Τα περυσινά αποτελέσματα της Bιοκαρπέτ σε τίποτε δεν θυμίζουν τα αντίστοιχα των ετών της βαθιάς ελληνικής κρίσης, καθώς φαίνεται πως κατά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αποτελεσματικές κινήσεις σε πολλά μέτωπα.
Με μια πρώτη λοιπόν ματιά, τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν από τα 20 στα 940 χιλ. ευρώ. Αν όμως αποφύγουμε κάποιες στρεβλώσεις συγκρίσεων που σχετίζονται με τη λογιστική εγγραφή των φόρων, θα δούμε πως η περυσινή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς σε προ φόρων επίπεδο, ο όμιλος εμφάνισε κέρδη 1,955 εκατ. έναντι ζημίας 269 χιλ. ευρώ.
Αν τώρα κάποιος ψάξει κάπως περισσότερο, θα διαπιστώσει πως η μεταλλουργική δραστηριότητα του ομίλου (θυγατρική Exalco) τα πήγε περίφημα (κέρδη προ φόρων 2,442 εκατ. έναντι 985 χιλ. ευρώ το 2018), ενώ το κλωστοϋφαντουργικό τμήμα περιόρισε τις ζημίες του από το 1,258 εκατ. στα 492 χιλ. ευρώ.
H ζημία της (εμπορικής πλέον) κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας οφείλεται στα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα (613 χιλ. ευρώ πέρυσι) και σκοπός της εταιρείας είναι διευρύνει κατά πολύ την παρουσία της στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, τα έσοδα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων και έτσι σταδιακά θα μειώνονται οι χρεωστικοί τόκοι και τα αποτελέσματα της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να περάσουν σε θετικό έδαφος.
Η επέκταση στις ΑΠΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο όχι μόνο της μητρικής Βιοκαρπέτ, αλλά και της θυγατρικής της Exalco (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος με ό,τι αυτό σημαίνει για το ενεργειακό κόστος). Έτσι ο όμιλος που μέχρι το 2018 είχε μονάδες ισχύος 3 MW, πέρυσι έφτασε στα 8 MW, σήμερα βρίσκεται στα 9 MW και ως το τέλος του έτους θα καταλήξει τουλάχιστον στα 10. «Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη διετία να φτάσουμε στα 30 MW» δηλώνει η διοίκηση της Bιοκαρπέτ.
Η μεγάλη βελτίωση ωστόσο των αποτελεσμάτων κατά τα τελευταία χρόνια έχει προέλθει από το μεταλλουργικό κλάδο, δηλαδή από τη θυγατρική Exalco και τις αυξημένες πωλήσεις της στις αγορές του εξωτερικού. Οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί (δεύτερη κατεύθυνση των τελευταίων ετών, μετά από την επέκταση στις ΑΠΕ) κάθε άλλο παρά λίγες είναι, με τον όμιλο να θέτει σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2019 νέα σύγχρονη γραμμή παραγωγής αλουμινίου και φέτος να έχει ξεκινήσει τη δημιουργία νέας μονάδας βαφής.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας
«Μπορεί ο Μάιος να δείχνει κάποια σημάδια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο οι μέχρι τώρα απώλειες που προκλήθηκαν από την πανδημία, δεν προβλέπεται να ανακτηθούν μέσα στη χρονιά» υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία. Η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα επλήγη από τα κλειστά εμπορικά καταστήματα, ενώ η μεταλλουργική επηρεάστηκε πτωτικά από τις μειωμένες εξαγωγές (ιδίως σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο, όπως Ιταλία και Ισπανία), αλλά και από την εγχώρια «βουτιά» της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Επίσης, ένα τμήμα των εργασιών του ομίλου είναι συνδεδεμένο με τον τουρισμό.
Η Βιοκαρπέτ από την πλευρά της προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων για τους εργαζόμενους του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου και για τμήμα του προσωπικού που απασχολείται στη μεταλλουργία.
Οι σχέσεις της εισηγμένης με τις τράπεζες είναι καλές, ωστόσο επισημαίνεται από παράγοντες της αγοράς πως «ακόμη δεν έχουμε δει κανένα μέτρο από την Πολιτεία που να αφορά τη βαριά βιομηχανία».
Τέλος, η εταιρεία θα μπορούσε να ευνοηθεί αν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο (κινήσεις εθνικών κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης) γίνει μια προσπάθεια υλοποίησης σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Επιπλέον, η έντονα εξαγωγική μεταλλουργική δραστηριότητα ενισχύεται συνεχώς (τόσο πέρυσι, όσο και φέτος) με νέα επενδυτικά προγράμματα και -πέρα από τις όποιες φετινές επιπτώσεις της πανδημίας- ποντάρει στις επενδύσεις των προγραμμάτων στήριξης που προβλέπονται σε όλα τα κράτη της Ευρώπης.
Παράλληλα, ο όμιλος προσπαθεί να περιορίσει τις ζημίες της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητες, ενώ παράλληλα επεκτείνεται συνεχώς στο μέτωπο των ΑΠΕ, καθώς πέρυσι προσέθεσε φ/κά πάρκα 4 MW και φέτος θα ενισχυθεί με άλλες δύο μονάδες συνολικής ισχύος 2 MW.
Με άλλα λόγια, η Βιοκαρπέτ φαίνεται να ξεπερνά μια μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων που οφείλονταν στην οικονομική χρήση και πως δουλεύει συστηματικά για να μπει σε ένα μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι επιδόσεων, βασισμένο κυρίως στο μεταλλουργικό κλάδο και στις ΑΠΕ.
Προηγουμένως βέβαια, θα πρέπει να δει πώς θα περιορίσει τις φετινές επιπτώσεις που έχουν προκύψει από την πανδημία.