Στα πλαίσια της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- η αναβολή της συζήτησης του θέματος για διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων και έτσι το ζήτημα θα τεθεί σε νέα γενική συνέλευση που θα συγκληθεί τον Ιανουάριο.
Αν και η διοίκηση της εισηγμένης δεν «άνοιξε τα χαρτιά της», σύμφωνα πληροφορίες: α) Η αναβολή έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως ότι η φορολογία θα είναι 5% (με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο) και όχι 10% β) Θα προταθεί η διανομή 0,02 ευρώ ανά μετοχή.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ικτίνος Ευάγγελος Χαϊδάς αναφέρθηκε στην πορεία του 2019 και στις προοπτικές που διαγράφονται για την επόμενη χρονιά. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων σημείωσε:
• Για το σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένεται κύκλος εργασιών γύρω στα 41 εκατ. ευρώ (έναντι 53,2 εκατ. το 2018), EBITDA 11,3 ευρώ (από 21,5 εκατ.) και προ φόρων κέρδη 7,5 εκατ. ευρώ (έναντι 18,5 εκατ. ευρώ).
• Η πτώση των επιδόσεων αποδίδεται στην αλλαγή μεθόδου εξόρυξης στο λατομείο του Βώλακα, η οποία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των αναγκών σε νέα μηχανήματα και εκπαίδευση, μείωσε την παραγωγή του συγκεκριμένου λατομείου κατά 35% (χαμένος τζίρος γύρω στα 12,5 εκατ. ευρώ, όσο και η συνολική υστέρηση στον τζίρο της εισηγμένης). Στο εξωτερικό κατευθύνθηκε το 95% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας, ενώ η συμμετοχή της Κίνας έχει περιοριστεί πλέον γύρω στο 50% έναντι 60% που ήταν παλαιότερα.
• Για το 2020 η εκτίμηση είναι πως η εταιρεία θα επανέλθει σε κύκλο εργασιών και κερδοφορία στα επίπεδα του 2018. Η προσαρμογή (μηχανήματα, έργα, εκπαίδευση) σχετικά με τη νέα μέθοδο εξόρυξης στο λατομείο του Βώλακα βρίσκεται κοντά στο στάδιο της πλήρους ολοκλήρωσής της. Παράλληλα, μέσα στο 2020 θα ενισχύσουν ως ένα βαθμό τον κύκλο εργασιών και η διάθεση προϊόντων των νέων λατομείων της Ικτίνος, αυτών της Πελοποννήσου, της Δράμας και της Καβάλας. Τέλος, το εργοστάσιο της Βορείου Ελλάδος θα δουλέψει μέσα στο 2020 σε δωδεκάμηνη βάση, έναντι περίπου πεντάμηνης ουσιαστικής λειτουργίας κατά τη φετινή χρονιά.
• Παρατηρείται μια συγκράτηση της ζήτησης από την Κίνα, ωστόσο αυτό δεν έχει επηρεάσει την Ικτίνος, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν τα μάρμαρα του Βώλακα. «Μας ζητούσαν ποσότητες που δεν είχαμε να προσφέρουμε» αναφέρθηκε.
• Σε ότι αφορά την έκταση στην Κρήτη, η οποία είναι πλήρως αδειοδοτημένη, απόφαση της εταιρείας είναι να πουληθεί. Ήδη τέσσερις-πέντε επενδυτές έχουν προχωρήσει σε μελέτες και ελέγχους και ελπίζεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει εξέλιξη μέσα στο 2020, στο βαθμό που εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και επιβεβαιωθεί η πολιτική μείωσης της φορολογίας.