Διατήρηση της ασφαλιστικής παραγωγής ως ποσοστό του ΑΕΠ στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα του παρελθόντος, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και μέτρια αποδοτικότητα επί των ιδίων κεφαλαίων εμφανίζει ο ασφαλιστικός κλάδος κατά τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ετήσιας Στατιστικής Έκθεσης του έτους 2023 που δημοσίευσε χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Ειδικότερα, καθόλη τη δεκαετία 2014-2023 ο δείκτης της ασφαλιστικής παραγωγής ως ποσοστό επί του ΑΕΠ διατηρήθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν ή και υπολείπονταν του 2,5% (στο 2,4% τόσο το 2022, όσο και το 2023), διατηρούμενη στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα πολύ χαμηλός σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ήταν και ο δείκτης των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς το ΑΕΠ (7,64% το 2023, έναντι 7,69% το 2022).
Με βάση τις ενδείξεις, η ασφαλιστική παραγωγή εμφάνισε νέο ιστορικό ρεκόρ το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό της χρήσης 2009, πλην όμως σε αποπληθωρισμένες τιμές η παραγωγή του 2024 εκτιμάται πως θα υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Μετά τους έντονους κραδασμούς που είχε προκαλέσει κατά τη διετία 2012-2013 το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (πρόγραμμα PSI, με το σύνολο σχεδόν των εταιρειών να υποχρεώνεται σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψει εποπτικούς δείκτες) ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης επανήλθε σε θετική πορεία, σημειώνοντας αθροιστική μετά από φόρους κερδοφορία κατά τη δεκαετία 2014-2023 της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ (3,76 δισ. ευρώ πριν την αφαίρεση της φορολογίας, βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα). Οι επιδόσεις αυτές έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλές εταιρείες να προχωρήσουν σε σημαντικές χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) προς τους μετόχους τους.
Η μέση αποδοτικότητα επί των ιδίων κεφαλαίων του κλάδου διατηρήθηκε σε μάλλον ικανοποιητικά, αλλά όχι υψηλά, επίπεδα, διαμορφούμενη κατά κύριο λόγο μεταξύ του 5% και του 8% (στο 6,8% το 2023).
Στη διαμόρφωση των ιδίων κεφαλαίων σε υψηλά επίπεδα συνετέλεσαν και οι πολύ καλές αποδόσεις των ελληνικών και ξένων ομολόγων κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (με εξαίρεση το 2022) και γενικότερα η πορεία των επενδυτικών αποτελεσμάτων του κλάδου.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πόσο θα αρχίσει να καλύπτεται το πολύ μεγάλο ασφαλιστικό κενό των Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον ολοένα και αυξανόμενων κινδύνων, με αιχμή του δόρατος το μέτωπο των φυσικών καταστροφών. Παράγοντες της αγοράς, αισιοδοξούν ότι η ασφαλιστική παραγωγή θα εμφανίσει άνοδο τη φετινή χρονιά, καθώς πέρα από τις όποιες αυξήσεις τιμολογίων, θα επιδράσουν θετικά τα κυβερνητικά μέτρα που ψηφίστηκαν κατά τους τελευταίους μήνες του 2024