Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιβάλλεται νέος δείκτης για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Παρέμβαση αλλά από το... 2026 ανακοίνωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος. «Δεν γίνονται δεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις 15% στα φετινά ασφάλιστρα». Ζητά έρευνες από την ΕΑ στην ιδιωτική υγεία. Πώς αντιδρά η αγορά.

Επιβάλλεται νέος δείκτης για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Για νομοθετική παρέμβαση σε ό,τι αφορά το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια ασφαλιστικών εταιρειών μίλησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη.

Ανακοίνωσε δε ότι η κυβέρνηση προωθεί:

  • Θέσπιση νέου δείκτη, αντικειμενικού, που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, σε αντικατάσταση αυτού που καταρτίζει σήμερα το ΙΟΒΕ. Ο δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026.
  • Ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και τη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις που πρέπει.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6% που προωθούνται με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ. «Καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό», είπε.

«Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών αλλά και οι καταναλωτές. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν και να είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αυξήσεις δεν γίνονται αποδεκτές. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει προσαρμογή», συμπλήρωσε.

«Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποδείξει (όπως στην περίπτωση των τραπεζών) ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει», είπε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

«Μας λέτε ότι ο δείκτης του ΙΟΒΕ δεν είναι "ανεκτός" αλλά εσείς τον κάνατε νόμο του κράτους», απάντησε η Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι τα παραπάνω είναι ανεπαρκή. Χαρακτήρισε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις γενικόλογες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει συγγνώμη για την αυθαιρεσία στην τιμολόγηση των συμβολαίων μέσω του ΙΟΒΕ. H κ. Αποστολάκη επισήμανε ότι λόγω των αλλεπάλληλων εξοντωτικών αυξήσεων, οι ασφαλισμένοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ισόβια ασφάλιση υγείας σε ηλικία που την έχουν περισσότερο ανάγκη και κατευθύνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, στα οποία τα ασφάλιστρα και οι παροχές διαμορφώνονται χωρίς περιορισμούς.

«Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε προηγηθεί η ευγενική χορηγία της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στη Μιλένα Αποστολάκη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι ο νέος δείκτης θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ. Είπε επίσης ότι θα απευθυνθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι στα καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. 

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς

«Ακούμε τις δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά θα ήταν άστοχο το να πιστέψουμε ότι το όλο θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσα από το να φορτώνουμε συνεχώς τις ζημίες στις ασφαλιστικές εταιρείες», δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στον ασφαλιστικό κλάδο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, συμπληρώνοντας:

«Ανεξάρτητα από τον όποιο δείκτη λάβουμε υπόψη, το γεγονός είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώνονται σε πολύ μεγάλες ζημίες από τον κλάδο υγείας. Έτσι, το ενδεχόμενο να αναβληθούν οι φετινές αυξήσεις ασφαλίστρων δεν θα επιλύσει σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα σε βάθος χρόνου, αλλά θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως μπαίνει στην εξίσωση και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία απαιτεί συγκεκριμένους εποπτικούς δείκτες από τις ασφαλιστικές εταιρείες και ας μην ξεχνάμε επίσης ότι με το λογιστικό πρότυπο IFRS-17, οποιαδήποτε ενδεχόμενη νομοθετική παρέμβαση θα φέρει την προεξόφληση των απωλειών των λογιστικών εταιρειών στο σήμερα. Οπότε τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση;

Σήμερα είναι ζημιογόνες όλες οι κατηγορίες ασφαλιστηρίων υγείας, με τα ισόβιας διάρκειας να είναι πολύ περισσότερο αρνητικά για τον κλάδο. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε απλά θα δούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να εγκαταλείπουν τον κλάδο υγείας, όπως έγινε π.χ. στις ΗΠΑ. όταν σε συγκεκριμένες Πολιτείες επέβαλαν πλαφόν στα ασφάλιστρα.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Το ζήτημα είναι ότι το κόστος που μας έρχεται από τις ιδιωτικές κλινικές είναι ανεξέλεγκτο», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας

«Τα όσα συζητήθηκαν το πρωί στη Βουλή αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να μπει ένα «φρένο» στις πολύ μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων για τα προγράμματα υγείας, δικαιώνουν την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που ανέδειξε το σοβαρότατο αυτό θέμα και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις από την πολιτεία», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

«Κυρίως δικαιωνόμαστε στην πάγια θέση μας στο να μην εμπλέκεται ο ΙΟΒΕ στο θέμα των όποιων αναπροσαρμογών του ύψους των ασφαλίστρων αλλά οι υπολογισμοί να γίνονται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2026 για τις αλλαγές που προανήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αυτές πρέπει να ισχύσουν άμεσα, κάτι που θα είναι προς όφελος και των ασφαλισμένων αλλά και της ίδιας της ασφαλιστικής αγοράς.

Όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Θεοδωρικάκος, περίπου 460.000 ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα δια βίου συμβόλαια τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και των υπέρογκων αυξήσεων. Απόλυτη προτεραιότητα λοιπόν όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει να είναι η προστασία του καταναλωτή. Και βέβαια το «σπάσιμο» του ολιγοπωλίου που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής υγείας εξαιτίας των πρακτικών 2-3 ιδιωτικών νοσοκομείων και που έχει ως συνέπεια η Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των υψηλότερων νοσηλίων στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ελβετία. Υπενθυμίζω ότι το θέμα του συγκεκριμένου ολιγοπωλίου είχε τεθεί και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μία λύση θα ήταν να ισχύσουν πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων στο πρότυπο αυτών που έχει ο ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα για αυθαίρετες αυξήσεις στα νοσήλια.

Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι κάθε χρόνο οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν 5 δισ. ευρώ στην ιδιωτική υγεία. Το θέμα λοιπόν των ιδιωτικών ασφαλίσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει άμεση σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ενώ επηρεάζει σαφώς και το κομμάτι της δημόσιας υγείας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να δίνει μάχες, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v