Τα 30 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα ετησίως είναι ένας καλός λόγος για να «ποντάρει» κάποιος σε αυτή την αγοραστική ομάδα, αλλά δεν είναι ο μοναδικός.
Με το βλέμμα λοιπόν στον τουρισμό αλλά και στον κατακερματισμό του λιανεμπορίου και κυρίως του χονδρεμπορίου, επιχειρήσεις όπως η The Mart, συμφερόντων της Σκλαβενίτης, επενδύουν με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου σε μια αγορά, αυτή των Cash & Carry, που εγγυάται καλύτερες αποδόσεις από τη λιανική.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι νέες επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ που «τρέχει» τη φετινή χρονιά η The Mart, οι οποίες, ας σημειωθεί, είναι τέσσερις φορές πάνω από τις περσινές. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων κατευθύνεται στην κατασκευή κέντρου διανομής στον Ταύρο -σ.σ. πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ που εξαγόρασε η The Mart προ διετίας-, συνολικής επιφάνειας 22.000 τ.μ. Το νέο κέντρο θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας της εταιρείας για τη διανομή των προϊόντων της.
Παράλληλα το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή νέου καταστήματος στην Καλαμάτα, αναβάθμιση του εξοπλισμού μηχανογράφησης και ολοκλήρωση της αντικατάστασης των ψυκτικών εγκαταστάσεων.
Πέρυσι η εταιρεία, που διαθέτει δίκτυο 13 καταστημάτων, πραγματοποίησε επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνθηκε στη λειτουργία του νέου Κέντρου Διανομής στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ.
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις σε ψυκτικές εγκαταστάσεις και δρομολογήθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του 2024. Τα παραπάνω προβλέπεται να επηρεάσουν ευνοϊκά το κόστος λειτουργίας της, σημειώνει η διοίκησή της στις οικονομικές της καταστάσεις, η οποία εκτιμά ότι εφέτος θα διατηρήσει ικανοποιητική κερδοφορία, παρά τη σημαντική αύξηση κυρίως του κόστους μισθοδοσίας, μετά την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση του μεριδίου αγοράς.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι πωλήσεις της The Mart ξεπέρασαν τα 432,154 εκατ. ευρώ (στη χρήση του 2022 ήταν 407,142 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 14,375 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 14,085 εκατ. ευρώ), τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 11,101 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 10,818 εκατ. ευρώ) και τα EBITDA ξεπέρασαν τα 25,688 εκατ. ευρώ ή 5,94% επί κύκλου εργασιών (το 2022 ήταν 22,744 εκατ. ευρώ).
Παρά την υψηλή κερδοφορία το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εισηγηθεί στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος, τη διανομή αμοιβών μελών διοικητικού συμβουλίου ποσού 1,3 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο των καθαρών κερδών ποσού 9.801.536,24 ευρώ να παραμείνει στα αποτελέσματα εις νέο.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η εταιρεία έχει προβεί στη σύναψη ομολογιακών δανείων ποσού 6,4 εκατ. ευρώ και 7,48 εκατ. ευρώ με συμμετοχή κατά 62,5% του Ελληνικού Δημοσίου.
Μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης οικονομικής χρήσης από το προϊόν των δανείων αυτών έχει εκδοθεί το σύνολο των ομολογιών του πρώτου δανείου ενώ για το δεύτερο έχουν εκδοθεί ομολογίες ποσού 684.445 ευρώ. Επίσης, η εταιρεία έχει προβεί στη σύναψη σύμβασης τρίτου ομολογιακού δανείου ποσού 2,8 εκατ. ευρώ με συμμετοχή κατά 62,50% του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΑ), από το προϊόν του οποίου δεν έχουν εκδοθεί ομολογίες.
Επίσης, η εταιρεία προέβη πέρυσι στη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου 5 εκατ. ευρώ.