Δωδώνη: Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και deals μετά τη συμφωνία CVC-SI Foods

Σε αναβρασμό ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας, με επίκεντρο Δέλτα και Δωδώνη. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την απόκτηση του ελέγχου της Δωδώνη από το CVC. Ποιες είναι οι νέες ισορροπίες στον χώρο των γαλακτοκομικών.

Δωδώνη: Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και deals μετά τη συμφωνία CVC-SI Foods

Ο κύβος ερρίφθη στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, με τη μεταβίβαση της Vivartia στη CVC Capital Partners, αλλά το χθεσινό deal του αμερικανικού fund με τον βασικό μέτοχο της Δωδώνη, SI Foods, είναι που πυροδοτεί το επενδυτικό κλίμα. Επιταχύνει τις διαδικασίες για την ωρίμανση των διαπραγματεύσεων με εταιρείες-στόχους εξαγορών που θα ενισχύσουν το αναδυόμενο επιχειρηματικό σχήμα, προσδίδοντάς του ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά διεθνούς παίκτη.

Η νέα οντότητα θα προκύψει μέσα από επενδύσεις στην αγορά τυροκομικών προϊόντων αλλά και σε συμπληρωματικές κατηγορίες της γαλακτοβιομηχανίας, σε συνδυασμό με εξαγορές εταιρειών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό είναι πια μια στρατηγική που επιβεβαιώνεται επισήμως από τους δύο ισχυρούς εταίρους της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που συμφώνησαν στον κοινό έλεγχο της SI Foods Holding Ltd, με τη CVC Fund VII να αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή και τους ιδιοκτήτες της SI Foods να διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης της Δωδώνη και των θυγατρικών της. Σημειώνεται ότι η Δωδώνη έχει ηγετική θέση στις πωλήσεις επώνυμης φέτας ΠΟΠ καθώς και στο στραγγιστό κλασικό γιαούρτι ενώ διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών. 

Η συμφωνία, όπως παρουσιάστηκε χθες, δεν φαίνεται να υπόκειται σε αιρέσεις τελικών εγκρίσεων από αρμόδιες αρχές άμεσα, όπως μεταφέρουν πηγές της Δωδώνη. Έτσι αφήνουν περιθώρια ερμηνειών για επόμενα στάδια, με πιθανή προσάρτηση άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμπληρωματικών αυτών της Δωδώνη ή και της Δέλτα, στο άρμα της Vivartia, της οποίας τον απόλυτο έλεγχο έχει σήμερα το fund CVC.

Όταν θα ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες, μετοχικές και εμπορικές, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις απαραίτητες εγκρίσεις από τράπεζες και αρμόδιες αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαδικασίες αντίστοιχες αυτών που προηγήθηκαν στο deal CVC - MIG για τη Vivartia. 

Σημειώνεται ότι το νέο σχήμα που δημιουργείται στη γαλακτοβιομηχανία με τη στρατηγική συμμαχία CVC - SI Foods, αν και απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) λόγω και των συνεργιών που αναπτύσσονται, δεν της τη στερεί.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια στην αξία της αγοράς, η Δέλτα του ομίλου Vivartia εμφάνισε κύκλο εργασιών 236,6 εκατ. ευρώ το 2019, με καθαρές ζημιές 13,88 εκατ. ευρώ. Η Δωδώνη, με πωλήσεις 107,59 εκατ. ευρώ, εμφανίζει καθαρά κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ ενώ στην ίδια οικονομική χρήση, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία που ηγείται της κατάταξης ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, με 303,5 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και καθαρά κέρδη 16,6 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώνεται σε 19,44% για τη Δωδώνη, με βάση τον ισολογισμό του 2019, σε 16,97% για την Ελληνικά Γαλακτοκομεία και 29,84% για τη Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, καθώς το αμερικανικό fund CVC στοχεύει σε ηγετικές θέσεις στους κλάδους που τοποθετεί κεφάλαια, η περαιτέρω συγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία είναι αναμενόμενη. Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 το CVC έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε εταιρείες όπως Hellenic Healthcare Group, e-travel, Skroutz, D-Marin και Εθνική Ασφαλιστική. 

Σημειώνουμε επίσης ότι ο κλάδος των τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και τα logistics, βρίσκεται στο ραντάρ επενδυτικών κεφαλαίων που βολιδοσκοπούν αυτό τον καιρό την ελληνική αγορά ενόψει της προσδοκώμενης ανάπτυξης που προοιωνίζονται τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο κάδρο μπαίνουν επίσης εταιρείες υπό αναδιάρθρωση. Σε αυτό το πλαίσιο πρωταγωνίστησε στα σενάρια εξαγορών στον κλάδο η βιομηχανία Κολιός, με ανοιχτές συνομιλίες με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη αλλά και με ανοιχτά μέτωπα με εργαζόμενους και παραγωγούς της ΑΓΝΟ, στην οποία είχε παράσχει εταιρική εγγύηση για δάνεια 12,2 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της εξαγοράς της από την Αγροτική το 2003.

Εν τω μεταξύ η κινητικότητα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας συνδυάζεται συμπτωματικά με μια σειρά από άλλες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η εμπορική συμφωνία Δέλτα με Danone για την παραγωγή του ACTIVIA.

Πρόκειται για νέο προϊόν που θα παράγεται στο εργοστάσιο γιαούρτης της Δέλτα στον Άγιο Στέφανο, επικαιροποιώντας μια μακροχρόνια συνεργασία των δύο πλευρών αφού η Danone είχε παρουσία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 μέσω της Δέλτα, πριν αποφασίσει αυτόνομη λειτουργία από το 2005. Το νέο προϊόν, που είναι το πρώτο στραγγιστό γιαούρτι με προβιοτικά που παράγεται στην Ελλάδα, ενισχύει μεν την προϊοντική γκάμα της Danone, συνάδει δε με τη στρατηγική της Δέλτα για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της με νέα σήματα και συνεργασίες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v