«Έκρηξη» εσόδων, κερδοφορίας και ταμειακών ροών εμφάνισε, κατά τη χρήση 2021, η doValue Greece, που αποτελεί τον μεγαλύτερο, σε μερίδιο αγοράς, εγχώριο διαχειριστή απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ενώ η διοίκησή της εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης εργασιών, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής εξυγίανσης ισολογισμών των τραπεζών, αλλά και των συνεπειών της γεωπολιτικής κρίσης.
Η κατά 80% θυγατρική του ιταλικού ομίλου doValue SPA (σ.σ. το υπόλοιπο 20% ελέγχεται από τη Eurobank) είχε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 υπό διαχείριση συνολικές απαιτήσεις ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο δανειολήπτες (ιδιώτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες).
Πέραν της συνεργασίας με τη Eurobank (ανάληψη διαχείρισης διάρκειας 14 ετών για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των δανείων πρώιμης καθυστέρησης), η doValue Greece διαχειρίζεται τις τιτλοποιήσεις Cairo, Mexico, Frontier και Pillar (σ.σ. πρόκειται να μεταφερθεί στην Quant) καθώς και τα χαρτοφυλάκια δανείων Icon, Solar, Eclipse και Polis.
Ο mega servicer έκλεισε την οικονομική χρήση 2021 με έσοδα από διαχείριση ύψους 175,02 εκατ. ευρώ (+237%), ξεπερνώντας σημαντικά, σύμφωνα με τη διοίκησή του, τον προϋπολογισθέντα στόχο. Τα EBITDA εκτοξεύτηκαν σε 106,34 εκατ. ευρώ από 34,28 εκατ. ευρώ το 2020, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 60,76%. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 70,8 εκατ. ευρώ από 14,8 εκατ. ευρώ το 2020 και τα μετά από φόρους σε 55,7 εκατ. ευρώ από 10,34 εκατ. ευρώ.
Πρόγευση των παραπάνω εντυπωσιακών επιδόσεων είχαν δώσει τα αποτελέσματα της μητρικής, doValue SPA, από τα οποία προέκυπτε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεισέφεραν το 39% των μεικτών εσόδων (220 εκατ. ευρώ), παρότι έφεραν το 23% των εισπράξεων. Όπως ανέφερε η doValue, τα έσοδα και τα EBITDA υποστηρίχθηκαν από τις υψηλότερες χρεώσεις, που χαρακτηρίζουν ελληνική και κυπριακή αγορά, σε σχέση με τον μέσο όρο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της doValue Greece, η σημαντική αύξηση των εσόδων σχετίζεται αφενός με το ότι η χρήση 2021 ενσωματώνει αποτελέσματα 12 μηνών, έναντι 6 μηνών της χρήσης 2020, αφετέρου με την υλοποίηση νέων συμβάσεων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και με τα αυξημένα έσοδα υφιστάμενων συμβάσεων.
Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 69,2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας, σε συνδυασμό με χρήση ταμειακών διαθεσίμων, σημαντικές επενδύσεις ύψους 39,2 εκατ. ευρώ, για αγορά άυλων περιουσιακών στοιχείων (νέα πληροφοριακά συστήματα), τη διανομή μερίσματος (12,5 εκατ. ευρώ) και τη μείωση του -ενδοομιλικού- δανεισμού από τη μητρική κατά 34 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονταν σε 21,1 εκατ. ευρώ.
Αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 3,1 δισ. ευρώ
Εντός του 2021 η doValue Greece προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις δανείων, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, σε περίπου 47.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Περίπου 30 χιλ. πελάτες της εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης Γέφυρα ΙΙ για δάνεια σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank, η doValue σημειώνει ότι επήλθε «θεραπεία» μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 705 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω δάνεια αναφέρεται ότι μετατράπηκαν σε ενήμερα. Τέλος, περίπου 15.000 δανειολήπτες πελάτες της doValue Greece εντάχθηκαν στο νέο πτωχευτικό για δανειακές απαιτήσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Περιμένει νέα NPE, λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού
H διοίκηση της doValue αναμένει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPE) και συνεπώς διεύρυνση των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων της. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 δεν έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά των νοικοκυριών και αρκετών κλάδων της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Η παραπάνω επίδραση, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις εντεινόμενες πληθωριστικές τάσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επιβάλλοντας πιο πολύπλοκες αναδιαρθρώσεις δανείων μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Ακόμη και αν διαψευστούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, η συνεχιζόμενη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών (σ.σ. επιδιωκόμενη μείωση του NPE ratio κάτω του 5%) δημιουργεί βάσιμες προϋποθέσεις περαιτέρω αύξησης των υπό διαχείριση απαιτήσεων για τους servicers, όπως και το άνοιγμα των συναλλαγών «δεύτερο χέρι». Η doValue στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της, από την αναμενόμενη αύξηση δραστηριότητας στη δευτερογενή αγορά, χάρη στις συνεργασίες με τους στρατηγικούς της εταίρους.
Η εταιρεία ανέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Frontier με συνολικές απαιτήσεις (κεφάλαιο συν τόκους) 5,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο ανέλαβε τη διαχείριση του 50% του χαρτοφυλακίου Neptune, ύψους 0,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που έχει αγοράσει η Fortress, μεγαλομέτοχος της doValue S.p.A.
Τέλος, πέρυσι ολοκληρώθηκε η άσκηση κατανομής της τιμής εξαγοράς (PPA) της FPS από την doValue S.p.A, με αποτέλεσμα την αύξηση της υπεραξίας που αναγνωρίστηκε από τη συναλλαγή σε 111 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την αξία των ενεργών συμβάσεων διαχείρισης δανειακών χαρτοφυλακίων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος απομείωσης για το σύνολο των συμβάσεων και αναγνωρίστηκε ζημία απομείωσης 790 χιλ. για δύο συμβάσεις διαχείρισης οι οποίες λήγουν τη χρήση 2022.