Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις που θα «πρασινίσουν» τη ΔΕΗ ως το τέλος του 2022

Με δύο κινήσεις, η εταιρεία δεσμεύεται στους επενδυτές να περιορίσει τις εκπομπές CO2 στα 13,9 εκατ. τόνους το 2022. Πώς θα αποφύγει το πέναλτι της μισής ποσοστιαίας μονάδας στο ομόλογο. Ποια δάνεια θα αποπληρώσει ολικώς και μερικώς.

Οι κινήσεις που θα «πρασινίσουν» τη ΔΕΗ ως το τέλος του 2022

Χωρίς περιορισμούς ως προς τον σκοπό της διάθεσης των 500 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει από τους επενδυτές αλλά με σαφή δέσμευση τη μείωση κατά 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2022 σε σχέση με το 2019, η ΔΕΗ εκδίδει τις ομολογίες βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds).

Ουσιαστικά η δημόσια επιχείρηση, με βάση την αξιολόγηση για την επίτευξη των τρόπων υλοποίησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που της έχει κάνει η ανεξάρτητη εταιρεία Sustainalytics (ανήκει στον αμερικανικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Morningstar Company), καλείται να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένη δέσμευση. Σε διαφορετική περίπτωση, το κουπόνι που θα συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση θα επιβαρυνθεί με μισή ποσοστιαία μονάδα. Και η καταληκτική προθεσμία είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Η ΔEΗ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που εκδίδει τέτοιο ομόλογο και έναντι των επενδυτών υπόσχεται τη μείωση των εκπομπών CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022.

Πρόκειται για ρύπους που εκπέμπουν τόσο οι θερμικές της μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όσο και οι δραστηριότητές της από τις μετακινήσεις οχημάτων της, την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων της, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που κάνουν οι εγκαταστάσεις της.

Πώς θα το πετύχει αυτό η δημόσια εταιρεία; Με δύο τρόπους, σύμφωνα με όσα περιγράφει η ίδια αλλά και η έκθεση της Sustainalytics:

1. Με την παύση της λειτουργίας των λιγνιτικών της μονάδων. Η ΔEΗ φέρνει μάλιστα πιο μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα το σβήσιμο εργοστασίων της. Για το 2021 είναι προγραμματισμένες να κλείσουν οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς (συνολική ισχύος 560 Μεγαβάτ), ενώ η εταιρεία επισπεύδει κατά ένα χρόνο νωρίτερα και το σβήσιμο της «Μεγαλόπολης 3», ισχύος 250 Μεγαβάτ. Για το 2022 έχει προγραμματιστεί το σβήσιμο των μονάδων 1 έως 4 του Αγ. Δημητρίου, ισχύος 1,1 Γιγαβάτ. Και το 2023 σειρά παίρνουν οι μονάδες Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Άγιος Δημήτριος 5.

Ως γνωστόν, η δημόσια εταιρεία θα διαθέτει το 2028 μόνο την Πτολεμαΐδα 5, για την οποία προγραμματίζει τη μετατροπή της σε μονάδα η οποία θα καίει καθαρότερο καύσιμο.

2. Με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,3 Γιγαβάτ έως το 2023, με συμφωνίες όπως αυτή της RWE αλλά και μέσω της οργανικής της ανάπτυξης.

Η ΔEΗ από χθες προβαίνει σε εταιρικές παρουσιάσεις προς τους ξένους επενδυτές, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τα κύρια σημεία του business plan έως το 2023, με στόχο την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ το 2023 έναντι 900 εκατ. ευρώ που είχε το εννιάμηνο του 2020.

Αναφορικά με τη διάθεση των 500 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις αυτές, η διοίκηση σκοπεύει 200 εκατ. ευρώ να τα διαθέσει για την αποπληρωμή ισόποσου κοινοπρακτικού δανείου το οποίο έχει επιτόκιο 5% και λήγει τον Απρίλιο του 2022.

Άλλα 100 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσει για μερική αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,036 δισ. ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 5% και λήγει τον Οκτώβριο του 2023.

Ποσό 183 εκατ. ευρώ θα το αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς και 17 εκατ. ευρώ αφορούν στην πληρωμή εξόδων της έκδοσης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι όροι της έκδοσης προβλέπουν δυνατότητα επαναγοράς των ομολογιών από τη ΔEΗ στη διετία, στην προκαθορισμένη τιμή των 102 μονάδων βάσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v