Πιστωτικά θετικό κρίνει η Moody’s το swap ομολόγων που συμφώνησε η Εθνική Τράπεζα με το ελληνικό Δημόσιο. Όπως εξηγεί, η συναλλαγή θα τονώσει κατά 515 εκατ. ευρώ περίπου την κερδοφορία και τα κεφάλαια της τράπεζας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια γρήγορης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Τα 515 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 72% της προ προβλέψεων κερδοφορίας της ΕΤΕ ως το τρίτο τρίμηνο του 2019. Αν και μη επαναλαμβανόμενο όφελος, στηρίζει τη θετική τροχιά των κεφαλαίων προσθέτοντας περίπου 135 μονάδες βάσης στα κεφάλαια CET1, τα οποία αντιστοιχούσαν σε 16,8% στα τέλη του 2019. Επιπλέον εξασφαλίζει επαναλαμβανόμενα έσοδα από τόκους σε καθαρή βάση περίπου 85 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα νέα ομόλογα που έλαβε και τα οποία λήγουν το 2050.
Η υψηλότερη κεφαλαιακή βάση, σημειώνει ο οίκος, θα διευκολύνει τις προσπάθειες της τράπεζας να μειώσει τα NPEs, έχοντας μεγαλύτερη δυνατότητα να γράψει δυνητικές ζημιές από την τιτλοποίηση ή την πώλησή τους.
Η πρώτη προτεραιότητα της τράπεζας είναι να βελτιώσει τη φερεγγυότητά της, μειώνοντας τα NPEs τα οποία βαρύνουν τον ισολογισμό της αλλά και την οικονομική της απόδοση τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν και σε πτωτική τροχιά, ο δείκτης NPEs των τραπεζών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός, στο 34,1% με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου 2019.
Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί σε στόχους μείωσης των NPEs στα 4,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021, από 11,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019, κυρίως μέσα από την τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ. Η σταδιακή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας συνδυασμένη με την καλύτερη κεφαλαιακή θέση θα βοηθήσει την τράπεζα να κάνει την τιτλοποίηση φέτος, και δυνητικά να καταφέρει να περιορίσει τα κόκκινα δάνεια στο 1,6 δισ. ευρώ νωρίτερα από το 2022 που σχεδίαζε αρχικά.
Η Εθνική, σημειώνει η Moody’s, θα αξιοποιήσει τον Ηρακλή και πιθανότατα να διατηρήσει, κατηγοριοποιώντας ως εξυπηρετούμενα δάνεια, τα senior ομόλογα που θα εγγυηθεί το Δημόσιο, βελτιώνοντας την ποιότητα ενεργητικού της. Ο CEO Παύλος Μυλωνάς, θυμίζει, υποστήριξε σε δημοσιογράφους ότι θα τιτλοποιηθούν πάνω από 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, και η ζημιά από τη συναλλαγή θα καλυφθεί κυρίως από τα προαναφερθέντα έκτακτα κέρδη.