Νέα επενδυτικά projects, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, έχει δρομολογήσει σε βάθος 3ετίας το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital στους τομείς της φιλοξενίας και των logistics.
Η HIG, με ενεργητικό που υπερβαίνει τα 52 δισ. δολάρια, μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, ποσό που την τοποθετεί μεταξύ των τριών κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, μαζί με το CVC Capital Partners και τη BC Partners.
Αυτή την περίοδο η HIG, εκπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα είναι ο Κωνσταντίνος Μπήτρος -ο οποίος ασκεί και χρέη γενικού διευθυντή της εταιρείας Inventio, αποκλειστικού συνεργάτη της HIG στη χώρα μας-, έχει στα σκαριά τρία projects, εκείνο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, την εξαγορά του ομίλου Βεϊνόγλου και την απόκτηση ενός resort στην Κρήτη. Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία προχώρησε μέσα στο 2022 στη δημιουργία δύο λειτουργικών πλατφορμών, μία για τον ξενοδοχειακό τομέα, την ELLA Resorts A.E. και μία για τον κλάδο των logistics, τη Streem Global Α.Ε., οι οποίες θα αποτελέσουν και το όχημα της εταιρείας για επέκταση της δραστηριοποίησής της εκτός των ελληνικών συνόρων.
Σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο, η HIG, έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της 6 resorts, βολιδοσκοπεί την εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, στοχεύοντας στην απόκτηση ξενοδοχειακών θερέτρων άνω των 200 δωματίων. Το 2018 το αμερικανικό private equity fund εξαγόρασε τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., πρώην Aldemar Ρόδου, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελόπουλου, και έπειτα από κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων, προχώρησε στην πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων της Aldemar, δυναμικότητάς 835 δωμάτιων και 2.500 κλινών, με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια λογική, το 2019 η HIG προχώρησε στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings Α.Ε. στην Κέρκυρα, συμφερόντων της οικογένειας Δημητρίου, και το 2022 εξαγόρασε το ποσοστό των παλαιών μετόχων μετά από δική τους πρόταση. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση των 4 ξενοδοχειακών μονάδων, δυναμικότητας 1.400 δωματίων και 2.500 κλινών, με τη συνολική επένδυση να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της HIG στον τουρισμό περιλαμβάνει και την εξαγορά των δανείων του ομίλου Kυπριώτη από τρεις τράπεζες, συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ.
Κάτω από την ομπρέλα της πλατφόρμας Hospitality ELLA Resorts A.E., εκτός από τα ξενοδοχεία της HIG στην Ελλάδα, θα μπουν και εκείνα που θα αποκτήσει μελλοντικά το αμερικανικό fund σε Ιταλία και Ισπανία, δύο χώρες στις οποίες διατηρεί σήμερα γραφεία. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πολυτελών ξενοδοχείων, δυναμικότητας 5.000-6.000 δωματίων, υπό το brand ELLA.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των logistics, στόχος της HIG είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού ομίλου με μερίδιο αγοράς 18%-19%. Στο πλαίσιο αυτό, ως προς το project της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε., το αμερικανικό private equity fund έχει καταθέσει προς έγκριση το ΕΣΧΑΣΕ και προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου της εταιρείας σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών - trimodal) με το ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 70 εκατ. ευρώ.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έναν εκτεταμένο πλάνο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης, με στόχο την προσέλκυση στους χώρους μεγάλων ξένων distributors. Βάσει σχεδιασμού, οι αποθήκες θα είναι 16 μέτρων, με τη ζήτηση να είναι ήδη ισχυρή από τους δυνάμει ενοικιαστές και τη συνολική επένδυση να αναμένεται να υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο του πρώην χαλυβουργείου περιήλθε στην κατοχή του fund στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας εξυγίανσης.
Σχετικά με το deal της εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού (80%) του ομίλου Βεϊνόγλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα, με την οικογένεια Βεϊνόγλου να διατηρεί το management του φερώνυμου ομίλου. Ο όμιλος Βεϊνόγλου, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, το 2022 κατέγραψε τζίρο 120 εκατ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί στον κλάδο των logistics το 2020 η εξαγορά από τη HIG της εταιρείας Μακιός Α.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2021 το fund προχώρησε στην απόκτηση και της Ολυμπιάς-Κανδύλης. Με τις δύο αυτές κινήσεις, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των logistics ψυχωμένων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση).
Η HIG έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα το 2014, μετά τη διάσωση του βιομηχανικού ομίλου Μαΐλλη, ενώ το 2019 επένδυσε στην Dimand A.E. από την οποία αποεπένδυσε πριν από την εισαγωγή της τελευταίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς βάσει καταστατικού δεν επιτρέπεται η συμμετοχή του fund σε εισηγμένες εταιρείες.
Η φιλοσοφία της HIG εστιάζει σε επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στην Ελλάδα που είτε αφορούν τη διάσωση προβληματικών εταιρειών μέσω ανακεφαλαιποίησής και εξυγίανσής τους, είτε αφορούν την εξαγορά εταιρειών, με στόχο την ανάπτυξή τους με έμφαση στην προστιθέμενη αξία. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Κ. Μπήτρος, στο στόχαστρο της HIG έχουν μπει δύο ακόμη κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.