Κωτσόβολος: Εξηγήσεις στο ΧΑ για το ζημιογόνο 2002

Η αρνητική υπεραξία της συγχώνευσης με τη Ράδιο Αθήναι, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μεταφοράς των καταστημάτων One Way φέρονται να είναι οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν την Κωτσόβολος σε ζημιογόνο πορεία το 2002, όπως αναφέρεται σε επιστολή της εταιρίας προς το ΧΑ.

Κωτσόβολος: Εξηγήσεις στο ΧΑ για το ζημιογόνο 2002
Τους λόγους που οδήγησαν την εταιρία σε ζημιογόνο χρήση αναφέρει μεταξύ άλλων η Κωτσόβολος σε επιστολή της προς το ΧΑ. Συγκεκριμένα, στην επιστολή επισημαίνονται η αρνητική υπεραξία της συγχωνεύσης με τη Ράδιο Αθήναι, αλλά και το πρόγραμμα μεταφοράς των καταστημάτων One Way.

Στην ίδια επιστολή, η Κωτσόβολος σημειώνει τις οικονομικές προοπτικές της εταιρίας για το 2003, δίνει εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις του ορκωτού λογιστή που συμπεριλαμβάνονται στον ισολογισμό του 2002, ενώ εξηγεί γιατί εκτιμά πως η πενταετής περίοδο που δίνεται βάσει νόμου για την απόσβεση της Ράδιο Αθήναι δεν είναι αρκετή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή κατά την οικονομική χρήση 2002 το αποτέλεσμα της μητρικής επιβαρύνθηκε από νέες εκχωρήσεις απαιτήσεων πελατών σε Factoring που άμεσα επιβαρύνουν με όλους τους τόκους το αποτέλεσμα κατά 5,454 εκατ. ευρώ, αρνητική υπεραξία συγχωνεύσεως Ράδιο Αθήναι ποσού 850 χιλ. ευρώ, καταστροφή εμπορευμάτων ύψους περίπου 320 χιλ. ευρώ, πρόβλεψη για απαξίωση αποθεμάτων όπως αναφέρεται και στην υπ’αριθμ.13 σημείωση της εταιρίας ύψους 1,273 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, βάσει των ανωτέρω η εταιρία προχώρησε ουσιαστικά σε μία εξυγίανση που την οδήγησε στην εμφάνιση ζημιών στο 2002 σε σχέση με το 2001.

Κατά την χρήση του 2002 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα μεταφοράς των καταστημάτων One Way Technostores στα καταστήματά μας σε Shop In Shop σύμφωνα με την αναγγελία της εταιρίας με αποτέλεσμα την αύξηση των εξόδων (αποζημιώσεις, κλείσιμο καταστημάτων κλπ) και παράλληλα την μείωση των πωλήσεων τα οποία επέδρασαν στα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης ως εξής:

Λόγω μικρότερου όγκου πωλήσεων περίπου 3,0 εκατ. ευρώ, εθελουσία έξοδος προσωπικού περίπου 725 χιλ. ευρώ, ενοίκια, ΔΕΗ, ΟΤΕ ήτοι 452 χιλ. ευρώ, αποσβέσεις παγίων οι οποίες δεν είχαν διενεργηθεί τα προηγούμενα έτη βάσει του Π.Δ. 100/1998 ύψους περίπου 1,083 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη θυγατρική Europe Technic, αναφέρεται πως ο έντονος ανταγωνισμός στην Τσεχία, οδήγησε τις πωλήσεις σε μείωση του μικτού κέρδους της τάξεως του 6% και σε επιπλέον δαπάνες για μάρκετινγκ ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Οι μελλοντικές προοπτικές της εταιρίας (μητρική) διαμορφώνονται σε κύκλο εργασιών 297,4 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα χρήσεως περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι βασικές παραδοχές για την επίτευξη των ανωτέρω βασίζονται στην αύξηση του κύκλου εργασιών λόγω ανοίγματος νέων καταστημάτων με καινούργια δομή (τεχνογνωσία DIXONS), την ανακαίνιση των παλαιών και ωρίμανση των νέων καταστημάτων κατά το 2002.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πάντα επιστολή στις θετικές εκτιμήσεις συντελούν και η αύξηση του περιθωρίου μικτού κέρδους η οποία θα επέλθει από την αλλαγή του προϊοντικού μείγματος της εταιρίας με έμφαση στα προϊόντα που παρέχουν μεγαλύτερο κέρδος, από την επίτευξη καλύτερων συμφωνιών με τους προμηθευτές, απο τη μείωση του λειτουργικού κόστους η οποία επέρχεται σταδιακά από τις συνέργιες της συγχώνευσης με το Ράδιο Αθήναι, αλλά και από τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.

