Η επιβεβλημένη -με βάση τις εξελίξεις- χθεσινή κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναστείλει προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής και των ομολόγων της MLS αποτελεί νέο πλήγμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και αυτό για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή τίθεται για μια ακόμη φορά θέμα αξιοπιστίας των λογιστικών καταστάσεων που εκδίδουν οι εισηγμένες εταιρείες (με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, το ύψος των αναγραφόμενων άυλων περιουσιακών στοιχείων εμφανίζεται αδικαιολόγητα «φουσκωμένο», με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για το έργο του ορκωτού ελεγκτή).
Δεύτερον, επειδή η MLS ήταν η εισηγμένη εταιρεία που το 2016 είχε «εγκαινιάσει» την εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε δύο επιπλέον σχετικές εκδόσεις.
Και τρίτον, γιατί οι Έλληνες επενδυτές πέρα από τις εκάστοτε οικονομικές (ή και υγειονομικού τύπου) προκλήσεις, καλούνται συχνά να εμπλακούν σε ανεπιθύμητες «περιπέτειες», όπως συνέβη ήδη κατά την τελευταία διετία με τις περιπτώσεις των Folli Follie και Creta Farm (να τονιστεί ότι κάθε περίπτωση εταιρείας είναι διαφορετική, ότι το πόρισμα της ΕΛΤΕ για την MLS έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και πως τελικό συμπέρασμα θα προκύψει από τον διενεργούμενο έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς).
Σε χθεσινό του δημοσίευμα το Euro2day.gr αναφέρθηκε λεπτομερώς για το πώς η MLS, με οριακό καθαρό τραπεζικό δανεισμό στα τέλη του 2015, βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια με εκτοξευμένα άυλα ενεργητικά στοιχεία και με σημαντικά δανειακά ανοίγματα, καθώς και για το μουδιασμένο ξεκίνημα της πλατφόρμας MAIC, το οποίο πυροδότησε τις ανησυχίες της επενδυτικής αγοράς, για τον αν και κατά πόσο η εισηγμένη εταιρεία θα μπορέσει να αποπληρώσει σε βάθος χρόνου τις υποχρεώσεις της.
«Βολές» κατά διοίκησης
Με βάση το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, παράγοντες της χρηματιστηριακής και της ευρύτερης επενδυτικής αγοράς καταλογίζουν στη διοίκηση της MLS τα παρακάτω:
Πρώτον, προχώρησε σε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα (πλατφόρμα MAIC) υψηλού ρίσκου σχετικά με το ύψος και τον χρονισμό της απόδοσης, το οποίο μάλιστα χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από δανειακά κεφάλαια.
Δεύτερον, καθυστέρησε να αντιληφθεί στην πράξη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τον Ιανουάριο του 2019 είχε μιλήσει για μια επερχόμενη τριετία που θα χαρακτηριζόταν από διψήφια ποσοστιαία ανάπτυξη κατ’ έτος, ενώ μέσα στο φετινό καλοκαίρι, η εισηγμένη εταιρεία προχώρησε σε χρηματική διανομή (μέρισμα 0,02 ευρώ) προς τους μετόχους της. Επίσης, στις 30/6/2019 η MLS διέθετε 317.850 ίδιες μετοχές, τις οποίες αν ρευστοποιούσε τότε, θα μπορούσε να εισπράξει 1,6 εκατ. ευρώ (σήμερα το ποσό αυτό έχει ισοπεδωθεί). Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι επίσης ότι στις λογιστικές καταστάσεις του α' περυσινού εξαμήνου, η διοίκηση αναφερόταν σε επεκτατικές προοπτικές, χωρίς να διαβλέπει αυξημένους κινδύνους.
Τρίτον, η παρουσία του προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και βασικού μετόχου της εταιρείας Γιάννη Καματάκη στο συνέδριο του ΧΑ (Σεπτέμβριος 2019) περισσότερο μπέρδεψε αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές παρά τους καθησύχασε για τη μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα της εισηγμένης.
Τέταρτον, το νέο business plan της MLS -πάνω στο οποίο θα εδράζονταν οι συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση της εταιρείας- δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη (σ’ αυτό συνέβαλε και η έλευση της πανδημίας στη χώρα). Ως αποτέλεσμα, η επενδυτική κοινότητα έβλεπε επί σειρά μηνών τις τιμές των ομολόγων και της μετοχής να βυθίζονται, την εταιρεία να μεταθέτει μονομερώς για ένα χρόνο την αποπληρωμή του ομολόγου που έληγε το 2020 και όλα αυτά, όταν παράλληλα φοβόταν μείωση των φετινών οικονομικών επιδόσεων λόγω της Covid-19.
