Ανάκαμψη μεγεθών για τη Λάμψα

«Ατού» το νέο Athens Capital MGallery για τις επιδόσεις του ομίλου. Οι προβλέψεις για το 2022 και ο ρόλος της μετάλλαξης Όμικρον.

Ανάκαμψη μεγεθών για τη Λάμψα

Με επιστροφή στην κερδοφορία ολοκληρώνεται το 2021 για τον όμιλο της Λάμψα, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα στο 50% των επιπέδων του 2019, της τελευταίας «κανονικής» χρονιάς πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι το 2022 για τον όμιλο, ο οποίος διαθέτει ισχυρή παρουσία στον ξενοδοχειακό χάρτη της ελληνικής πρωτεύουσας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του τα πολυτελή Μεγάλη Βρετανία, King George και Athens Capital MGallery. Ο όμιλος ελέγχει επίσης το ξενοδοχείο Sheraton στη Ρόδο και τα Hyatt Regency Belgrade και Excelsior στο Βελιγράδι.

Οι δύο ναυαρχίδες του ομίλου, η Μεγάλη Βρετανία και το King George, υπολογίζεται ότι θα καταφέρουν να καλύψουν φέτος το 60% της δραστηριότητας του 2019, με τις προσδοκίες για το 2022 να ανεβάζουν τον πήχη στο 80%-85% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Θετικός είναι ο απολογισμός του 2021 για το νέο, πολυτελές ξενοδοχείο του ομίλου, το Athens Capital MGallery, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος και αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των MGallery στην Ευρώπη. Οπως εκτιμούν, δε, οι επιτελείς του ομίλου, σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις της νέας μονάδας έπαιξε το γεγονός ότι το Athens Capital MGallery είναι το μοναδικό ξενοδοχείο της γαλλικής Accor στο κέντρο της Αθήνας. Για το ξενοδοχείο Sheraton στη Ρόδο το 2021 ολοκληρώνεται με τα οικονομικά μεγέθη στο 50% του 2019, ενώ για το 2022 αναμένεται περαιτέρω ανάκαμψη και επίτευξη του 80%-85% των μεγεθών του 2019.

Σε χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στο 35%-40%, διαμορφώθηκαν τα μεγέθη των δύο ξενοδοχείων του ομίλου στο Βελιγράδι, του Hyatt Regency Belgrade -του οποίου τη διαχείριση έχει αναλάβει η HYATT INTERNATIONAL ως το 2030- και του Mercure Excelsior, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για το 2022, έτος κατά το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποκατασταθεί το 80%-90% του 2019.

Απολογιστικά, το 2021, σύμφωνα με πηγές του ομίλου της Λάμψα, τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που εξαρτώνται κατά βάση στον μαζικό τουρισμό κατάφεραν να καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και εκείνα του ορεινού όγκου, καλύπτοντας ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται το 70%-75% των μεγεθών του 2019. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητά τους, εάν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν, κάτι που συνέβη πέρυσι και έδωσε ώθηση στην τουριστική κίνηση τους τελευταίους μήνες του έτους. Στον αντίποδα, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, επιτυγχάνοντας το 50%-60% των μεγεθών του 2019. 

Αισιόδοξες για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας είναι οι προβλέψεις για το 2022, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για επαναφορά στα επίπεδα του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Προς το παρόν, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις -κατά κύριο λόγο- συνεδρίων που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο και μεταφορά τους το 2023. Μάλιστα, όπως εκτιμούν πηγές της διοίκησης του ομίλου, εάν συνεχιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης, το α’ τρίμηνο του 2022 προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο για τα ξενοδοχεία πόλης και ορεινού όγκου. Είναι ενδεικτικό ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας για τον Φεβρουάριο διαμορφώνονται πέριξ του 10%-15%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια περίοδο του 2019 κυμαινόταν στο 50%-55%. 

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, προβλέποντας άνοδο των τιμών, οι ταξιδιώτες είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v