Μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης με κριτήρια ESG η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ) προωθεί επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, εδραιώνοντας τη θέση της στον κλάδο παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Η εταιρεία -που ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα από τον Γεώργιο Λαδόπουλο, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Βόρεια Ελλάδα και να περάσει από το 2012 στον τουρκικό όμιλο ΡΑΚ Group B.V.- τον περασμένο μήνα προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της τον Δεκέμβριο του 2021. Είχαν προηγηθεί αυξήσεις συνολικού ύψους 6,7 εκατ. ευρώ το 2020.
Προχώρησε σε επένδυση εγκατάστασης πρέσας Disan στη μονάδα επεξεργασίας χαρτιού στην Κ. Γέφυρα Θεσσαλονίκης για την κομποστοποίηση των υπολειμμάτων χαρτιού, που διευκολύνει την επαναπροώθησή τους στην παραγωγή ενώ εξυπηρετεί τη στρατηγική προσέγγιση της εταιρείας στην κυκλική οικονομία.
Σημειώνεται ότι η ΜΕΛ ήδη από το 1964 προάγει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, μέσω της χρήσης ανακυκλώσιμου χάρτου, ως πρώτης ύλης για την παραγωγή επιχρισμένου χαρτονιού. Η εταιρεία επαναχρησιμοποιεί πάνω από 120.000 τόνους χαρτί το χρόνο. Έτσι, για την παραγωγική της διαδικασία δεν απαιτείται η εξεύρεση νέων πόρων αλλά η χρήση πόρων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και ανακυκλωθεί. Επίσης, η ΜΕΛ διαθέτει ένα σύγχρονο συγκρότημα βιολογικού καθαρισμού, που συμβάλει σε εσωτερική ανακύκλωση των υλικών παραγωγής, κάτι που οδηγεί στη χρήση όλο και λιγότερο πρώτων υλών και δη ως επί του πλείστον ανακυκλώσιμων.
Εν μέσω πανδημίας, το 2020, η ΜΕΛ υπέγραψε με την ΕΔΑ-ΘΕΣ συμφωνία ώστε το εργοστάσιό της να αποκτήσει πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου, μια επένδυση 2 εκατ. ευρώ. Προτίθεται δε να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 8,6 MW προς πώληση με τη χρήση φυσικού αερίου, επένδυση 5 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, χωρίς τραπεζικό δανεισμό ή κοινοτικές επενδύσεις και τη στήριξη της PAK Group στην οποία ανήκει. Από τη νέα μονάδα η MΕΛ θα κάνει χρήση επίσης των εκλυόμενων θερμικών φορτίων στην παραγωγική της διαδικασία και ευελπιστεί να εξοικονομήσει 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Η επένδυση αυτή ισχυροποιεί τη ΜΕΛ και θα επιφέρει πρόσθετα σημαντικά οφέλη σε χιλιάδες κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, που θα κάνουν και αυτοί χρήση του δικτύου φυσικού αερίου.
Η πανδημία επηρεάζει τον κλάδο χαρτιού και κατά συνέπεια τις πωλήσεις της ΜΕΛ, η οποία με βάση δημοσιευμένα στοιχεία εμφάνισε πτώση πωλήσεων περίπου 2,5% το 2020 συγκριτικά με το 2019 ακολουθώντας την πτωτική πορεία της αγοράς. Ανήλθαν σε 55,9 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές μετά φόρων ανήλθαν σε 1,25 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 898 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 3,25 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.