Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rivulis - Eurodrip: Η παραμονή στη Ρωσία και οι προκλήσεις

Εξασφάλιση έναντι εμπορικών κινδύνων μη πληρωμής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για την εταιρεία. Πώς βλέπει η διοίκηση τις εξελίξεις στην περιοχή και την πορεία της ζήτησης για τα συστήματα άρδευσης και τις έξυπνες εφαρμογές.

Rivulis - Eurodrip: Η παραμονή στη Ρωσία και οι προκλήσεις

Αν και δεν διατρέχει κινδύνους μη πληρωμής στην Ουκρανία, λόγω ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων, η διοίκηση της Rivulis - Eurodrip βλέπει τη χώρα να γυρίζει πολλά χρόνια πίσω λόγω του πολέμου, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν μια αγορά με καλές επιδόσεις.

Αυτό αναφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη της Rivulis, που αναπτύσσεται στην τοπική αγορά μέσω αντιπροσώπων ενώ διανέμει στην ευρύτερη περιοχή τα ομώνυμα προϊόντα καθώς και τα προϊόντα με το σήμα της Eurodrip -συστήματα άρδευσης και ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης γεωργίας.

Η Rivulis, που ελέγχεται από την ισραηλινή Temasek, παγκόσμιο όμιλο επενδύσεων με έδρα στη Σιγκαπούρη, έχει παρουσία τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Και οι δύο αγορές ανήκουν στην περιοχή ελέγχου της ελληνικής θυγατρικής (Eurodrip ABEΓΕ), οι εγκαταστάσεις της οποίας στα Οινόφυτα αποτελούν ένα από τα hubs του παγκόσμιου ομίλου Rivulis.

Ειδικότερα, στον όμιλο Eurodrip ανήκουν, πέρα από το εργοστάσιο των Οινοφύτων, οι μονάδες παραγωγής σε Τουρκία και Αίγυπτο και οι δύο εμπορικές μονάδες σε Κύπρο και Περού, ενώ η περιοχή ελέγχου της ελληνικής εταιρείας είναι συνολικά 43 αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, με παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Ρωσία.

Οι δραστηριότητες του ομίλου στη συγκεκριμένη περιοχή αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, αποτελώντας σημείο αναφοράς υγιούς ανάπτυξης σε όλο τον όμιλο Rivulis. To 2021 χαρακτηρίζεται ως μια καλή χρονιά από στελέχη της εταιρείας, η οποία μόλις ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 0,45 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 756.697 νέων μετοχών. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Eurodrip ΑΒΕΓΕ, το 2020, μια χρονιά προκλήσεων λόγω της πανδημίας αλλά και της διαταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, o ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 71,7 εκατ. ευρώ από 76,75 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιές 4,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Ουκρανία είναι μια αγορά 2 εκατ. ευρώ, με όρους πωλήσεων και η Ρωσία, όπου λειτουργεί joint venture με την τοπική Polyplastic, αντιστοιχεί στο 5% του κύκλου εργασιών του ομίλου Rivulis. Μάλιστα η επένδυση στην Polyplastic Rivulis Irrigation Systems ανήλθε σε περίπου 9 εκατ. ευρώ κι ενώ στην Ουκρανία δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας μόνιμος πωλητής από την Ελλάδα, η δραστηριότητα στη Ρωσία στελεχώθηκε με ανθρώπους από την Ελλάδα σε θέσεις ευθύνης.

Οι εξελίξεις στην περιοχή αποτελούν πολύ μεγάλη έκπληξη για το επιτελείο του ομίλου, αν και η δραστηριότητα στην Ουκρανία δεν τροφοδοτείται τόσο από το ελληνικό εργοστάσιο των Οινοφύτων όσο από τη Γαλλία και άλλες μονάδες.

Στελέχη της ελληνικής θυγατρικής αναφέρουν ότι οι αποθήκες της ουκρανικής εταιρείας ήταν σε καλή κατάσταση μέχρι πρόσφατα, αλλά πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στους ανθρώπους, καθώς πολλά στελέχη έχουν καταταγεί στο στρατό και άλλα αγωνιούν για την διάσωση των οικογενειών τους από τους βομβαρδισμούς στις πόλεις. Έτσι η ελληνική εταιρεία αυτές τις μέρες επικεντρώνεται στην οργάνωση μικρών χορηγιών επιχειρώντας να συνεισφέρει στην στήριξη των συνεργατών της.

Γιατί δεν αποσύρεται από τη Ρωσία

Στη Ρωσία το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας κυρίως την τοπική αγορά. Το κύμα αποεπένδυσης πολυεθνικών και εμπορικών σημάτων από τη ρωσική αγορά δεν φαίνεται να επηρεάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, τα συμφέροντα της ισραηλινής Temasek, που είναι και αυτή που θα λάβει τις αποφάσεις. Αν και στελέχη της ελληνικής ομάδας αναφέρουν ότι διερευνώνται σχετικά σενάρια, δεν προβλέπεται να αλλάζει εύκολα το status στη ρωσική κοινοπραξία, όπου η Rivulis και η Polyplastic συμμετέχουν εξίσου με 50/50.

Επιπλέoν οι δυνατότητες άσκησης πίεσης μέσω τέτοιων πρακτικών δεν είναι αποτελεσματικές στην αγορά που δραστηριοποιείται η Rivulis, λόγω της πληθώρας τοπικών ανταγωνιστών που διαθέτουν το capacity να εξυπηρετήσουν τις τοπικές ανάγκες. Εξάλλου, από το 2014 η τοπική αγορά μετασχηματίζεται, με την παραγωγή να μεταφέρεται σε τοπικά εργοστάσια περιορίζοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η Rivulis ανέπτυξε συνεργασία μέσω συνεπένδυσης στην τοπική αγορά.

Σήμερα το επιτελείο του ομίλου είναι σε αναμονή για την έκβαση των εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου. Σημειώνεται επίσης ότι στον πρωτογενή τομέα και τα σχετικά προϊόντα η ζήτηση είναι ανελαστική. Έτσι μπορεί βραχυπρόθεσμα να σημειώνονται αναταράξεις αλλά μακροχρόνια δεν θα περιοριστεί η ζήτηση για προϊόντα του κλάδου, αν και η επιστροφή στην κανονικότητα, στην Ουκρανία ειδικά, δεν προβλέπεται πριν από μια τριετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v