Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Την παλιά πεποίθηση του λαού μας ότι “κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει”, εμφανίζεται να επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδεχόμενος, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha και τον Α.Σρόιτερ, ότι η εξεταστική για τα Τέμπη “δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής”.
Για την ακρίβεια, ακόμη κι αν προσπεράσουμε, προς στιγμήν και χάριν συζητήσεως, τις προφανείς ευθύνες που βαρύνουν την κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής και φυσικά το προεδρείο της, για την τροπή που αυτή έλαβε και για το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν να καταθέσουν ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης, όπως καταγγέλλεται, η παραπάνω παραδοχή του πρωθυπουργού βάζει ξανά στο τραπέζι την ουσία του πράγματος. Γιατί πρέπει βουλευτές να ερευνούν και να “δικάζουν” βουλευτές και δεν αφήνεται τούτο στον φυσικό δικαστή όλων των πολιτών: την ελληνική δικαιοσύνη
Διότι εάν σήμερα η υπόθεση των Τεμπών συσκοτίζεται από μία αχλή αδιαφανών παρεμβάσεων στη διαδικασία διερεύνησης της και απονομής δικαιοσύνης, τούτο, όπως εμμέσως επιβεβαίωσε χθες και ο πρωθυπουργός, άπτεται και του θεσμικού πλαισίου το οποίο καθιστά τα πολιτικά πρόσωπα “παιδιά ενός ανώτερου Θεού”. Ενός πλαισίου το οποίο ορίζει ότι τα πολιτικά πρόσωπα δικάζονται μόνον από πολιτικά πρόσωπα και όχι από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες αυτής της χώρας.
“Εκ των πραγμάτων η διαδικασία μπήκε στην λογική της κομματικής αντιπαράθεσης. Τα κόμματα δυσκολεύονται να δουν τη μεγάλη εικόνα. Το ίδιο έγινε και με αυτήν την εξεταστική, στον βαθμό που μας αναλογούν ευθύνες, οι πολίτες θα μπορούν να τις επιμερίσουν”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Αποδέχθηκε, όμως έτσι, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, -αν και όχι με τα ίδια λόγια - ότι “άλλο πολιτική και άλλο απονομή δικαιοσύνης”, όπως οι περισσότεροι από εμάς σιγοψιθυρίζουμε εδώ και χρόνια, όποτε αποφασίζεται η συγκρότηση μίας εξεταστικής επιτροπής για την “διερεύνηση” οποιασδήποτε υπόθεσης.
Αναφερόμενος δε στη μη κλήτευση ουσιωδών μαρτύρων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “όλοι πάντως οι μάρτυρες (ακόμα και αυτοί που δεν εκλήθησαν στην εξεταστική) τελικά στο δικαστήριο θα καταθέσουν.” Η εύλογη απορία, εν προκειμένω, τότε είναι: Ποια η ανάγκη, να γίνει αυτή η εξεταστική επιτροπή, εάν διερεύνησε μόνον την μισή αλήθεια και το μόνον που φρόντισε να κάνει ήταν να ολοκληρώσει τις εργασίες της άρον-άρον, ώστε να μετατοπιστεί αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης;
Κοντολογίς, φίλτατοι, εάν όντως ο -καθόλα φίλτατος – Κυριάκος Μητσοτάκης, κρίνει ότι η τροπή που έλαβε η πρόσφατη εξεταστική της Βουλής για τα Τέμπη υπήρξε ατυχής, δεν έχει παρά να δρέψει την ευκαιρία και να προωθήσει κατά την προαναγγελθείσα συνταγματική αναθεώρηση, την άρση του σημερινού καθεστώτος βάσει του οποίου οσάκις η δικαιοσύνη εντοπίσει πολιτικά πρόσωπα κατά την διερεύνηση μίας υπόθεσης αποστέλλει αμέσως τη σχετική δικογραφία στη Βουλή, για τα περαιτέρω.
Ας δικάζονται, -επιτέλους- όλοι από την ελληνική δικαιοσύνη και - επίσης επιτέλους-, ας υπάρξει πραγματική διάκριση των εξουσιών και στην πατρίδα μας, με την κατάργηση του διορισμού των ηγεσιών των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αμφότερες αυτές οι προβλέψεις ευτελίίζουν την έννοια της δημοκρατίας και των θεσμών στον τόπο μας και εδραιώνουν πεποιθήσεις περί μίας ιδιότυπης ασυλίας την οποία απολαμβάνουν τα πολιτικά πρόσωπα, ιδίως όταν “ανήκουν” στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Καιρός είναι να αλλάξουν.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.