Η πανδημία γύρισε σε ζημιές την Olympic Catering

Ομολογιακό 8 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση κοινοπρακτικών δανείων. Προβλέπει αύξηση πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας το 2021, μετά από πτώση 56,9% των πωλήσεων και ζημιές 3 εκατ. ευρώ το 2020.

Η πανδημία γύρισε σε ζημιές την Olympic Catering

Την κρίση που προκάλεσε η πανδημία στο βιομηχανικό catering και ειδικά στην τροφοδοσία αεροσκαφών αποτυπώνουν οι επιδόσεις της Olympic Catering το 2020.

Αν και για το 2021 η εταιρεία προβλέπει αύξηση πωλήσεων, θετικό EBITDA καθώς και θετική συνεισφορά από την ολοκλήρωση των νέων σημείων και concepts σε τρία ανακαινισμένα αεροδρόμια της Fraport (Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη), προηγήθηκε το lockdown, που την οδήγησε σε αρνητικό EBITDA (ζημιές 169 χιλ. ευρώ) και αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα (ζημιές 3,092 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 2020, ο κύκλος εργασιών της Olympic Catering παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 17,9 εκατ. ευρώ ή 56,9%, ανερχόμενος σε 13,506 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρές ζημιές 3,092 εκατ. ευρώ από κέρδη 48 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ τα μικτά κέρδη παρουσίασαν μείωση κατά 9,7 εκατ. ευρώ ή 69,7% και ανήλθαν σε 4,225 εκατ. ευρώ, με μικτό περιθώριο κέρδους 31,3% έναντι 44,4% το 2019. Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού ανήλθε σε 11,940 εκατ. ευρώ έναντι 11,929 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 1,986 εκατ. ευρώ από 985 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα ίδια κεφάλαια την 31η Δεκεμβρίου 2020 ήταν αρνητικά ενώ αρνητικό διαμορφώνεται και το κεφάλαιο κίνησης σε 11,168 εκατ. ευρώ.

Οι έκτακτες ταμειακές ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 καλύφθηκαν κυρίως με χρήση των κρατικών ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, συνεχείς διαπραγματεύσεις με προμηθευτές και εκμισθωτές για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της εταιρείας και με επανασχεδιασμό του επενδυτικού προγράμματος του 2020, με σημαντικό περιορισμό των αρχικά προβλεπόμενων ταμειακών εκροών.

Τα μέτρα

Η εταιρεία σε συνεργασία με τη διοίκηση της μητρικής Everest, που ελέγχει το 70% (o όμιλος Everest αποτελεί υπο-όμιλο του ομίλου Vivartia), έλαβε μέτρα εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων χρηματοδότηση με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου την 1/2/2021 ύψους 8 εκατ. ευρώ με την εγγύηση που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επίσης προχώρησε σε αναδιάρθρωση κοινοπρακτικών δανείων με όρους επωφελείς.

Στο πλαίσιο της μεταβίβασης του ομίλου Vivartia από τη MIG προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners υπεγράφη Συμφωνητικό Αναδιάρθρωσης που προέβλεπε μεταξύ άλλων τη μερική προεξόφληση κεφαλαίου κατά 5,15 εκατ. ευρώ (η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του Απριλίου 2021), χαμηλότερο περιθώριο δανεισμού και επέκταση της λήξης του έως 20/4/2027. Συμφωνήθηκε επίσης να προταθεί στη γενική συνέλευση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, συνολικού ποσού 2,958 εκατ. ευρώ.

Οι προκλήσεις

Για το ενδεχόμενο της ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας, η εταιρεία εξετάζει μία σειρά πρόσθετων ενεργειών για αποτελεσματική εκμετάλλευση και διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες ή άλλα μέτρα για τη βελτίωση της αναλογίας των ιδίων κεφαλαίων προς το μετοχικό κεφάλαιο.

Πέρα από τα μέτρα που λαμβάνονται, η διοίκηση της εταιρείας αναγνωρίζει ότι υφίστανται προκλήσεις στο περιβάλλον και η εξέλιξη της πορείας των πωλήσεων και του EBITDA για το 2021 εξαρτάται από παράγοντες, όπως ενδεικτικά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η πορεία του τουρισμού, η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η πιθανότητα εμφάνισης 4ου κύματος της πανδημίας, η πορεία της δραστηριότητας της εταιρείας εντός των αεροδρομίων καθώς και η διάρκεια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης στον κλάδο εστίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v