Επιστροφή στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου εξετάζει η Ευρώπη

To restart στις πωλήσεις ρωσικού αερίου θα ενθαρρύνει τη Μόσχα να συζητήσει τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ θα ρίξει και τις τιμές, υποστηρίζουν κράτη-μέλη. «Πράσινο φως» από Γερμανούς και Ούγγρους αξιωματούχους.

Επιστροφή στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου εξετάζει η Ευρώπη

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν αν θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την ΕΕ, ως μέρος ενός πιθανού διακανονισμού για τον τερματισμό του πολέμου κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι υποστηρικτές της αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου υποστηρίζουν ότι αυτό θα μειώσει τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, θα ενθαρρύνει τη Μόσχα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα δώσει και στις δύο πλευρές έναν λόγο να εφαρμόσουν και να διατηρήσουν κατάπαυση του πυρός.

Όμως, η ιδέα της επαναλειτουργίας των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ακόμη και σε προκαταρκτικές συζητήσεις, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των στενότερων συμμάχων της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Τρεις από τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες δήλωσαν ότι η ιδέα είχε εγκριθεί από ορισμένους Γερμανούς και Ούγγρους αξιωματούχους, με την υποστήριξη άλλων πρωτευουσών, που τη βλέπουν ως έναν τρόπο μείωσης του ευρωπαϊκού ενεργειακού κόστους.

«Υπάρχουν πιέσεις από ορισμένα μεγάλα κράτη-μέλη για τις τιμές της ενέργειας και αυτός είναι ένας τρόπος για να μειωθούν αυτές οι τιμές, φυσικά», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η επανέναρξη των εξαγωγών προς την Ευρώπη θα ενίσχυε σημαντικά τα έσοδα της Μόσχας. Πριν από τον πόλεμο, οι ροές μέσω αγωγών από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν περίπου το 40% των συνολικών προμηθειών της ΕΕ, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε τον τερματισμό του πολέμου «σύντομα», προκαλώντας συζητήσεις μεταξύ των δυτικών πρωτευουσών σχετικά με τα στοιχεία που απαιτούνται για μια διαρκή συμφωνία με τη Μόσχα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης απειλήσει την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αμερική, το οποίο είναι ακριβότερο από το αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών.

Η επαναφορά των πωλήσεων αγωγών από τη Ρωσία έχει εξοργίσει τους αξιωματούχους των Βρυξελλών και τους διπλωμάτες ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, πολλοί από τους οποίους έχουν περάσει τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθώντας να μειώσουν την ποσότητα της ρωσικής ενέργειας που εισάγεται στο μπλοκ.

«Είναι τρέλα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Πόσο ηλίθιοι θα μπορούσαμε να είμαστε για να σκεφτούμε ακόμη και αυτό ως επιλογή;».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη: «Ο τερματισμός της θερμής φάσης του πολέμου είναι κρίσιμος. Οι διπλωματικές λύσεις είναι προτιμότερες -λιγότερες απώλειες». Το γραφείο του δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό της συζήτησης σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς ξανά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αναζωπύρωση της συζήτησης για τις πωλήσεις φυσικού αερίου έχει αναστατώσει ορισμένους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ που επιδιώκουν να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας με ευρωπαϊκές εταιρείες. Φοβούνται ότι τυχόν επανεκκίνηση της ουκρανικής διαμετακόμισης θα μπορούσε να καταστήσει τα προϊόντα τους μη ανταγωνιστικά, σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους.

Μία από τους κορυφαίους ενεργειακούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ditte Juul Jørgensen, βρίσκεται στις ΗΠΑ και συναντάται με εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα, για συνομιλίες που θα αγγίξουν τις μακροπρόθεσμες πιθανές προμήθειες.

Ο δηλωμένος στόχος της ΕΕ είναι να απαλλάξει το ενεργειακό σύστημα του μπλοκ από όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. Ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Dan Jørgensen πρόκειται να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ωστόσο, η δεινή κατάσταση των βαρέων βιομηχανιών της ΕΕ έχει αυξήσει την ανάγκη των ευρωπαϊκών χωρών να αντλήσουν φθηνότερη ενέργεια. Το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι συνήθως τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ.

Το αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία αποτελούσε περίπου το 10% του συνολικού εφοδιασμού το 2024, αλλά έχει μειωθεί στο μισό από τότε που έληξε τον Ιανουάριο η σύμβαση διαμετακόμισης, που επέτρεπε τη ροή στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας.

Ο εναπομείνας αγωγός που φέρνει ρωσικό αέριο στο μπλοκ είναι η γραμμή TurkStream μέσω της Τουρκίας, η οποία παρέχει στην Ουγγαρία περίπου 7,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Η Βουδαπέστη, μαζί με τη φιλορωσική κυβέρνηση της Σλοβακίας, πιέζουν την ΕΕ να πιέσει την Ουκρανία να επανεκκινήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

«Στο τέλος, όλοι θέλουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Σλοβακία, άμεσα συνδεδεμένη με τον ουκρανικό αγωγό που σταμάτησε τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, αντιμετωπίζει ετήσια απώλεια 500 εκατ. ευρώ σε έσοδα από τη διαμετακόμιση. Ο Gary Mazzotti, διευθύνων σύμβουλος της EP Infrastructure, η οποία διαχειρίζεται το σλοβακικό τμήμα του αγωγού, δήλωσε στους FT ότι μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Ρωσίας θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε συνομιλίες για την επανέναρξη των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

«Όταν έρθει αυτή η ημέρα της ειρήνης, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν σημαντικές συζητήσεις σχετικά με τα σωστά επίπεδα προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και από πού θα πρέπει να προέρχεται», δήλωσε ο Mazzotti.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v