Ο κύβος ερρίφθη. Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, που αντιστάθηκε στις Σειρήνες των πολυεθνικών κολοσσών που θέλησαν να την αποκτήσουν και κατάφερε, όπως λίγες εγχώριες βιομηχανίες, να επαναγοράσει το 24% των μετοχών της που είχε περάσει στην Kraft Jacobs Suchard, αλλάζει σελίδα.
Χθες Τρίτη, έξι εβδομάδες μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Εuro2day.gr, για προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της διοίκησης της σοκολατοβιομηχανίας, το οποίο η ΙΟΝ το διέψευσε, αν και απέφυγε σε εκείνη τη λιτή της ανακοίνωση να αναφέρει ότι δεν πωλείται, ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία.
Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι σημερινοί μέτοχοι της ΙΟΝ θα συνεχίσουν να ασκούν τη διοίκηση της σοκολατοβιομηχανίας, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών, ενώ μελλοντικά υπάρχει option να αποκτήσει και την πλειοψηφία τους.
Αν και στην ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι οι σημερινοί μέτοχοι της ΙΟΝ θα συνεχίσουν να ασκούν τη διοίκησή της, η δήλωση του κ. Θεοδωρόπουλου ότι «η σχέση των καταναλωτών με την ΙΟΝ -όλων μας δηλαδή- είναι μία σχέση διαχρονική και άκρως συναισθηματική και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να παραμείνει ίδια», επιτρέπει και άλλη ερμηνεία. Ότι δηλαδή πρωτεύοντα λόγο στα της ΙΟΝ θα έχει ο νέος μέτοχος.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό το ύψος του τιμήματος, το επιπλέον ποσοστό που θα εξαγοράσει ο κ. Θεοδωρόπουλος προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία, ούτε σε τι βάθος χρόνου θα γίνει αυτό.
Πρόκειται για πληροφορίες που ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν θέλει να μοιραστεί, όπως είπε στο Εuro2day.gr σε επικοινωνία που είχε μαζί του, λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.
Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πάντως πως η συναλλαγή πραγματοποιείται με αποτίμηση 12 φορές τα Ebitda της σοκολατοβιομηχανίας, τα οποία αγγίζουν τα 19 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το τίμημα για την απόκτηση του 45% της ΙΟΝ ξεπερνά τα 102 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Θεοδωρόπουλος θα αποκτήσει επιπλέον 30% της σοκολατοβιομηχανίας μέσα στην επόμενη χρονιά, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο της σοκολατοβιομηχανίας σε βάθος χρόνου.
Τι σηματοδοτεί το deal για τον Θεοδωρόπουλο και για την ΙΟΝ
Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η είσοδός του στην ΙΟΝ, έξι χρόνια μετά την προτελευταία κρούση του στην Τίνα Κωτσιοπούλου και κοντά ένα χρόνο από την πώληση της Chipita στη Mondelez, επισημοποιεί με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την απόφασή του να πρωταγωνιστήσει στη συγκέντρωση στον κλάδο των τροφίμων.
«Δεν είναι λίγο να έχεις στο άρμα που “κτίζεις” μια εταιρεία και ένα brand σαν την ΙΟΝ. Πρόκειται για τρόπαιο», έλεγε χθες στο Εuro2day.gr γνωστός χρηματοοικονομικός σύμβουλος, που εκτιμά ότι η απόκτηση της ΙΟΝ «κουμπώνει» με την επιχειρηματική πορεία του κ. Θεοδωρόπουλου. «Είναι ένα προϊόν που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλα όσα έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα. Μπορεί και ξέρει πώς να το διεθνοποιήσει τόσο παραγωγικά όσο και εμπορικά, όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, και μέσα από αυτό να βγάλει χρήματα», ανέφερε άλλη πηγή που μίλησε στο Euro2day.gr.
Η ΙΟΝ, που κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχε δοκιμάσει την τύχη της και στον κλάδο των κρουασάν, διατηρεί την πρώτη θέση στον κλάδο των σοκολατοειδών, με μερίδιο στη λιανική στην εγχώρια αγορά στο 33-34%. Στη δεύτερη θέση, με μερίδιο 30%, βρίσκεται η Mondelez -η πολυεθνική που εξαγόρασε την Chipita του Θεοδωρόπουλου-, την οποία πλέον ο Θεοδωρόπουλος θα ανταγωνίζεται. To 2020 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός), η ΙΟΝ εμφάνισε πωλήσεις 118,909 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών της ήταν μόλις 11,01 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών κατευθύνθηκαν σε Βουλγαρία, Αίγυπτο, Κύπρο, Αλβανία, ΗΠΑ, Λίβανο και Ρωσία.
Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της πραγματοποιείται εντός των ελληνικών τειχών, κάτι που το νέο σχήμα φιλοδοξεί να αλλάξει. Άλλωστε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξε το πλάνο για δυναμική ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση, έχει διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία.
Η είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ, που ιδρύθηκε το 1930 στην οδό Πειραιώς από μια ομάδα μετόχων που ήθελαν να γίνουν σοκολατοποιοί, αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού πρωταθλητή. Ενός ομίλου εταιρειών με «μαγιά» πωλήσεων άνω των 400 εκατ. ευρώ, που σκοπεύει να πολλαπλασιάσει μέσω της διεθνοποίησής του, όπως έχει πει ο ίδιος σε επιχειρηματίες με τους οποίους έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο ίδιο τραπέζι, βολιδοσκοπώντας τους για το ενδεχόμενο στρατηγικών συνεργασιών.
Με κάποιους εξ αυτών έχει δώσει τα χέρια και με κάποιους άλλους έχει υπογράψει MoU. Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες που έχει συγκεντρώσει, δηλαδή οι Νίκας, Wonderplant, Έδεσμα-Αμβροσία, Ελληνικοί Χυμοί, και Chipita Foods -ελέγχεται από τους παλαιούς μετόχους της Chipita και περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία-, πραγματοποιούν τζίρο άνω των 160 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την πράξη δεν περιλαμβάνεται το 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ, η απόκτηση του 45% της ΙΟΝ και η ΚΡΕΜΕΛ, με την οποία έχει υπογράψει MoU.
Σε αυτή του τη νέα επιχειρηματική προσπάθεια ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει μαζί του γνωστούς επιχειρηματίες με τους οποίους έχει συμπορευθεί στο παρελθόν, όπως τον Θέμη Μακρή. Ο τελευταίος, μαζί με τον ίδιο και τους κ.κ. Μαρία Γεώργαλου, Ιλεάνα Αντύπα, Γιάννη Παπαχρήστο, Σωτήρη Φώλια, Αντώνη Θεοδωρόπουλο, Αγγελική Οικονόμου, Νίκη Σμυρνή, Κατερίνα Μαγγανά και Άρτεμη Ντούσια, απαρτίζουν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Βespoke SGA Holdings, που ιδρύθηκε στις 16 Μαρτίου. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 35 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να καταβληθούν άλλα 105 εκατ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις σε μετρητά έως το τέλος του 2026.
Από το σύνολο των 140 εκατ. ευρώ, το 1,4 εκατ. (1%) καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο και τα υπόλοιπα 138,6 εκατ. ευρώ (99%) από κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Θεοδωρόπουλου.