Μειωμένα εμφανίζονται τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς αυτά από τα 3,776 δισ. ευρώ της 30ής Σεπτεμβρίου του 2021 υποχώρησαν στα 3,648 δισ. στο τέλος της περυσινής χρονιάς, στα 3,642 δισ. στις 31 Μαρτίου του 2022 και στα 3,494 δισ. ευρώ στη λήξη του πρώτου φετινού εξαμήνου.
Με άλλα λόγια, παρατηρείται ένα ψαλίδισμα των ιδίων κεφαλαίων κατά €154 εκατ. μέσα στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η συγκεκριμένη εξέλιξη προέρχεται από τις υποαξίες που έχουν σημειώσει οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Επίσης, λόγω του κλίματος έντονης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τη διεθνή οικονομία και το μελλοντικό επίπεδο των επιτοκίων, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια το κατά πόσο η κατάσταση θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται ότι σε λειτουργικό επίπεδο ο εγχώριος ασφαλιστικός κλάδος παραμένει κερδοφόρος και πως οι εποπτικοί δείκτες των εταιρειών εξακολουθούν να διατηρούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
Άλλωστε, μια ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει μεν πιθανότατα σε κάποιες νέες υποαξίες τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών, ωστόσο θα δώσει σε αυτές τη δυνατότητα να καρπώνονται υψηλότερες αποδόσεις (yields) στις νέες επενδυτικές τους τοποθετήσεις.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ασφαλιστικές εταιρείες εστιάζουν τις επενδύσεις τους σε καταθέσεις, ομόλογα και τίτλους σταθερού εισοδήματος, ενώ οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές είναι σαφώς περιορισμένες. Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου, σε καταθέσεις και τίτλους σταθερού εισοδήματος είχε τοποθετηθεί περίπου το 64% του ενεργητικού, συν (έμμεσα) ένα μεγάλο τμήμα από το 20,2% που είχε επενδυθεί σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Αντίθετα, οι μετοχές αποτελούσαν μόλις το 3,7% του ενεργητικού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για ένα ακόμη εξάμηνο, οι ασφαλιστικές εταιρείες επιλέγουν να τοποθετήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεών τους σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).
Έτσι, στις 30/6/2022, μόλις το 36% των συνολικών επενδύσεων ήταν εστιασμένο σε εγχώριους τίτλους και το υπόλοιπο 64% σε ξένους. Μάλιστα, το ποσοστό των ελληνικών τοποθετήσεων εμφανίζει πτωτική τάση το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς βρισκόταν στο 38,4% στα τέλη του 2021 και στο 43,1% στα μέσα του 2020.