ην ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή σε μία εξέχουσα επιχειρηματική προσωπικότητα απένειμε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος αναγορεύτηκε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο του Πειραιά, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο τίτλος και η περιένδυση του κ. Mυτιληναίου με την τήβεννο του ακαδημαϊκού ιδρύματος συνοδεύτηκε από τους επαίνους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Άγγελου Κότιου, ο οποίος εξήρε το «δημιουργικό και καινοτόμο επιχειρείν του Ευάγγελου Mυτιληναίου, ενός αυτοδημιούργητου Πειραιώτη επιχειρηματία», αλλά και το «πολυδιάστατο έργο και τη συνεισφορά στην κοινωνία και την οικονομία».
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Μιχαήλ Σφακιανάκης προσφωνώντας με τη σειρά του τον τιμώμενο επιχειρηματίας παρουσίασε δύο προσόντα του Ευάγγελου Mυτιληναίου: «Έχει την ικανότητα να διαβλέπει τις εξελίξεις και να επιδιώκει να πάρει θέση στην αγορά, ενώ δεν φοβήθηκε να αναλάβει ποτέ τον κίνδυνο των επιλογών του», υπογράμμισε ο Καθηγητής, αναφερόμενος στους χειρισμούς του κ. Mυτιληναίου για τη θωράκιση της Αλουμίνιον της Ελλάδας λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Στην επιχειρηματική πορεία του Ευάγγελου Mυτιληναίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθηγητή Αθανάσιος Κουρεμένος, ο οποίος μίλησε για «υπόδειγμα ανθρώπου και επιχειρηματία» ενώ σημείωσε ότι είναι «ένα σύμβολο της Ελλάδας που παράγει».
Εμφανώς και βαθιά συγκινημένος από την τιμή που του απένειμε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο επιχειρηματίας ευχαρίστησε τα μέλη της Συγκλήτου και το Πανεπιστήμιο για την «εξαιρετική τιμή».
«Δεν μπορούσα ποτέ στη ζωή μου να το φανταστώ», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Λίγο νωρίτερα ο κ. Mυτιληναίος μιλώντας εκτός κειμένου θυμήθηκε την νεανική επαγγελματική του απασχόληση από τα 18 του χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση: «Όλη μου τη ζωή δουλεύω. Δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο…» είπε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos στη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τη σημασία της πανεπιστημιακής γνώσης: «Κάθε πανεπιστήμιο έχει δύο καρδιές: Όσες και όσοι διδάσκουν και όσες και όσοι διδάσκονται τη γνώση. Όταν λειτουργούν συντονισμένα οι δύο καρδιές η γνώση διαχέεται», είπε χαρακτηριστικά.
Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αναφορές για την ανάγκη της αλλαγής κατεστημένων αντιλήψεων που δαιμονοποιούν την επιχειρηματικότητα. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι η αντίληψη αυτή παύει σταδιακά να κυριαρχεί. Μίλησε για την εταιρική κοινωνική ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύουν οι επιχειρηματίες: «Αισθάνομαι την ευθύνη να επιστρέφω στην πατρίδα και την κοινωνία όσα μου προσέφεραν».
Έκανε λόγο για μία νέα σχέση του κράτους με την αγορά και την οικονομία, όπου το κράτος πρέπει να είναι συμπαραστάτης της επιχειρηματικότητας.
Τέλος ο κ. Mυτιληναίος απευθύνθηκε στους φοιτητές τονίζοντα: «Είστε το brain gain της Ελλάδας. Στα πρόσωπα σας βλέπω το μέλλον μίας Ελλάδας ανταγωνιστικής μίας Ελλάδας που δίνει προοπτική κι ελπίδα στα παιδιά της».
Στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο του Πειραιά έδωσε χθες το παρόν πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής σκηνής της χώρας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δημήτρης Μαθιός κ.ά.