Σήμα για EBITDA 2021 κοντά στον στόχο στέλνει η ΔΕΗ

Πηγές της διοίκησης, εν μέσω ισχυρής πίεσης της μετοχής, αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν κερδοφορία στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί. Οι προσδοκίες για το 2022 και οι επενδυτικές κινήσεις που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι.

Σήμα για EBITDA 2021 κοντά στον στόχο στέλνει η ΔΕΗ

EBITDA πέριξ του στόχου που είχε τεθεί αναμένεται να παρουσιάσει η ΔΕΗ στην κλειόμενη χρήση 2021. Για το τρέχον έτος, η επιχείρηση προσβλέπει σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς θα εισρεύσει στα ταμεία της και το τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Η διοίκηση της ΔΕH είχε θέσει ως στόχο στο 9μηνο του 2021 επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία ύψους 885 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της εταιρείας, κοντά σε αυτό το ποσό κυμαίνεται το EBITDA της χρήσης που έκλεισε.

Για το 2022 αναμένεται, όπως λένε πληροφορίες, σημαντική ενίσχυση των εσόδων της επιχείρησης, που θα εισπράξει καθαρό ποσό 1,312 δισ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Η ολοκλήρωση της απόσχισης του δικτύου διανομής από τη ΔΕH, η εισφορά του στον Διαχειριστή και η περαίωση της συναλλαγής με το αυστραλιανό fund Macquarie, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day.gr, προβλέπονται ως τα τέλη Μαρτίου.

Μέρος των εσόδων της πώλησης θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της ΔΕH στη ΝΑ Ευρώπη. Ήδη, η διοίκηση ξεκίνησε την ανίχνευση των γειτονικών αγορών και έχει εντοπίσει στόχους εξαγοράς χαρτοφυλακίων ΑΠΕ σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Σχετικές ανακοινώσεις προβλέπεται να γίνουν περί τα τέλη του 2022.

Αποκλιμάκωση τιμών από φέτος

Πηγές της διοίκησης της ΔEΗ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι με τον Ιανουάριο να είναι ο δυσκολότερος μήνας, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται φέτος, χωρίς, ωστόσο, να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020. Ένα χρόνο μετά, το 2023, προβλέπουν ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος θα διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα, όπως αυτά του 2019, δηλαδή, στα 65-70 ευρώ η μεγαβατώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της ΔΕH θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της, όπως λένε οι πληροφορίες, διατηρώντας την εκπτωτική πολιτική της, ώστε σε συνδυασμό με την επιδότηση της πολιτείας να μετριάζεται κατά ένα βαθμό η δυσθεώρητη επιβάρυνσή τους από τα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕH θα συνεχίσει και την πολιτική της για το αντιστάθμισμα κινδύνων (hedging) και για τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά και την παραγωγή με φυσικό αέριο, καθώς και τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων.

Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή αγορά στενάζει από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, η ΔΕH εμφανίζεται να μην την αγγίζει αυτό το πρόβλημα. Πηγές της διοίκησής της ανέφεραν ότι το 2021 οι υπερήμερες υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά, αντίθετα, μειώθηκαν.

Τι επιδιώκεται για Πτολεμαΐδα V

Η διοίκηση της ΔEΗ φαίνεται να επιδιώκει την επίσπευση της μετατροπής του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V από λιγνιτική σε φυσικού αερίου. Πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να λειτουργεί με φυσικό αέριο το 2025, παρά το γεγονός ότι το νέο Taxonomy της Ε.Ε., που έχει σταλεί από την Κομισιόν στην Ευρωβουλή για έγκριση, δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για το συγκεκριμένο καύσιμο με τα όρια για τις εκπομπές CO2, δυσχεραίνοντας έτσι τη χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις στον τομέα αυτό. Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕH εμφανίζεται να είναι προετοιμασμένη, με το επιχείρημα της σύμπραξης με τη Motor Oil για παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώθηκε από το Euro2day.gr, θα γίνει η έναρξη της δοκιμαστικής φάσης της μονάδας μέσα στο καλοκαίρι, με την εμπορική λειτουργία της να τοποθετείται στα τέλη του έτους ή, το αργότερο, στις αρχές του επόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v