Αξιοσημείωτη και συστηματική κερδοφορία επιτυγχάνει ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα από το 2013 και μετά (έτος κατά το οποίο υπέστη μεγάλες απώλειες λόγω του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων) με αποτέλεσμα η αθροιστική προ φόρων κερδοφορία του για την τελευταία δεκαετία να εκτιμάται κοντά στα τέσσερα δισ. ευρώ, με πολλές εταιρείες να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους και με τους εποπτικούς δείκτες να διατηρούνται σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, κατά την εννεαετή περίοδο 2014-2022 οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες σημείωσαν συνολικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης 6,72 δισ. ευρώ, προ φόρων κέρδη 3,5 δισ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα 2,365 δισ. ευρώ. Η συστηματική αυτή κερδοφορία (μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ ετησίως σε προ φόρων επίπεδο) δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να διανέμουν συχνά μερίσματα στους μετόχους τους, αλλά και να διατηρούν τους εποπτικούς τους δείκτες σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα αν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023 θα εκτιμούσαμε μια αθροιστική προ φόρων κερδοφορία στο σύνολο της τελευταίας δεκαετίας που θα κυμαινόταν κοντά στα 3,8 έως 4 δισ. ευρώ.
Άλλωστε, οι κυριότεροι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα του 2023 ήταν η αύξηση των τιμολογίων, η επίδραση του πληθωρισμού στα ποσά των αποζημιώσεων και των λειτουργικών δαπανών, η άνοδος της συχνότητας των ζημιών σε κλάδους όπως των οχημάτων και των κατοικιών, τα μεγαλύτερα έσοδα από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και η πολύ σημαντική βελτίωση που εμφάνισαν οι αγορές μετοχών και ομολόγων ανά τον κόσμο, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί ανάμεσα σε αυτές.
Όπως επίσης δείχνουν τα πράγματα, με δεδομένο ότι η ασφαλιστική παραγωγή του 2022 διαμορφώθηκε στα 4,99 δισ. ευρώ, η περυσινή χρονιά ξεπέρασε με άνεση τα πέντε δισ. ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό ρεκόρ σε τρέχουσες τιμές, αν και σε αποπληθωρισμένη βάση η παραγωγή του 2023 δεν έχει υπερβεί την προηγούμενη υψηλότερη επίδοση (πριν το ξέσπασμα της πανδημίας).
Ασανσέρ τα ίδια κεφάλαια
Το 2023 επίσης αναμένεται να επουλωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό το πλήγμα που υπέστησαν τα ίδια κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου την προηγούμενη χρονιά λόγω των αρνητικών υπεραξιών στις οποίες υποχρεώθηκαν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εταιρειών.
Ειδικότερα, παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμα του κλάδου, οι ασφαλιστικές εταιρείες είδαν το 2022 (στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους να υποχωρεί στα 2,91 δισ. ευρώ (από τα 4,43 δισ. του 2021) και να επιστρέφει στα επίπεδα του έτους 2015!
Το θετικό πάντως είναι ότι μέσα στο 2023 τα χαρτοφυλάκια τόσο των ομολόγων, όσο και των μετοχών των ασφαλιστικών εταιρειών σημείωσαν πολύ σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι έχουν ανακτήσει μέρος τουλάχιστον των απωλειών του 2022.