Στρατηγική σάρωσης των γειτονικών αγορών με βασικό στόχο να μπει στη Βουλγαρία και να μεγαλώσει κι άλλο στη Ρουμανία ακολουθεί η Helleniq Energy για να κτίσει το πράσινο «χαρτοφυλάκιο εξωτερικού», που μαζί με το ελληνικό, θα συμβάλουν στο στόχο ενός φθηνότερου ενεργειακού μείγματος για την Elpedison, και άρα χαμηλότερων τιμολογίων.
Στον απόηχο των έξι φωτοβολταικών στη Κοζάνη που παρέλαβε προ ημερών από τη βρετανική Lightsource bp, ανεβάζοντας το εν λειτουργία portfolio της στα 500 MW, τώρα «σκανάρει» όλο και πιο συστηματικά τέσσερις χώρες της γειτονιάς όπου βρίσκεται ήδη μέσω των θυγατρικών της στα καύσιμα, με τη λογική των συνεργειών και μιας ευρύτερης ανάπτυξης στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.
Οι τέσσερις ξένες αγορές
Επιγραμματικά, «κοιτάζει» την Κύπρο όπου διαθέτει ήδη πάνω από 40 MW φωτοβολταικών, τη Β.Μακεδονία όπου μετά το πρώτο αναπτύσσει και δεύτερο φωτοβολταικό 12 MW, κυρίως όμως ψάχνει ευκαιρίες για μεγάλα ηλιακά έργα στη Βουλγαρία, όπου ακόμη δεν έχει παρουσία, και για μεγάλα αιολικά πάρκα στη Ρουμανία, την πιο ώριμη αγορά της γειτονιάς μας, με το πιο ελκυστικό transition game.
Εκείνη δηλαδή που προσφέρεται όχι μόνο για τη γεωγραφική, αλλά κυρίως για την τεχνολογική εξισορρόπηση ενός πράσινου portfolio με πλούσιο αιολικό δυναμικό και παραγωγή πράσινης ενέργειας 24 ώρες την ημέρα, μοντέλο που ακολουθούν πλέον πιστά όλοι οι μεγάλοι στον ευρωπαικό Νότο, μαζί και οι Έλληνες παίκτες, όπως η ΔΕΗ.
Στη περίπτωση βέβαια της Helleniq Energy υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο που αντιμετώπιζε μέχρι τώρα τις ΑΠΕ σε σχέση με τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους που έχουν ανοιχτεί τα τελευταία χρόνια στη περιοχή. Τις έβλεπε μόνο με το «καπέλο» του επενδυτή, όχι και με εκείνο του καθετοποιημένου utility όπως η ΔΕΗ -κάτι που θα αρχίσει προφανώς να κάνει τώρα που απέκτησε το σύνολο της Elpedison- ούτε φυσικά όπως η Metlen, η οποία κινείται με τη τριπλή ιδιότητα του κατασκευαστή, του asset rotation (τα έσοδα από τα πωλούμενα έργα χρηματοδοτούν την ανάπτυξη νέων) και της ανάπτυξης δικού της χαρτοφυλακίου.
Το δε, breakdown της Helleniq Energy ανά τεχνολογία, επί ενός συνολικού pipeline έργων 5,3 GW, αναδεικνύει πόσο μικρή είναι ακόμη η συμμετοχή των αιολικών, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα (αποτελέσματα 9μήνου).
Αν το ενεργειακό της μείγμα αρχίσει προσεχώς να εμπλουτίζεται και με αιολική ενέργεια, τότε αξιοποιώντας τους αυξανόμενους όγκους από το πράσινο portfolio της Hellenic Energy, θα καταστεί πιο εύκολο για την Elpedison να διαμορφώσει πιο ελκυστικά προϊόντα, για όλες τις ζώνες της ημέρας, και άρα να αυξήσει κατά 70%-80% το σημερινό της μερίδιο (5,8%) στην προμήθεια, φτάνοντας το 10% το 2026, όπως ο στόχος της διοίκησης.
Και η Ελλάδα στόχος
Εδώ έχει τη σημασία του ότι η στρατηγική διείσδυσης της Helleniq Energy στα αιολικά (με ή και χωρίς μπαταρίες), αφορά και την Ελλάδα, όπου μαζί με το σημερινό «portfolio εξωτερικού», διαθέτει εν λειτουργία έργα 500 MW συν άλλα 500 MW συμβολαιοποιημένα ή σε προχωρημένο στάδιο.
Στη δεύτερη αυτή ομάδα των 500 MW του ομίλου που αναμένεται να μπουν σταδιακά σε λειτουργία μέσα στο 2025-2026 συγκαταλέγονται, όπως έχει γράψει το euro2day.gr, τρεις ομάδες έργων: Ένα πακέτο τεσσάρων φωτοβολταϊκών (211 MW), που κατασκευάζει για λογαριασμό του η Metlen στη Νότια Ρουμανία, η μπαταρία (100 MW) που κατασκευάζεται στη βιομηχανική εγκατάσταση του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη και το mega φωτοβολταϊκό 200 MW που «τρέχει» ο όμιλος στην Αλεξανδρούπολη.
Εχει δηλαδή ήδη «κλειδώσει», όπως λένε πηγές του, το στόχο του 2026 για 1 GW χαρτοφυλάκιο, ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στην Ευρώπη που πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, αφού δεν ξεπερνούσε τα 28 MW (2020-2021).