η Πειραιώς Ακινήτων σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να μεγαλώσει σε μέγεθος και να υλοποιήσει την όποια στρατηγική επιλέξει;

Δεύτερον, θα αποκτήσει η Pasal θέση στο διοικητικό συμβούλιο και στο management της ΠΕΑ και σε ποιον βαθμό;

Και τρίτον, ποιο μοντέλο ανάπτυξης τελικά θα επιλεγεί;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v