Η «προίκα» της Cenergy που προσέλκυσε τη Nexans

Τι εκτίναξε τις οικονομικές επιδόσεις του κλάδου καλωδίων της Cenergy και προκάλεσε το ενδιαφέρον των Γάλλων της Nexans. Σε πρώιμο στάδιο οι συζητήσεις, δηλώνει η μητρική Viohalco. Πώς αξιολογούν την κατάσταση χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Η «προίκα» της Cenergy που προσέλκυσε τη Nexans

Την ύπαρξη συζητήσεων με τον όμιλο Nexans, με στόχο τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων, παραδέχτηκε χθες η Cenergy (θυγατρική της Viohalco), απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προσθέτοντας ωστόσο πως οι εν λόγω διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από σχετικές φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας και κατέληξε στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης στο ΧΑ των μετοχών Cenergy και Viohalcο, μέχρι να δοθούν οι απαντήσεις από τις δύο εισηγμένες.

Η Cenergy δραστηριοποιείται σε δύο τομείς: Στην παραγωγή σωλήνων μέσω της Σωληνουργείων Κορίνθου και στον κλάδο των καλωδίων μέσω της Ελληνικά Καλώδια.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, μιλώντας στο Euro2day.gr, ανέφεραν πως μια σύμπραξη με έναν τόσο μεγάλο πολυεθνικό όμιλο όπως η Nexans θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας όσο και σε οφέλη που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους μετόχους της Cenergy, οι βασικότεροι εκ των οποίων είναι η Viοhalcο και η ElvalHalcor. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς ούτε επιχειρηματική συμφωνία έχουμε μέχρι τώρα ούτε και το περιεχόμενο ενός όποιου πιθανού μελλοντικού deal μπορεί να αξιολογηθεί. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο τομέας καλωδίων της Cenergy πηγαίνει τόσο καλά, έτσι ώστε να έχει ανοίξει την όρεξη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Ο γαλλικός όμιλος Nexans διαθέτει θυγατρική εταιρεία στη χώρα μας (Nexans Hellas) η οποία λειτουργεί εργοστάσιο στη Φθιώτιδα, μέσω του οποίου πουλάει στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, ο πολυεθνικός όμιλος έχει υλοποιήσει κατά τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στη μονάδα της Αγίας Μαρίνας, με ενδεικτικό το παράδειγμα μεταφοράς γραμμής παραγωγής από τη Γερμανία. Η Nexans Hellas ήταν μέχρι πρόπερσι εισηγμένη στο ΧΑ και έκλεισε το 2019 με ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Η επένδυση-χρυσάφι

Όταν μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, ο όμιλος Viοhalcο αποφάσισε να εξαγοράσει μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Ελληνικά Καλώδια τις εγκαταστάσεις της Fulgor στην Κορινθία, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους, καθώς μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία ξεκινούσε ένας κύκλος μεγάλων επενδύσεων, προκειμένου ο όμιλος να μπει στον χώρο των υποβρύχιων καλωδίων.

Ο προβληματισμός που είχε εκφραστεί, βασιζόταν στο ότι η Viohalcο μπήκε στην κρίση έχοντας ήδη υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και αυτό σε περιβάλλον τραπεζικών επιτοκίων πολύ δυσμενέστερο σε σχέση με το ευρωπαϊκό και με μια εγχώρια αγορά που βυθιζόταν λόγω της αναιμικής οικοδομικής δραστηριότητας και των χαμηλών επενδύσεων. Πόσο φρόνιμο ήταν λοιπόν για τον εισηγμένο όμιλο να ξεκινήσει νέες επενδύσεις, οι οποίες μάλιστα θα άρχιζαν να αποδίδουν μετά από αρκετά χρόνια;

Αλήθεια είναι πως η στρατηγική για συνέχιση των επενδύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν περιορίστηκε μόνο στον τομέα των καλωδίων, αλλά επεκτάθηκε σε όλες της δραστηριότητες της Viohalcο, όπως π.χ. στην ElvalHalcor, στα ακίνητα και στις χαλυβουργίες ΣΙΔΕΝΟΡ και Sovel (μείωση κόστους παραγωγής). Το σύνολο των επενδύσεων της Viοhalcο από το 2001 έως και 2019 ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο, τα αντίστοιχα ποσά για τον κλάδο των καλωδίων υπερέβησαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση σε ό,τι αφορά την επένδυση της Ελληνικά Καλώδια δεν άργησε να έρθει, καθώς ο τομέας καλωδίων της Cenergy ανέβασε τον κύκλο εργασιών του από τα 381 εκατ. το 2015 στα 568 εκατ. πέρυσι και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά του κέρδη (Adjusted EBITDA) από τα 32 στα 67 εκατ. ευρώ!

Πέραν αυτού, το πρώτο φετινό εξάμηνο ξεκίνησε έντονα ανοδικά και στις 30 Ιουνίου διέθετε ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους 440 εκατ. ευρώ, που της εξασφάλιζε πλήρη απασχόληση στη μονάδα της Κορίνθου τουλάχιστον έως το τέλος του 2021 (από τον Ιούλιο έως σήμερα έχουν αναληφθεί και άλλες συμβάσεις).

Πέρα από τις άλλες σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν τα Ελληνικά Καλώδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, η μονάδα της Κορίνθου αποτελεί ένα από τα τέσσερα-πέντε εργοστάσια υποβρύχιων καλωδίων στον κόσμο -ίσως το πλέον σύγχρονο- και επιπλέον έχει ήδη λάβει μεγάλη σειρά από references, λόγω των πολλών έργων που ολοκλήρωσε με επιτυχία.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλήθος έργων που απαιτούν υποβρύχια καλώδια αναμένεται να «τρέξει» σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά και μέσα στην Ελλάδα, με το ζήτημα της διασύνδεσης των νησιών να αποτελεί προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ μέσα στη δεκαετία 2020-2030. Επιπλέον, ζήτηση υπάρχει για καλώδια σύνδεσης αιολικών πάρκων, ενώ ολοένα και περισσότερο προχωρεί διεθνώς η υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v