Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ παράγει υπεραξία για όλους

Στόχος μέχρι το 2026 να μοιράζεται μέρισμα ίσο με το 55% των καθαρών κερδών. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για επαναλαμβανόμενο EBITDA στo €1,8 δισ. τη φετινή χρονιά.

Γ. Στάσσης: Η ΔΕΗ παράγει υπεραξία για όλους

Τον αναθεωρημένο για φέτος στόχο EBITDA ύψους 1,8 δισ ευρώ επιβεβαιώσε ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, η οποία ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχη, προαναγγέλοντας τη σημαντική του αύξηση τα επόμενα χρόνια.

«Ξεκινάμε με μία διανομή του 35% των καθαρών κερδών και στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 55% μέχρι το 2026», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κίνηση δείχνει ότι η φετινή διανομή μερίσματος δεν είναι ένα συγκυριακό γεγονός και ότι οι μέτοχοι της επιχείρησης θα εισπράττουν όλο και μεγαλύτερη πρόσοδο τα επόμενα χρόνια, όσο θα υλοποιείται το business plan και οι θετικές επιπτώσεις των επενδύσεων θα αποτυπώνονται στα οικονομικά της αποτελέσματα.

«Απελευθερώνουμε μέρα-μέρα, κίνηση-κίνηση, την δυναμική μιας εταιρείας, ενός ομίλου, που είναι φτιαγμένος να πρωταγωνιστεί στην περιοχή, να είναι φορέας αλλαγής και εξέλιξης, μια εταιρεία πρότυπο», ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, αλλά και τις προκλήσεις που έχει μπροστά. Καθόλου τυχαία η αναφορά του στην ανάγκη διατήρησης πάντα μιας πειθαρχημένης χρηματοοικονομικής θέσης, σε ένα περιβάλλον, όπως είπε, συνεχιζόμενης μεταβλητότητας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Έκανε εκτεταμένη αναφορά στο ταχύ «πρασίνισμα» του χαρτοφυλακίου της και στα επιτεύγματα του 2023, με πρώτο την εξαγορά - ορόσημο της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία, καθώς ταιριάζει απόλυτα με το στρατηγικό πλάνο του ομίλου ΔΕΗ για απόκτηση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πλατφόρμας, παραθέτοντας τα βασικά νούμερα: Είναι η νούμερο 1 εταιρεία σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης. Εχει τρία εκατομμύρια πελάτες στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Και ελέγχει το 1/3 στη διανομή ενέργειας της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου, καθώς επίσης πάνω από 1,4 εκατ. εγκατεστημένοι έξυπνοι μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής του ομίλου στάθηκε επίσης στη δεύτερη εμβληματική εξαγορά της περυσινής χρονιάς, αυτή της Κωτσόβολος, με στόχο τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε ένα ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών στην εποχή του νέου εξηλεκτρισμού, αλλά και στις τρεις συμφωνίες - ορόσημα για το «πρασίνισμα» του ομίλου, με RWE, Intrakat και Metlen.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους Γερμανούς, τρέχουν ήδη έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 490 MW στη Δυτική Μακεδονία σε περιοχές πρώην λιγνιτωρυχείων, με άλλα 450MW να εισέρχονται σε φάση κατασκευής στους πρώτους μήνες του 2024 και ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή, ύψους 940MW. Στο σκέλος της συνεργασίας με την Intrakat, έχει συμφωνηθεί η από κοινού δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος έως 2,7 GW, ενώ η πιο πρόσφατη συμφωνία, αυτή με τη Metlen, αφορά ανάπτυξη έργων έως 2GW σε 4 χώρες κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για δυναμική παρουσία στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με την συμφωνία αυτή, θα αποκτήσει έργα εκτός από την Ρουμανία και σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία.

Τα EBITDA και το «πρασίνισμα»

Η πραγματικότητα των αποτελεσμάτων αποτυπώνει την επιτυχή πορεία του μετασχηματισμού. Τα EBITDA έφτασαν πέρυσι σε επαναλαμβανόμενη βάση τα €1,3 δισ., αυξημένα κατά 35%, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων της Διανομής και της εξαγοράς της Enel στη Ρουμανία, ενώ οι συνολικές επενδύσεις κινήθηκαν σε €2,6 δισ.

Κοιτάζοντας το portfolio της, τα νούμερα δείχνουν 4,6 GW εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026. Ελαχιστοποιείται δηλαδή ο κίνδυνος υλοποίησης του πλάνου 2024-2026, από τυχόν αναταράξεις στις αγορές ενέργειας τα επόμενα χρόνια, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί τα 2/3 των έργων του στόχου.

Το τέλος του λιγνίτη

Η σταδιακή μετατροπή της επιχείρησης σε έναν όμιλο με κύριο όπλο τις ΑΠΕ έχει πολλαπλές επιπτώσεις, καθώς όσο αυξάνεται η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της, τόσο περιορίζεται η παραγωγή από λιγνίτη, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις. Ένα από τα πιο «βρώμικα» κάποτε utility στην ΕΕ, κατάφερε πέρυσι να μειώσει περαιτέρω την ένταση των άμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 24%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρυσι μειώθηκε η εγκατεστημένη ισχύς των λιγνιτικών μονάδων κατά 0,9 GW που υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ κατά 1,1 GW, με αποτέλεσμα την μείωση των άμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 34% σε σχέση με το 2022.

Τα δίκτυα

Έτερος τομέας που επίσης δείχνει πολλά αφορά τη διανομή, στον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση των δικτύων. Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση αυξήθηκε σε €4,3 δισ. έναντι €3,9 δισ. το 2022 λόγω των υψηλότερων επενδύσεων στην Ελλάδα και την κεφαλαιοποίηση των απωλειών προηγούμενων ετών του δικτύου στη Ρουμανία.

Τηλεπικοινωνίες - Ηλεκτροκίνηση

Καθετοποίηση, πράσινες επενδύσεις και ρευστότητα «κλειδώνουν» εν ολίγοις την αύξηση των EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ φέτος, με στόχο τα 2,3 δισ. το 2026 και τα 3 δισ. το 2030, σύμφωνα με το τριετές business plan.

Τον τόνο ωστόσο δίνουν και οι άλλες νέας γενιάς επενδύσεις, στις οπτικές ίνες και την ηλεκτροκίνηση. Στο μέτωπο των οπτικών ινών, μέχρι το τέλος Μαρτίου, η επιχείρηση είχε φτάσει σε 185.000 νοικοκυριά (σε 12 δήμους της Αττικής), με στόχο για το 2025, η κατασκευή δικτύου FTTH να αφορά 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και ως το 2030, τα συνολικά 3 εκατομμύρια.

Στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή σε ό,τι αφορά τα δημόσια σημεία φόρτισης (CPs), ο όμιλος έχει πλέον μερίδιο της τάξης του 35%. Ελέγχει 2.000 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα (διπλάσια σε σχέση με το 2022) μαζί με επιπλέον 386 σημεία φόρτισης στη Ρουμανία, με στόχο τα 10.000 έως το 2030.

Εκεί που χρειάζεται να ανοίξει ταχύτητα είναι στους έξυπνους μετρητές. Η διείσδυση στη Ρουμανία έχει φτάσει στο 47%, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται στο 10% και αναμένεται να αυξηθεί μόλις ξεκινήσει η ευρύτερη εγκατάσταση smart meters.

 

* Δείτε την παρουσίαση και όλη την ομιλία Στάσση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v