Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αναμένουν οι αναλυτές για το τρίμηνο των ΕΛΠΕ

Οι εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών οίκων για τις επιδόσεις των ΕΛ.ΠΕ. Αντοχές και δυναμική επάνοδος, σύμφωνα με τα reports αναλυτών. Το ζοφερό κλίμα και τα χτυπήματα που δέχονται από την πανδημία οι πετρελαϊκοί κολοσσοί.

Τι αναμένουν οι αναλυτές για το τρίμηνο των ΕΛΠΕ

Ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί για τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες (Oil Majors), μετά την εισβολή του κορωνοϊού από την περασμένη Άνοιξη.

Σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, οι όμιλοι-κολοσσοί του κλάδου της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών βρίσκονται σε περιδίνηση διαρκείας και ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τους που έρχονται αντιμέτωπες με τέτοια χτυπήματα στα οικονομικά τους μεγέθη.

Από τις επιπτώσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν ούτε τα ελληνικά διυλιστήρια. Ωστόσο επιδεικνύουν, σύμφωνα με χρηματοοικονομικούς οίκους, εντυπωσιακές αντοχές. Κάτι που θα φανεί επισήμως κι αύριο, όπως εκτιμούν, με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Οι επιχειρήσεις μειώνουν την απόδοσή τους καθώς επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την ήπειρο για τον περιορισμό εξάπλωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ ορισμένα διυλιστήρια παραμένουν κλειστά «επ’ αόριστον». Οι εταιρείες διύλισης ανέφεραν χαμηλές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες να παραμένουν δυσοίωνες.

Πριν λίγες ημέρες, η TOTAL ανακοίνωσε απότομη μείωση των καθαρών της κερδών κατά 93% σε σχέση με πέρσι, ενώ σημαντική ήταν η πτώση στα καθαρά κέρδη και της Shell, που διαμορφώθηκαν στα 489 εκατ. δολ., από 5,88 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Για τη Saudi Aramco η «βουτιά» στα κέρδη γ’ τριμήνου έφτασε το 44,6%.

Την ίδια ώρα, ζημιές για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανακοίνωνε η Exxon Mobil Corp., με τις απώλειες να ανέρχονται στα 680 εκατ. δολ., έναντι κερδών 3,17 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Στην Ιταλία, η Eni γνωστοποίησε ότι τα επίπεδα παραγωγής στα διυλιστήριά της μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 35%, ως συνέπεια ενός «απότομα καταθλιπτικού περιβάλλοντος διύλισης». Η συνολική παραγωγή στα γαλλικά διυλιστήρια της Total ήταν 267.000 bpd το τρίτο τρίμηνο, μειωμένη κατά 47% σε ετήσια βάση, κυρίως «λόγω των υψηλών αποθεμάτων των διυλισμένων προϊόντων και της πτώσης της ζήτησης».

Στην Πορτογαλία, η Galp έκλεισε στις 10 Οκτωβρίου -για δεύτερη φορά εφέτος- τις μονάδες παραγωγής καυσίμων στα μικρότερα από τα δύο διυλιστήριά της στο Πόρτο, ενώ ανέφερε αρνητικό περιθώριο διύλισης, στα μείον 70 σεντς ανά βαρέλι.

Το διυλιστήριο Sarroch της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα λειτουργούσε σε ελάχιστα επίπεδα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, προκειμένου να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τη μείωση των περιθωρίων διύλισης τους τελευταίους μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα θέσει σε διαθεσιμότητα μεγάλο αριθμό των 1.400 υπαλλήλων του.

Στην Ισπανία, η La Rabida αποφάσισε να διατηρήσει κλειστές δύο μονάδες στο διυλιστήριό της, ακόμη και μετά τις εργασίες συντήρησης που τώρα πραγματοποιούνται. Όταν το «επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς» θα επαναλειτουργήσει το διυλιστήριο της Repsol στην πόλη Μπιλμπάο, που έχει τεθεί εκτός παραγωγής από τις 9 Μαΐου.

Τα ΕΛΠΕ

Το περιβάλλον διύλισης χαρακτηρίζεται ζοφερό από διεθνείς αναλυτές. Τα περιθώρια κέρδους είναι αρνητικά, η ζήτηση βουλιάζει, η παραγωγή κατρακυλά και οι όγκοι πωλήσεων σε συνδυασμό και με το αδύναμο δολάριο υποχωρούν. Τα δύο ελληνικά διυλιστήρια δείχνουν όχι απλώς να αντέχουν στους ισχυρούς κραδασμούς, αλλά να προγραμματίζουν και τη δυναμική επάνοδό τους σε αυτή τη «νέα κανονικότητα».

Ειδικότερα για τα ΕΛΠΕ, τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα ανακοινώσουν αύριο Πέμπτη τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για ισχυρό ισολογισμό και θετικά ΕΒΙTDA. Όπως αναφέρουν, παρά τη μειωμένη διαθεσιμότητα των μονάδων εξαιτίας του εκτενούς προγράμματος συντήρησης και αναβάθμισης στον Ασπρόπυργο, η παραγωγή διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα και την αύξηση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του REUTERS στην οποία συμμετείχαν πέντε Έλληνες και ξένοι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή των ΕΛΠΕ, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε €49 εκατ., επηρεασμένα από το δυσμενέστατο περιβάλλον διύλισης και τις επιπτώσεις της Covid-19.

Αντίστοιχα, στα δελτία που εξέδωσαν για ενημέρωση των επενδυτών τόσο η Optima Bank σο και η AXIA Ventures, κάνουν λόγο για ένα ακόμα τρίμηνο προκλήσεων που αντιμετώπισε η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, με σημαντική υποχώρηση κερδών.

Προεξοφλούν, ωστόσο, δυναμική ανάκαμψη μέσα στο 2021, δίνοντας μάλιστα σύσταση για αγορά της μετοχής, με την Optima να θέτει ως στόχο τα 7 ευρώ και την ΑΧΙΑ τα 7,3 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή άνοδο πάνω από 70% από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Δευτέρας στο Χρηματιστήριο Αξιών.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος επισπεύδει τον ενεργειακό και ψηφιακό του μετασχηματισμό και προχωρά σε ταχεία υλοποίηση του πλάνου για την ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Άλλωστε είναι πρόσφατη η ανακοίνωση για την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς του γιγαντιαίου πάρκου Φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη από την «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», όπου σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον ο Όμιλος κατόρθωσε να διασφαλίσει από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές την αναγκαία χρηματοδότηση και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v