Η «επόμενη μέρα»
Σύμφωνα επίσης με τους ίδιους κύκλους, η εμπλοκή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση:
«Η διοίκηση της εταιρείας έχει κάθε συμφέρον να συμπράξει με τις ελεγκτικές αρχές και να καταλήξει όσο το δυνατόν ταχύτερα σε λογιστικές καταστάσεις που θα απεικονίζουν πλήρως την τρέχουσα πραγματικότητα. Όσο καθυστερεί, ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της. Πώς να ζητήσει αναχρηματοδότηση δανεισμού, όταν οι ενδιαφερόμενοι δεν θα γνωρίζουν την πραγματική εικόνα της εταιρείας; Πώς θα αναχρηματοδοτήσουν οι επενδυτές, χωρίς να βασίζονται σε ένα επεξεργασμένο και ρεαλιστικό business plan; Και τέλος, πώς θα γίνουν όλα αυτά, αν ο βασικός μέτοχος δεν αναλάβει και αυτός ένα σημαντικό τμήμα του ρίσκου, π.χ. δανείζοντας -μαζί με τους άλλους- την εταιρεία από προσωπικά του χρήματα; Αν γίνουν όλα αυτά γρήγορα, θα μπορούσαν να προκύψουν λύσεις, για τον λόγο ότι η MLS συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και επιπλέον διαθέτει αξιοσημείωτης αξίας τεχνογνωσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Εκτός» οι τράπεζες, ιδιώτες οι δανειστές
Με βάση τις πλέον πρόσφατες λογιστικές καταστάσεις (30/6/2019), η MLS διαθέτει ίδια κεφάλαια 26,8 εκατ. ευρώ και σύνολο άυλων περιουσιακών στοιχείων 27,9 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, ο νέος ορκωτός ελεγκτής θα προχωρήσει σε γερό ψαλίδισμα των άυλων περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας στο «βαθύ κόκκινο» την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως, αλλά σε θετικό ύψος το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, εκτός ίσως από την περίπτωση που τεθεί σε αμφισβήτηση το «going concern» της εισηγμένης (κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ορατό).
Ωστόσο, οι εταιρείες δεν απειλούνται από τα λογιστικά τους μεγέθη, αλλά από τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί ότι:
• Η MLS δεν έχει μεγάλα ανοίγματα σε ελληνικές τράπεζες (στις 30/6/2019, αθροιστικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,1 εκατ. ευρώ προς Εθνική και Eurobank). Αντίθετα, την ίδια ημερομηνία όφειλε συνολικά 1,1 εκατ. ευρώ στην Black Sea and Development Bank.
• H εισηγμένη εταιρεία δεν εμφανίζεται μέχρι σήμερα να έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αποπληρώνοντας εμπρόθεσμα τις οφειλές της. Παράλληλα, αν στις 30/6/2019 διέθετε ταμείο 2,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο προστέθηκαν τα 6,7 εκατ. που αντλήθηκαν από το τελευταίο ομόλογο τον Ιούλιο του 2019, τότε φαίνεται πως η MLS διαθέτει αρκετή ρευστότητα, τουλάχιστον σε βραχυμεσοπρόθεσμο επίπεδο.
• Το μεγαλύτερο κομμάτι των υποχρεώσεων της MLS προέρχεται από τρεις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, συνολικού ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν καλυφθεί κατά κύριο λόγο από ιδιώτες επενδυτές και δευτερευόντως από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Το πρώτο ομόλογο ύψους 4 εκατ. ευρώ είχε εκδοθεί το 2016 για 4+1 χρόνια, με την εισηγμένη να έχει ήδη μεταθέσει τη λήξη του για το καλοκαίρι του 2021. Η δεύτερη ομολογιακή έκδοση έγινε το 2017, ήταν ύψους 6 εκατ. ευρώ (λήξη το 2023) και η τρίτη έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2019 (6,7 εκατ. ευρώ, πενταετής διάρκεια). Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι, κάτω από προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και των ομολογιούχων, αν χρειαστεί, ωστόσο θεωρούν πως καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει λόγο να βιάζεται, καθώς μέχρι σήμερα οι εκδόσεις εξυπηρετούνται κανονικά και η διοίκηση της MLS έχει περίπου 14 μήνες μπροστά της μέχρι τη λήξη της πρώτης.
ΥΓ: Οι ομολογιακές εκδόσεις της MLS είχαν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, άρα κατά την εισαγωγή δεν έπαιρναν εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά από το ΧΑ. Ωστόσο, το όλο θέμα ξεκίνησε από «δειγματοληπτικούς ελέγχους» της ΕΛΤΕ σε λογιστικές καταστάσεις, προκειμένου να αξιολογήσει το έργο των ορκωτών ελεγκτών.