Ψηλά έχει θέσει τον πήχη, για την πώληση τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες για το αν ο αριθμός και η ποιότητα των ενδεικτικών προσφορών, που έχει δεχθεί, διευκολύνει τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 η Εθνική Τράπεζα, με βάση τις οικονομικές της καταστάσεις, αποτίμησε την κατά 100% ασφαλιστική θυγατρική της στα 1,06 δισ. ευρώ, έναντι 814 εκατ. ευρώ στις 31/12/2018 και 750 εκατ. ευρώ, όταν έτρεξε ο προηγούμενος –άκαρπος- διαγωνισμός πώλησης.
Η ανατίμηση αντανακλά την αύξηση της καθαρής θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής, που επήλθε, λόγω του κέρδους από την αποτίμηση εγχώριων κρατικών ομολόγων σε εύλογη αξία και δευτερευόντως από την κερδοφορία του 9μήνου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου.
Η Εθνική πήρε έτσι…μπροστά το όφελος από την ανατίμηση αξίας της θυγατρικής της, εξέλιξη, όμως, που ενδέχεται να δυσκολέψει τον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης τουλάχιστον του 80%. Για να αποφευχθεί η εγγραφή κεφαλαιακής ζημιάς θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής, που θα αποτιμήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μαζί με τη δεκαετή σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της, μέσω του δικτύου της τράπεζας, τουλάχιστον στα 848 εκατ. ευρώ.
Ο πήχης τίθεται αρκετά ψηλά, αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ενδεικτικές προσφορές, οι οποίες υποβλήθηκαν στις 28 Νοεμβρίου κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Lone Star, CVC, I3CP, Centerbridge και πιθανώς η Fosun (σ.σ. η κατάθεση προσφοράς δεν έχει επιβεβαιωθεί) φέρονται να έχουν υποβάλει ενδεικτικές προσφορές, που δεν ξεπερνούν τα 580 εκατ. ευρώ.
Αν οι πληροφορίες ισχύουν, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα πράξει τελικώς η Εθνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ενδεικτικών προσφορών. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr μετά την αξιολόγησή τους θα αποφασισθεί, αν συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία ή ενεργοποιηθεί το plan B της διάθεσης στο επενδυτικό κοινό -υφιστάμενων- μετοχών.
Σημειώνεται ότι εφόσον η Εθνική πουλήσει τουλάχιστον το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα δει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της να μειώνεται κατά περίπου 1 με 1,1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα βελτιώσει το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 40 μ.β. Στις 30/9 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανερχόταν στο 16,2% και ο CET I στο 15,2%.
Θεωρητικά, η Εθνική θα πρέπει, με βάση τον «οδικό» χάρτη, που ενέκρινε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), να έχει λάβει ως την 31η Δεκεμβρίου δεσμευτικές προσφορές και ως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογράψει σύμβαση αγοραπωλησίας για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Εναλλακτικά, εφόσον προκριθεί το σενάριο της διάθεσης μετοχών, θα πρέπει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, να έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για την είσοδο σε οργανωμένη αγορά με διάθεση, μέσω δημόσιας και ιδιωτικής τοποθέτησης, τουλάχιστον του 51% των μετοχών, που κατέχει, σήμερα, η Εθνική και ως τις 28 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
Goldman Sachs και Morgan Stanley, που ενεργούν ως σύμβουλοι πώλησης, δουλεύουν, παράλληλα με την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία, την προεργασία για τη διάθεση μετοχών, ώστε να ανταποκριθεί η Εθνική στο απαιτητικό χρονοδιάγραμμα, εφόσον αποφασισθεί η ενεργοποίηση του plan B.