Όσον αφορά στην παρατήρηση Νο 1 του πιστοποιητικού ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, στην επιστολή αναφέρεται πως το ποσό που εμφανίζεται στο λογαριασμό ”υπεραξία επιχειρήσεως” αφορά τη διαφορά (υπεραξία) που προέκυψε κατά την συγχώνευση με βάση τις διατάξεις του Ν. 2166/93 της Ράδιο Αθήναι ΑΕΒΕ.

Επιπλέον, η εταιρία αναφέρει πως θεωρεί ότι η προβλεπόμενη από το Ν. 2190/1920 πενταετής διάρκεια απόσβεσης δεν ανταποκρίνεται στην αξία της φήμης και πελατείας, στην επωνυμία και το σήμα Ράδιο Αθήναι τα οποία η εταιρεία θα χρησιμοποιεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για το λόγο αυτό, για την καλύτερη απόδοση της πραγματικής εικόνας της εταιρείας, ενόψει μάλιστα και της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (το Δ.Λ.Π. 22 επιτρέπει την απόσβεση της υπεραξίας σε χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι έτη), αποφασίστηκε η απόσβεση της ανωτέρω διαφοράς σε χρονική διάρκεια είκοσι ετών.

Όσον αφορά την παρατήρηση Νο 2 του πιστοποιητικού ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην ίδια επιστολή πάντα αναφέρεται πως η εταιρεία συμμετέχει στις εταιρίες: One Way AEBE με ποσοστό 95,36%, Europe Technic Spol με ποσοστό 100% και Kotsovolos Romania SRL με ποσοστό 100% επίσης.

Οι ανωτέρω εταιρείες, κατά την 31.12.2002 αποτιμήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. στην αξία κτήσεως τους και όχι στην τρέχουσα αξία τους με βάση την εσωτερική αξία των μετοχών τους όπως αυτή προκύπτει από τους ισολογισμούς τους.

Ο χειρισμός αυτός ακολουθήθηκε από την εταιρία τόσο κατά την παρούσα χρήση όσο και κατά τις προηγούμενες, επειδή κατά τις χρήσεις αυτές που είναι και οι πρώτες χρήσεις λειτουργίας των εταιρειών αυτών οι ισολογισμοί τους επιβαρύνθηκαν με υψηλά κόστη προλειτουργικών δαπανών (έξοδα πρώτης εγκατάστασης, έξοδα εκπαίδευσης προσωπικού), έξοδα ιδρύσεως καταστημάτων, διαφημιστικές δαπάνες κ.λ.π. με αποτέλεσμα η λογιστική αξία των επιχειρήσεων να μην απεικονίζει την πραγματική τους αξία η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη.

Σύμφωνα με την εταιρία, για την καλύτερη απόδοση της πραγματικής εικόνας της, ενόψει μάλιστα και της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων βάσει των οποίων επιτρέπεται η εμφάνιση των θυγατρικών στα βιβλία της μητρικής με την αξία κτήσεως τους (Δ.Λ.Π. 27), οι παραπάνω συμμετοχές θα πρέπει να συνεχίσουν να εμφανίζονται στην αξία κτήσεως τους λαμβανομένου υπόψη ότι η εταιρία δεν προτίθεται να τις εκποιήσει στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v