Φουρλής: Κινήσεις με στόχο διπλασιασμό περιθωρίων κέρδους

Βελτίωση μεγεθών το 2024, παρά την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση αναμένει ο όμιλος. Βασίζεται στα concepts και την αποτελεσματικότητα. Διεργασίες για επέκταση στη λιανική αθλητικών.

Φουρλής: Κινήσεις με στόχο διπλασιασμό περιθωρίων κέρδους
Ο πρόεδρος της Fourlis Group, Βασίλης Φουρλής

Περαιτέρω βελτίωση περιθωρίου κέρδους αναμένει το 2024 από τον κλάδο της λιανικής ο όμιλος Φουρλή παρά το ότι η «ατμομηχανή» της ΙΚΕΑ προχωρά σταθερά σε μειώσεις τιμών των προϊόντων της.

Στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της εισηγμένης διατυπώθηκε για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια πρόβλεψη για τα μεγέθη του 2024, όπου το περιθώριο EBITDA αναμένεται να ανέλθει στο 7,5% από 6,9% το 2023 (και 6% το 2022) και το περιθώριο EBIT στο 4,7% από 4% το 2023 (και 3,1% το 2022).

Πέρα από την παραπάνω εκτίμηση, ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φoυρλής (φωτ.) τόσο στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών όσο και κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου έως το 2028 είχε αναφερθεί στο στόχο διπλασιασμού του περιθωρίου κέρδους προ φόρων (EBIT margin) στο 8% από 4% (όπου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023) στην προσεχή 5ετία. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη μεγεθών 2024 περιλαμβάνει μόνον τη λιανική δραστηριότητα και τα μεγέθη της Trade Logistics.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει μειώσει το 2023 τον καθαρό δανεισμό στα 84,8 εκατ. ευρώ από 102,5 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το 2024 τρέχει επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, υψηλότερες του μέσου ετήσιου Capex, καθώς προετοιμάζει το άνοιγμα του νέου ΙΚΕΑ στην Πάτρα, ενώ συνεχίζει επενδύσεις στο δίκτυο της Intersport, της Holland&Barret, αλλά και σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, όσο και τον CEO του ομίλου Δ. Βαλαχή συνεχίζονται οι διεργασίες για την επέκταση των λιανικών δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των αθλητικών, με στόχο τόσο την είσοδο στην αγορά του athleisure (αθλητικά μόδας) μετά την πώληση της The Athlete’s Foot, όσο και την εκμετάλλευση πιθανών κεντρικών συμφωνιών χονδρικής διανομής μεγάλων αθλητικών οίκων στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Τέλος ο κ. Φoυρλής επαναβεβαίωσε την ολοκλήρωση διαδικασιών για τη μείωση συμμετοχής στην Trade Estates έως το τέλος του έτους, γεγονός που θα επιτρέψει καλύτερη αποτύπωση δραστηριοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v