Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η «φθηνή» Τουρκία ξεπέρασε την Ελλάδα στα έσοδα ανά τουρίστα

Η μάχη για τις αφίξεις και το ερώτημα για το τι μένει τελικά στο... ταμείο για τη χώρα. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα και τη γειτονική χώρα. Η Ισπανία και οι διαφορές στη στατιστική.

Πώς η «φθηνή» Τουρκία ξεπέρασε την Ελλάδα στα έσοδα ανά τουρίστα

Με ρυθμό αντίστοιχο με εκείνον που ακολουθούν δύο βασικές ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας σε επίπεδο τουρισμού, η Ισπανία και η Τουρκία, έτρεξε η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Ως προς τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται ότι υστερεί καταγράφοντας χαμηλότερους ρυθμούς, γεγονός που συμπαρασύρει και τη μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα σε επίπεδα κάτω των 100 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 9,3% την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το 2023 και διαμορφώθηκαν σε 30,3 εκατομμύρια

Αντίστοιχα, αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν οι τουριστικές αφίξεις στη γειτονική Τουρκία, με τον αντίστοιχο αριθμό, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, να ξεπερνά τα 49,2 εκατομμύρια.

Με καλύτερο ρυθμό «έτρεξε» η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Ισπανία, αφού ο αριθμός των ξένων τουριστών στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου υπερέβη τους 73,9 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 10,9% σε ετήσια βάση.

Απόκλιση, ωστόσο, διαπιστώνεται σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισπράξεων. Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, τα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας διαμορφώθηκαν το εννεάμηνο σε 18,75 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 4,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Καλύτερη ποσοστιαία επίδοση κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Τουρκίας, καθώς τα έσοδα της γειτονικής χώρας ανήλθαν σε 46,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,6% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακόμη υψηλότερα έχει μπει ο πήχης για την Ισπανία, με τα τουριστικά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου να αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ και να «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό αύξησης στο 16,9% σε ετήσια βάση, αφήνοντας πολύ πίσω την Τουρκία και την Ελλάδα (σ.σ με διαφορές ωστόσο στον τρόπο καταγραφής των στοιχείων, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ).

Η μέση δαπάνη

Μεγάλη είναι, την ίδια στιγμή, και η διαφορά σε επίπεδο μέσης ημερήσιας δαπάνης ανά τουρίστα μεταξύ των τριών χωρών. Και μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να βρίσκονται πιο κοντά, ωστόσο, το… χάσμα με την Ισπανία εμφανίζεται μεγάλο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΤτΕ, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Ελλάδα το εννεάμηνο του 2024 διαμορφώθηκε σε 591,4 ευρώ, μειωμένη κατά 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών φέτος το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, ήτοι στις 7 διανυκτερεύσεις, η μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέριξ των 84 ευρώ.

Αντίστοιχα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μέση ημερήσια δαπάνη στην Τουρκία το εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 102 ευρώ περίπου, με τη γειτονική χώρα, η οποία φημίζεται για τις ανταγωνιστικές τιμές της, να προσπερνά την Ελλάδα κατά σχεδόν 20 ευρώ.

Πολύ πιο μπροστά και από τις δύο χώρες βρίσκεται, πάντως, η Ισπανία, όπου η μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα ανέρχεται γύρω στα 195 ευρώ (σ.σ.: η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ανέρχεται σε περίπου 1.315 ευρώ), ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ελλάδας, με το ΙΝΣΕΤΕ ωστόσο να εντοπίζει διαφορές στην στατιστική καταγραφή, όπως εξηγείται παρακάτω.

Το μπρα ντε φερ Ελλάδας - Ισπανίας

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης (ΜΚΔ) σε Ελλάδα και Ισπανία και πέρυσι. Ενδεικτικά για το 2023 η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ξένων τουριστών στην Ισπανία ανήλθε σε 1.277 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 603 ευρώ.

Οπως, όμως αναφέρεται στη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) «H Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα και την Ισπανία, 2018-2023» δεν είναι δυνατή η σύγκριση των δημοσιευμένων στοιχείων για στις δύο χώρες, αφού τα μετρούμενα μεγέθη υπολογίζονται με διαφορετική μεθοδολογία.

Προσαρμόζοντας τις δημοσιευμένες ΜΚΔ της Ισπανίας και της Ελλάδας, προκειμένου να εκτιμηθεί η ΜΚΔ που αφορά μόνο σε επισκέπτες με διανυκτέρευση και αποκλειστικά για το μέρος της δαπάνης που κατέληξε στην κάθε χώρα και εξαιρώντας τη δαπάνη για το αεροπορικό ή ακτοπλοϊκό εισιτήριο, η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά.

Έτσι, το 2023 η προσαρμοσμένη ΜΚΔ της Ελλάδας διαμορφώθηκε σε 654 ευρώ με εκείνη της Ισπανίας να ανέρχεται σε 701 ευρώ και την απόκλιση να περιορίζεται σε 47 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v