Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο

Οι επιδόσεις και τα μερίδια αγοράς των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο. Οι τοπικές ηγετικές δυνάμεις της αγοράς και η πορεία της παραγωγής στους κλάδους ζωής και ζημιών το πρώτο τρίμηνο. Αναλυτικοί πίνακες.

Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο

Σε ανοδική τροχιά βρήκε την κυπριακή ασφαλιστική αγορά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρατηρήθηκε άνοδος στην παραγωγή τόσο του κλάδου ζωής, όσο και στις γενικές ασφαλίσεις.

Αναμφίβολα, η έλευση της πανδημίας επηρέασε αρνητικά τη συνολική οικονομική πορεία της χώρας και δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την ασφαλιστική βιομηχανία, ωστόσο οι πλείστες εταιρείες του κλάδου διέθεταν στις αρχές της χρονιάς υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο:

  • Ο κλάδος ζωής σημείωσε άνοδο παραγωγής κατά 5,4%, έναντι πτώσης 9,4% του α’ τριμήνου του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2018. Γενικότερα, ο κλάδος ζωής εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την τελευταία τετραετία και η υποχώρηση του 2019 ήταν συγκυριακού χαρακτήρα (οφειλόταν στις εξελίξεις της τότε Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και των συμβολαίων που ήταν συνδεδεμένα με NLP’s και δεν είχαν ανανεωθεί).
  • Ο κλάδος ζημιών κατάφερε και αυτός να αυξήσει την παραγωγή του κατά 3,7%, όταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε εμφανίσει άνοδο 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018.

Στον κλάδο ζωής της Κύπρου ηγετικό ρόλο παίζουν οι εταιρείες Eurolife (θυγατρική της τράπεζας Κύπρου με μερίδιο 23,7%), CNP Cyprialife (θυγατρική του πολυεθνικού Ομίλου CNP με μερίδιο 21,2%), Hellenic (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας με μερίδιο 19,1%) και Universal Life με μερίδιο 13%.

Σε ότι αφορά την παρουσία των ελλαδικών εταιρειών στον κλάδο ζωής της Κύπρου, η Altius κατέχει το 5,3% της αγοράς, η Εθνική Ασφαλιστική το 3% και η Prime Insurance του Δημήτρη Κοντομηνά το 5,2%.

Οι δύο πρώτες σημείωσαν μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο (+53,8% και +46,5% αντίστοιχα), ενώ η Prime Insurance πούλησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα στην Interamerican προκειμένου να βελτιώσει τους εποπτικούς της δείκτες.

Ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων είναι λιγότερο «συγκεντρωμένος», καθώς πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά (εδώ και χρόνια υπάρχει η φιλολογία περί ανάγκης πολλών εξαγορών και συγχωνεύσεων, ιδιαίτερα λόγω του Solvency II και των τεχνολογικών εξελίξεων).

Ηγετικό ρόλο παίζουν ο Όμιλος της CNP (CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife με παραγωγή 18,4 εκατ. ευρώ), οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου 11,7 εκατ. και Eurolife 6,6 εκατ. ευρώ), η Universal Life (13,3 εκατ. ευρώ), η Trust (10,3 εκατ.) και η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με παραγωγή 10,1 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Σε ότι αφορά την παρουσία των ελλαδικών εταιρειών στον κλάδο ζημιών της Κύπρου, διακρίνουμε την Εθνική Ασφαλιστική (παραγωγή 5,7 εκατ. ευρώ), την Altius (5,13 εκατ. ευρώ), την Υδρόγειο (4,54 εκατ. ευρώ), την Prime Insurance (3,14 εκατ.), την Allianz Hellas (1,7 εκατ.) και την Interamerican μέσω της Anytime (1,495 εκατ. ευρώ). Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγονται και οι μεγάλοι ρυθμοί αύξησης των Altius και Interamerican κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v