Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ για RWE: Τέρμα τα μεγάλα σχέδια

Στην... Αλβανία περιορίζονται πλέον τα σχέδια συνεργασίας της ΔΕΗ με τη RWE, η οποία,  σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί αυτόνομα στην Ελλάδα. Την προσεχή Τρίτη οι οριστικές αποφάσεις, δήλωσε ο Τ. Αθανασόπουλος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ για RWE: Τέρμα τα μεγάλα σχέδια
Ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας με την RWE, που αλλάζει άρδην τα έως τώρα δεδομένα, θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΗ την προσεχή Τρίτη, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τ. Αθανασόπουλος, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του euro2day.

To νέο μνημόνιο θα αφορά σε τρεις άξονες:

Α) Τη δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας 500 MW έως 800 MW στην Αλβανία. Στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί η RWE θα διαθέτει το 51%, η ΔΕΗ το 39% και η Τιτάν το 10%.

Β) Θα γίνει μελέτη για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, αν και όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, αν η ΔΕΗ αποκτήσει το 30% της ΔΕΠΑ δεν θα έχει νόημα η συνεργασία με την RWE στο κομμάτι αυτό.

Γ) Επιδιώκεται συνεργασία της RWE με τη θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές και στην κοινοπραξία που θα συσταθεί η RWE θα κατέχει το 51% και η θυγατρική το 49%.

Ο κ. Αθανασόπουλος άφησε αιχμές προς όλες τις κατευθύνσεις από την αντιπολίτευση, τον ανταγωνισμό έως και τους συνδικαλιστές για τη ματαίωση της συνεργασίας για την RWE.

«Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν δεν ήταν για το λιθάνθρακα αλλά για την RWE με πρόσχημα το λιθάνθρακα» τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος προσθέτοντας ότι «μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα έχει πνιγεί οριστικά».

«Είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας και για τη ΔΕΗ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιχείρησης.

*** Αυτόνομα η RWE στην Ελλάδα

Σύμφωνα με αποκλειστικές και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, η RWE μετά τη ματαίωση της συνεργασίας της με τη ΔΕΗ κινείται ήδη αυτόνομα στην Ελλάδα για τη δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, έχει αναθέσει σχετική μελέτη για την εγκατάσταση των μονάδων αυτών. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αυτήν τη στιγμή αν τελικά το project αυτό θα το ολοκληρώσει μόνη της ή αν θα αναζητήσει άλλους Έλληνες ιδιώτες εταίρους.

***Προσφυγή στα δικαστήρια της ΕΕ για λιγνίτη

Ο κ. Αθανασόπουλος ανακοίνωσε εξάλλου ότι η ΔΕΗ θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια της Ε.Ε. αντιδρώντας στην απόφαση της Κομισιόν για την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη από το ελληνικό δημόσιο στην Επιχείρηση.

Η Κομισιόν κάλεσε το ελληνικό δημόσιο να προβεί σε ενέργειες συμμόρφωσης για εικαζόμενη, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Αθανασόπουλος, παράβαση, είτε με αναδιανομή σε τρίτους δικαιωμάτων της ΔΕΗ σε ορυχεία λιγνίτη και μεταβίβαση μονάδων της, είτε με κατανομή νέων δικαιωμάτων λιγνίτη σε ανταγωνιστικές εταιρίες.

Η προσφυγή της ΔΕΗ ενώπιον του Πρωτοδικείου της Ε.Ε. θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία.

Επ΄ αυτού ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας μπορούν να δραστηριοποιηθούν ελεύθερα στην Ελλάδα ακόμη κι αν η ΔΕΗ συνεχίσει να έχει τη σημερινή λιγνιτική παραγωγή της, ενώ επισήμανε ότι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς δεν εμπίπτει στις ευθύνες της.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επάρκεια ρεύματος κατά τους θερινούς μήνες, οπότε παρατηρείται και η αιχμή της ζήτησης, η ΔΕΗ σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς μελετά δύο σενάρια: Το πρώτο, η αιχμή να φθάσει τα 10.558 MW και το δεύτερο να διαμορφωθεί σε 11.050 MW.

Ο κ. Αθανασόπουλος δεν έκρυψε ότι τα σημερινά υδατικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της είναι από τα χαμηλότερα που είχε ποτέ, λόγω ανομβρίας, και διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος, καθώς λαμβάνονται μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Ήδη, έχουν συμβολαιοποιηθεί ανάλογα ζεύγη στη Μεγαλόπολη και ανάλογη κίνηση θα γίνει και για τα νησιά. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ διευκρίνισε ότι οι περικοπές ρεύματος δεν είναι ευθύνη της ΔΕΗ αλλά του ΔΕΣΜΗΕ που ελέγχει το ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας και αποφασίζει αποκοπές φορτίων όταν εντοπίζει έλλειμμα. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για φέτος προβλέπεται να εγκατασταθούν 400.000 νέα κλιματιστικά τα οποία απαιτούν για την εξυπηρέτηση τους μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος περίπου 300 MW.

Για τις νέες θερμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ που πρόκειται να εγκατασταθούν ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι είναι υπό κατασκευή η μονάδα φυσικού αερίου στο Αλιβέρι ισχύος 417 MW, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η διακήρυξη για τη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη ισχύος 750-835 MW, ενώ αναμένονται οι θετικές γνωμοδοτήσεις από τη ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και την Πτολεμαϊδα και των δύο λιθανθρακικών στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα.

Παράλληλα, έχουν υποβληθεί αιτήσεις αδειοδότησης στη ΡΑΕ για δύο μονάδες 250 MW στην Κρήτη και για νέο σταθμό 120 MW στη Λέσβο, εντός του 2008 θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση επέκτασης του σταθμού στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, με δυο ατμοηλεκτρικές μονάδες συνολικής ισχύος 93 MW, ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που θα διακηρυχθούν πριν από το καλοκαίρι για τη β΄φάση επέκτασης του ΑΗΣ Αθερινόλακκου κατά 100 MW και προχωρά η β΄φάση της διακήρυξης του έργου κατασκευής νέου σταθμού 120 MW στη Νότια Ρόδο.

Σε ό,τι αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες, είναι έτοιμες στη Μεσοχώρα, εξελίσσεται η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού στον Ιλαρίωνα, θα γίνει νέα διακήρυξη για τη μονάδα στο Μετσοβίτικο και προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία δύο σταθμοί σε Συκιά και Πευκόφυτο.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προγραμματίσει επενδύσεις 1,95 δισ. ευρώ, με στόχο να αποκτήσει το 2012 μερίδιο 20% στην αγορά των ΑΠΕ.

Τέλος ο κ. Αθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι μελετώνται σε συνεργασία με διεθνή οίκο οι βέλτιστες δομές ενεργειακών εταιριών στην Ευρώπη και με δεύτερο Σύμβουλο η προσαρμογή της δομής της ΔΕΗ που θα επιλεγεί.

*** Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι την Τρίτη, 22 Απριλίου 2008, το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης θα συζητήσει το Μνημόνιο Συνεργασίας με την RWE.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος ανέφερε ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει την ανάπτυξη στην Αλβανία λιθανθρακικής Μονάδας ισχύος 500-800 MW. Το έργο αυτό θα αναλάβει εταιρεία στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχουν η RWE με 51%, η ΔΕΗ με 39% και η ΤΙΤΑΝ με 10%.


*** Η ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v