GR.EC.A.: Βουλιάζει ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Κάθετη πτώση της ζήτησης για σειρά ηλεκτρονικών επιχειρήσεων φέρνει η πανδημία, σύμφωνα με έρευνα. Αρνητικές προβλέψεις για το έτος. Σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων. Ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο.

GR.EC.A.: Βουλιάζει ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Αύξηση μόνον κατά 15% στις online παραγγελίες καταγράφουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε ο ελληνικός σύνδεσμος ηλεκτρονικού εμπορίου GR.EC.A., στην οποία καταγράφονται επίσης σωρεία προβλημάτων λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων.

Η έρευνα του συνδέσμου πραγματοποιήθηκε σε 307 επιχειρήσεις μέλη του στο διάστημα 18-21 Μαρτίου και αποτυπώνει την πρώτη εικόνα στην εν λόγω αγορά, όπου ως επί το πλείστον η αυξημένη κίνηση αφορά τα online σούπερ μάρκετ, ενώ στον αντίποδα ραγδαία κάμψη σημειώνουν άλλες εμπορικές κατηγορίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Εννέα στις 10 επιχειρήσεις, ποσοστό 92% των ερωτηθέντων, ανέφεραν ότι η τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας τους έχει ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους. Οι κλάδοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι: Είδη μόδας, αθλητικά είδη, κοσμήματα, είδη σπιτιού, λευκές συσκευές. Αντιθέτως οι κλάδοι που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά αλλά θετικά προέρχονται από τον χώρο των τροφίμων, των φαρμακείων και των παιδικών και βιβλίων.
  • Επτά στις 10 επιχειρήσεις, ποσοστό 74% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν.
  • Ποσοστό 15% δήλωσε αύξηση παραγγελιών.
  • 42% ανέφερε πως υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις ή διακοπή προμηθειών.
  • 31% ανέφερε καθυστερήσεις σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών/courier.
  • Ποσοστό 27% ανέφερε θέμα με την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις που αναμένουν από την πανδημία στην επιχείρησή τους για το 2020 είναι για το 84% μείωση των πωλήσεων, το 67% ανέφερε τη μείωση της ζήτησης, το 64% προβλήματα χρηματοδότησης - ρευστότητας ενώ μόλις το 3% ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

Αναφορικά με τις σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το έτος, 8 στους 10, ποσοστό 79%, αναμένει μείωση κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων, ποσοστό 77% μείωση πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης και ποσοστό 34% μείωση πωλήσεων λόγω έλλειψης αποθεμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v