Ανατιμήσεις 5,2% από την Coca Cola 3E

Το εύρος των αυξήσεων ανά κατηγορία προϊόντος. Πώς το κόστος ζωής, η ανάγκη για περιορισμό των εξόδων και η πανδημία έχει αλλάξει το καταναλωτικό μοντέλο. Πότε αναμένεται επιστροφή στην “κανονικότητα” του κλάδου HORECA.

Ανατιμήσεις 5,2% από την Coca Cola 3E

Μεσοσταθμικές ανατιμήσεις 5,2% πέρασε από τις 17 Ιανουαρίου η Coca Cola 3E στα προϊόντα που διαθέτει στην ελληνική αγορά, με το εύρος αυτών ανάλογα με την κατηγορία να κυμαίνεται από 4,5% έως 6%, είπε η Μαρία Αναργύρου - Νίκολιτς, γενική διευθύντρια της εταιρείας για Ελλάδα και Κύπρο στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας στην έκθεση HORECA.

Μιλώντας για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η Μαρία Αναργύρου - Νίκολιτς, είπε πως βρίσκεται σε περίοδο κλιμάκωσης. Πάντως η ίδια εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την πορεία των εργασιών της εταιρείας τη φετινή χρονιά λόγω και της αύξησης του τουριστικού ρεύματος και την ανάκαμψη του κλάδου του HORECA, “κανάλι” που απορροφά σημαντικό όγκο πωλήσεων της εταιρείας. Όπως είπε εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μια καλή τουριστική χρονιά, τότε η αύξηση των πωλήσεων θα εξισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σε αυτό το “κανάλι” θα ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με την προσθήκη του super premium ιταλικού φυσικού μεταλλικού νερού Lurisia, το οποίο θα τοποθετηθεί σε πρώτη φάση σε 500 σημεία (ξενοδοχεία, εστιατόρια). Σε αντίστοιχα σημεία από τον κλάδο του HORECA έχουν παρουσία και τα προϊόντα Costa Coffee με το πλάνο να προβλέπει την τοποθέτησή του σε 2.000 σε βάθος χρόνου.

Για την Coca Cola 3E, αλλά και για τις υπόλοιπες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, ο κλάδος του HORECA (Hotel, Restaurant, Catering), αποτελούσε, προ της πανδημίας, σημαντικό κανάλι διάθεσής των πωλήσεών τους. Πορεία που φρέναρε λόγω των lockdown, της μείωσης του τουριστικού ρεύματος και των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.

Ποια όμως είναι σήμερα η εικόνα του κλάδου και πως αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την εκτός σπιτιού διασκέδαση; Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Coca Cοla 3E από τις εταιρείες Alternative και MSPS, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε δείγμα 25 επιχειρήσεων, προκύπτει πως η επιστροφή στην “κανονικότητα” δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2024.

  • Ήδη η επισκεψιμότητα αυτή έχει μειωθεί 6% στα καφέ, 12% στις ταβέρνες, 21% στα εστιατόρια, 23% στα καφέ-μπαρ, 20% στα fast food, 37% στα μπαρ-εστιατόρια, 30% στα μπαρ και 51% στα club. Με την κατανάλωση εκτός σπιτιού στα μη αλκοολούχα ποτά, τους τελευταίους 12 μήνες να έχει υποχωρήσει σε όλες τις κατηγορίες.
  • Η μεγαλύτερη πτώση 32% καταγράφεται στους συσκευασμένους χυμούς με ή χωρίς ζάχαρη, ακολουθεί το τσάι με πτώση 29%, το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό με -27% και τα ενεργειακά ποτά με -24%.
  • Μείωση της κατανάλωσης καταγράφεται και στις άλλες κατηγορίες αλλά είναι κάτω από 20%.
  • Τα αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν χάσει το 18% των πωλήσεων τους, 16% τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και 17% το φυσικό μεταλλικό νερό.

Ο πρώτος λόγος για τον περιορισμό της διασκέδασης εκτός σπιτιού δεν είναι η πανδημία αλλά η ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων για το 70% του δείγματος. Το 62% να αναφέρει ως δεύτερο λόγο το γεγονός ότι αισθάνεται περισσότερο ασφάλεια μένοντας σπίτι. Κοντά 1 στους 2 (ποσοστό 46%) δηλώνει ότι αποφεύγει την πολυκοσμία και το 66% ανέφερε πως βγαίνει λιγότερο έξω σε σχέση με την προ covid περίοδο. Την ίδια στιγμή 1 στους 2 (ποσοστό 55%) αναφέρει ότι καταναλώνει το ίδιο με το 37% ή 4 στους 10 δηλώνει πως καταναλώνει λιγότερο.

Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν επέλθει στον κλάδο και στις καταναλωτικές συνήθειες είναι πως η διασκέδαση εκτός σπιτιού έχει μετακινηθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα (7-10μ.μ), ειδικά στα προάστια. Η διασκέδαση - κατανάλωση «μετά το γραφείο» έχει αρχίσει να καθιερώνεται τις καθημερινές, οι παρέες είναι μικρότερες αλλά οι λογαριασμοί μεγαλύτεροι, η διανομή «κατ’ οίκον» έχει γίνει τρόπος ζωής, ενώ οι Ghost Kitchens, ήρθαν για να μείνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v