Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ανοίγει η κάνουλα των δανείων σε ξένες επιχειρήσεις

Δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ θα χορηγήσουν σε εταιρείες του εξωτερικού Εθνική, Πειραιώς και Alpha την επόμενη χρονιά. Τα υψηλότερα περιθώρια και η διασπορά μέσω κοινοπρακτικών. Οι στόχοι των «3» και η διαφορετική περίπτωση της Eurobank.

Τράπεζες: Ανοίγει η κάνουλα των δανείων σε ξένες επιχειρήσεις

Περισσότερα δάνεια σε ξένες επιχειρήσεις προβλέπουν οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης των εγχώριων συστημικών τραπεζών για το 2025, σε μια προσπάθεια, αφενός, να διευρύνουν την «πίτα» των ενήμερων χορηγήσεών τους και αφετέρου, να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο εργασιών τους.

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες διαθέτουν χαμηλό λόγο χορηγήσεων προς καταθέσεις (σ.σ. της τάξης του 65%), ως αποτέλεσμα της σμίκρυνσης του ισολογισμού τους, λόγω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά την προηγούμενη δεκαετία και της εν υπνώσει κατάστασης του τομέα στεγαστικής πίστης.

Την ίδια στιγμή, η προεξοφλούμενη ταχεία αποκλιμάκωση επιτοκίων, εντός του 2025, εντείνει την πίεση αύξησης των ενήμερων δανείων. Οι τράπεζες καλούνται να βάλουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους να «δουλέψει» στην οικονομία και στην κατεύθυνση αυτή έχουν αποφασίσει ένα μικρό της τμήμα να κατευθυνθεί για χρηματοδοτήσεις ξένων επιχειρήσεων.

Οι στόχοι των «τριών» συστημικών και  η Eurobank

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, προχώρησαν σε περαιτέρω στελέχωση των τμημάτων διεθνών εταιρικών χορηγήσεων, ενώ τα ΔΣ έχουν εγκρίνει ή πρόκειται να εγκρίνουν εντός Δεκεμβρίου το πλαίσιο κανόνων δραστηριοποίησης (ανώτατα όρια γεωγραφικής και τομεακής κατανομής χορηγήσεων, minimum όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης πελατών κ.α.).

Εθνική, Πειραιώς και Alpha έχουν θέσει ως στόχο να χορηγήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ δάνεια σε ξένες επιχειρήσεις εντός του 2025. Ποσό που σχεδόν αυτούσιο θα προσμετρηθεί στην πιστωτική τους επέκταση, λόγω των μηδαμινών αποπληρωμών.

Η Εθνική στοχεύει να επιτύχει περίπου το 25% της επιδιωκόμενης πιστωτικής επέκτασης της επόμενης χρονιάς από χορηγήσεις δανείων σε ξένες επιχειρήσεις. Με «άτυπο», προς το παρόν, στόχο πιστωτικής επέκτασης της τάξης των 2 με 2,5 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει αύξηση των ενήμερων δανείων στο εξωτερικό κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Για τις Πειραιώς και Alpha οι αντίστοιχοι στόχοι είναι ελαφρώς χαμηλότεροι.

Διαφορετική περίπτωση αποτελεί η Eurobank. Αφενός, επειδή αποτελεί τη μοναδική εγχώρια τράπεζα με ορατό μερίδιο αγοράς στο εξωτερικό (σ.σ. Κύπρος, Βουλγαρία) και αφετέρου, επειδή έχει να διαχειριστεί την πλεονάζουσα ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει παράσχει, ως γενική κατεύθυνση, την πρόθεσή της να κατευθύνει μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας της Ελληνικής για χρηματοδότηση ξένων επιχειρήσεων μέσω συμμετοχής σε κοινοπρακτικά σχήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες περιμένουν οι αναλυτές ότι θα ανακοινωθούν με την ανακοίνωση του νέου business plan του ομίλου, μετά τον Φεβρουάριο του 2025.

Συμμετοχή σε κοινοπρακτικά σχήματα

Τα ανοίγματα στο εξωτερικό διενεργούνται μέσω συμμετοχής σε κοινοπρακτικά σχήματα, στα οποία οι εγχώριες τράπεζες καλύπτουν ένα μικρό μέρος της συνολικής χρηματοδότησης. Η πλειονότητα, δε, των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων διαθέτει υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Η εμπειρία της Εθνικής, που αναβάθμισε το σχετικό τμήμα προ διετίας, είναι ενδεικτική. Έχει χορηγήσει δάνεια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, με ύψος ανοίγματος ανά κοινοπρακτικό δάνειο που δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα ανά επιχείρηση καθίσταται υψηλότερο στις περιπτώσεις structured financing.

Υψηλότερο spread

Πέραν της διασποράς κινδύνου και της μείωσης εξάρτησης από την πορεία της εγχώριας οικονομίας, η στροφή των τραπεζών στη χρηματοδότηση ξένων επιχειρήσεων εξασφαλίζει καλύτερο spread. Τα περιθώρια δανεισμού κινούνται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μεταξύ 1,5% με 3% και οδηγούν σε ένα μέσο spread της τάξης του 2%, την ώρα που στην εγχώρια αγορά εντείνεται η πίεση από πλευράς επιχειρήσεων για προσαρμογή των περιθωρίων σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5%.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η συμμετοχή σε κοινοπρακτικά σχήματα δανεισμού ξένων επιχειρήσεων λειτουργεί (και) ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Σύμφωνα με στελέχη εταιρικών χορηγήσεων, οι φετινές εκταμιεύσεις δανείων στο εξωτερικό παρείχαν ευχέρεια αποχής από εγχώριες «δουλειές», που κατά την άποψή τους δεν είχαν τιμολογηθεί σωστά, σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

Στήνουν γραφεία αντιπροσώπευσης στα ΗΑΕ

Τέλος, στο πλαίσιο της αναζήτησης ευκαιριών στις εταιρικές χρηματοδοτήσεις, οι εγχώριες τράπεζες στήνουν γραφεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εστιάζοντας στα ενεργειακά projects που εμπλέκουν κεφάλαια της περιοχής. Eurobank και Εθνική έχουν ήδη ανακοινώσει τη σχετική τους πρόθεση για γραφεία αντιπροσωπείας σε Dubai και Abu Dhabi αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v