Ένα φιλόδοξο δεκαετές πλάνο όπου ο όμιλος ΟΤΕ θα μετασχηματιστεί σε πάροχο ενός ολοκληρωμένου τεχνολογικού οικοσυστήματος, από εταιρεία τηλεπικοινωνιών που είναι σήμερα, εξήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας στους μετόχους κατά τη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ομίλου.
« Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Το "disruption", η απότομη αλλαγή, μπορεί να έρθει από παντού. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον με την τεχνολογία. Ο όμιλος OΤΕ είναι σήμερα enabler και επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όραμά μας για την επόμενη δεκαετία είναι να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίου παρόχου ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο που θα πάει τον OΤΕ στο 2030, τόνισε ότι βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες.
«Τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πελάτες μας, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες. Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα. Ο όμιλος OΤΕ την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα και δεσμεύεται για επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024» ανέφερε.
Μάλιστα είπε ότι στόχος του OΤΕ είναι να παρέχει την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. «Η τεχνογνωσία του OΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο 2030, είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει πώς θα είναι ο Οργανισμός. «Ξέρουμε όμως ότι θα είναι πιο ψηφιοποιημένος. Ότι θα έχουμε αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό. Ότι θα έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές μας λειτουργίες. Ότι θα έχουμε μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης και θα έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά» διευκρίνισε ο κ. Τσαμάζ.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε, η όποια αναδιοργάνωση και τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται, με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους.
Επενδύσεις
Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ, παρά το γεγονός ότι το 2020 ήρθαν αντιμέτωποι με μία νέα κρίση, δεν περιέκοψαν επενδύσεις. «Διατηρήσαμε το φιλόδοξο επενδυτικό μας πλάνο στα ίδια επίπεδα με το 2019. Συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε υποδομές υψηλών ταχυτήτων, για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των οικιακών και επιχειρησιακών πελατών. Μάλιστα, δύο εβδομάδες πριν από το τέλος του έτους, γίναμε ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα που προχώρησε στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G. Στόχος μας είναι να παρέχουμε πληθυσμιακή κάλυψη 60% μέχρι το τέλος του 2021.
Συνεχίσαμε επίσης, να επεκτείνουμε το δίκτυο Fiber to the Home, φτάνοντας τις 300 χιλιάδες νοικοκυριά στο τέλος του 2020 και στοχεύοντας να ξεπεράσουμε τις 550 χιλιάδες έως το τέλος του 2021», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
- «Επενδύσαμε στο πιο ελκυστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο. Εξασφαλίσαμε για τρεις επιπλέον περιόδους τα δικαιώματα μετάδοσης για όλα τα τουρνουά ποδοσφαίρου της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του Champions League και του Europa League.
- Πετύχαμε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούμε, με την απόσχιση των κλάδων της πρώτης γραμμής -της εξυπηρέτησης πελατών, των τεχνικών υπηρεσιών πεδίου και των καταστημάτων μας- σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες.
- Ενισχύσαμε την ευελιξία μας, υλοποιώντας ένα ευρύ πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης. Υιοθετήθηκε από περισσότερους από 1.300 εργαζομένους στην Ελλάδα, οδηγώντας σε σημαντικές εξοικονομήσεις.
- Τέλος, ανακοινώσαμε τη συμφωνία πώλησης της σταθερής στη Ρουμανία, με στόχο να επικεντρωθούμε σε δραστηριότητες που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις και ταμειακές ροές».
Προστασία του περιβάλλοντος
Ο κ. Τσαμάζ έκανε και ειδική αναφορά στις περιβαλλοντικές δράσεις του ομίλου. «Το 2020, το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον όμιλο στην Ελλάδα προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, μέσω πράσινων πιστοποιητικών. Κι έχουμε ξεκάθαρο στόχο, να συνεχίσουμε να περιορίζουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα», σημείωσε.
Στις αρχές του 2021, ο όμιλος υιοθέτησε πιο φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η διατήρηση της 100% χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τις ανάγκες του ομίλου σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, καθώς και η κλιματική ουδετερότητα, στις λειτουργίες του OΤΕ έως το 2025 και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040. Τέλος, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε να διαχειριστούμε με βιώσιμες πρακτικές το 100% των τεχνολογικών αποβλήτων, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας».
Μέρισμα
Η Γενική Συνέλευση των μετοχών του OΤΕ υπερψήφισε την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή (σε απόλυτο ποσό) για τη χρήση 2020, μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρσι, που είχε δοθεί μέρισμα 0,55 ευρώ για τη χρήση 2019.
Δεν αποκλείεται και η διανομή έκτακτου μερίσματος εντός του 2021 από την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Romania, που ανακοινώθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό τους έτους.