Τεχνική Ολυμπιακή:Απάντηση για τις χρονομισθώσεις

Επιστολή απάντηση σχετικά με τις χρονομισθώσεις του Πόρτο Καρράς έστειλε η Τεχνική Ολυμπιακή προς το Χ.Α., εξηγώντας πως η εταιρία δεν έχει καμία υποχρέωση προς τους χρονομισθωτές.

Τεχνική Ολυμπιακή:Απάντηση για τις χρονομισθώσεις
Διευκρινιστική επιστολή σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν τις χρονομισθώσεις για το Πόρτο Καρράς έστειλε η εταιρία Τεχνική Ολυμπιακή προς τις χρηματιστηριακές αρχές, στην οποία αναφέρεται ότι η εταιρία δεν έχει καμία υποχρέωση προς τους χρονομισθωτές.

Σύμφωνα με τη σχετική επιστολή, η εταιρία έχει εξαγοράσει μόνο το ενεργητικό της Πόρτο Καρράς και δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις προς τους χρονομισθωτές. Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τεχνική Ολυμπιακή αναφέρει ότι ο ΕΟΤ έχει προειδοποιήσει τους χρονομισθωτές να μην υπογράψουν συμβόλαια χωρίς αρχικώς να έχει εξασφαλισθεί ότι θα πληρωθούν τα χρέη του παλαιού ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς.

Επιπλέον, ο όμιλος εταιρειών της Τεχνικής Ολυμπιακής, μολονότι επανειλημμένα με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο έχει δημοσιοποιήσει τα νομικά και πραγματικά της επιχειρήματα, διαπιστώνει με δυσαρέσκεια τη μερική ή ολική αποσιώπησή τους.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει ότι τα χρονομεριστικά συμβόλαια που υπογράφηκαν με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του Πόρτο Καρράς στην περίοδο 1991-1996 και από τα οποία αυτοί εισέπραξαν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές, αντίκεινται σε ρητή απαγορευτική διάταξη νόμου, λόγω έλλειψης προγενέστερης, ρητής έγκρισης των τραπεζών που είχαν δανειοδοτήσει το συγκρότημα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ο ΕΟΤ είχε προειδοποιήσει τους χρονομισθωτές να μην υπογράψουν συμβόλαια χωρίς να έχει εξασφαλισθεί ότι θα πληρωθούν τα χρέη του παλαιού ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς προς τις τράπεζες, κάτι το οποίο αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα, μετά την αδυναμία των τραπεζών να εισπράξουν από τον αρχικό ιδιοκτήτη τις απαιτήσεις τους, να πλειστηριασθεί όλο το συγκρότημα.

Το 1999 σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής αγόρασε, επισημαίνεται στην επιστολή, μόνο το ενεργητικό του συγκροτήματος από την Εθνική Τράπεζα, η οποία προηγουμένως το είχε αποκτήσει έναντι 11 δισεκατομμυρίων δραχμών, πληρώνοντας 32,88 δισεκατομμύρια δραχμές τοις μετρητοίς. Επίσης, σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς νόμους 1892/90 και 2538/97, ο όμιλος αποκτά μόνο το ενεργητικό της παλιάς επιχείρησης, δηλαδή δεν αποκτά καμία απολύτως υποχρέωση οιουδήποτε είδους.

Σκοπός του νομοθέτη, αναφέρεται, αποτελεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας μίας επιχείρησης με τεράστια σημασία για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής, όπως το Πόρτο ΚαρράςΣ, η οποία εξασφαλίζει διατήρηση θέσεων εργασίας, ανάπτυξη του τουρισμού κ.λπ.

Τα χρέη στα οποία περιλαμβάνονται οι προκαταβολές χρονομισθωμάτων, είναι δυνατόν να εξοφληθούν από το προϊόν του πλειστηριασμού, αν και εφόσον οι χρονομισθωτές εγγραφούν στον πίνακα κατάταξης των πιστωτών με συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ειδικού εκκαθαριστή, στην προκειμένη περίπτωση της Εθνικής Κεφαλαίου, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, που έχει στη διάθεσή της γι’ αυτό τον σκοπό τα δισεκατομμύρια δραχμές που εισέπραξε από τον πλειστηριασμό.

Η Τεχνική Ολυμπιακή θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον παράλογη η αξίωση μερικών να πληρώσει ο επενδυτής δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές και να έχει δεσμευμένο το ξενοδοχείο για 50 χρόνια με χρονομισθώσεις, το μίσθωμα των οποίων έχει βάλει στην τσέπη του ο προηγούμενος ιδιοκτήτης! Μία τέτοια αντίληψη, αναφέρει η επιστολή, υπονομεύει την εξυγίανση των επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο την επένδυση και τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων. Εάν όμως είχε ληφθεί μέριμνα εγκαίρως και συναινούσαν οι δανείστριες τράπεζες να δοθεί έγγραφη έγκριση στη σύναψη των χρονομισθώσεων, κάτι που δεν έγινε, προφανώς η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική.

Επιπλέον, η επιστολή τονίζει ότι τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ, οι αναλύσεις και οι συνεντεύξεις που συνδέουν τη γενικά αμφισβητούμενου κύρους διαδικασία σύναψης των χρονομισθώσεων με τα όσα διενεργήθηκαν σχετικά με το Πόρτο Καρράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης, τονίζει ότι ο όμιλος ουδεμία σχέση έχει με εταιρείες που προωθούν και πωλούν χρονομερίδα και για τις οποίες εύλογα διαμαρτύρονται οι χρονομισθωτές. Για τον λόγο αυτό στα επενδυτικά σχέδιά του δεν περιλαμβάνεται η χρονομίσθωση κάποιου από τα ακίνητα του συγκροτήματος, αλλά εξετάζει μόνον αξιόπιστες, σίγουρες και έγκυρες κατά πάντα λύσεις, όπως το fractioning, τον πλέον διαδεδομένο και επιτυχημένο θεσμό -μετά κυρίως την αποδεδειγμένη αποτυχία του συστήματος των χρονομισθώσεων- στις ανεπτυγμένες χώρες.

Επομένως, συνεχίζει η επιστολή, τέτοιες αναφορές δυσφημούν αδικαιολόγητα τον όμιλο Τεχνικής Ολυμπιακής, που ήδη εκπονεί μεγαλόπνοα σχέδια ανακαίνισης των ξενοδοχειακών, βιομηχανικών και αγροτικών μονάδων του συγκροτήματος, με κόστος άνω των 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, επειδή η διαφορά με τους χρονομισθωτές εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, οι ανωτέρω αναφορές έχουν στόχο και την ίδια τη δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αναμφισβήτητα δεδομένα, η Τεχνική Ολυμπιακή πιστεύει ότι οποιαδήποτε μομφή σε βάρος των μη συμβληθέντων με τους χρονομισθωτές νέων ιδιοκτητών του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς είναι άνευ ερείσματος, καθότι ο όμιλος ενήργησε και στη συγκεκριμένη περίπτωση με γνώμονα τον νόμο και έχοντας ως σκοπό την απαλλαγή του συγκροτήματος από ”παλιές αμαρτίες”, ως προϋπόθεση αναβάθμισης και προαγωγής του, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v