Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζίρος vs περιθωρίων κέρδους για τις εισηγμένες του χάλυβα

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η ζήτηση, φόβοι για τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Πώς εξελίχθηκε η πορεία του α’ τριμήνου για τον κλάδο. Η διεθνής τιμή του μετάλλου και τα αποθέματα στις αποθήκες.

Τζίρος vs περιθωρίων κέρδους για τις εισηγμένες του χάλυβα

Με ανάμικτα συναισθήματα έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο για τον κλάδο του χάλυβα, καθώς οι όγκοι των πωλήσεων διατηρήθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο τα περιθώρια κέρδους εκτιμάται ότι κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου η εγχώρια ζήτηση ξεκίνησε πολύ δυνατά τον Ιανουάριο, ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε, με αποτέλεσμα σε επίπεδο τριμήνου οι όγκοι πώλησης να μην διαφοροποιηθούν έντονα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περυσινούς. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί κακό νέο για τον κλάδο, καθώς το τρέχον (όπως και το περυσινό) επίπεδο ζήτησης είναι ικανοποιητικό και σίγουρα πολύ καλύτερο από τα αντίστοιχα παλαιότερων ετών (και πόσο μάλλον της προηγούμενης δεκαετίας).

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι εταιρείες ξεκίνησαν τη φετινή χρονιά με έντονα συρρικνωμένο λειτουργικό περιθώριο κέρδους, γεγονός που οφείλεται στην πορεία της τιμής του μετάλλου στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, η διεθνής τιμή του χάλυβα παρά την ανάκαμψη που έχει σημειώσει το τελευταίο μήνα (Μάρτιο), κινήθηκε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο χαμηλότερα σε σχέση πέρυσι (είχε επηρεαστεί και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία). Επιπλέον, οι εταιρείες μπήκαν στο 2023 έχοντας στις αποθήκες τους αποθέματα σχετικά υψηλού μέσου κόστους, τα οποία εκτιμάται ότι τα διέθεσαν τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς. Άρα, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο οι εταιρείες πούλησαν σε χαμηλότερες τιμές πώλησης αποθέματα υψηλού κόστους.

Και πέραν αυτού, με δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων και την πολύ σημαντική έκθεση των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου σε τραπεζικό δανεισμό, το κόστος χρηματοδότησης κινήθηκε ανοδικά, ψαλιδίζοντας περαιτέρω την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων.

Έτσι, παράγοντας του κλάδου εκτιμά ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο κινήθηκε για τις εταιρείες του κλάδου με περίπου σταθερούς όγκους πωλήσεων, χαμηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών (σε ευρώ) και πολύ χειρότερα καθαρά αποτελέσματα, καθώς κατά το αντίστοιχο περυσινό πρώτο τρίμηνο η κερδοφορία ήταν εξαιρετικά υψηλή και -στην πράξη- μη επαναλαμβανόμενη.

Πώς όμως αναμένεται να εξελιχθούν κατά τα πράγματα κατά τους επόμενους μήνες της φετινής χρονιάς;

«Η ζήτηση σε όγκους παραμένει ικανοποιητική και οι παραγγελίες για το επόμενο διάστημα είναι καλές, πλην όμως μένει να δούμε το εάν και πόσο η ζήτηση θα επηρεαστεί κατά την προεκλογική περίοδο, ιδίως στην περίπτωση που ο πολιτικός παράγοντας περιπλεχθεί» υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το λογικότερο σενάριο είναι τα περιθώρια κέρδους να διευρυνθούν και να επανέλθουν σε «κανονικά επίπεδα», δηλαδή ούτε να ξαναπιάσουν τα αντίστοιχα του πρώτου περυσινού τετραμήνου, αλλά ούτε και να επιστρέψουν στα αντίστοιχα πολύ χαμηλά των πρώτων δύο μηνών του 2023. «Πολλές φορές όμως, η πράξη έρχεται να διαψεύσει ακόμη και τα λογικότερα σενάρια» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v