Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΥ προς τις επιτροπές των τραπεζών όσον αφορά την έγκριση της πρότασης Βιντζηλαίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί τυπικά η διαγωνιστική διαδικασία που ανέδειξε ως προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή την Impala Investment στην Creta Farm.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της Creta Farm (υπό την προσωρινή διοίκηση που έχει ορίσει με απόφασή του το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου) θα ενέκρινε τη συμφωνία εξυγίανσης, προκειμένου την ίδια ή την αμέσως επόμενη ημέρα -και πάντως πριν την εκπνοή του 2019- να κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 προς το αρμόδιο δικαστήριο.
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι έχουν δημιουργηθεί προσκόμματα όσον αφορά τη νομιμότητα της έκτακτης γ.σ., τα οποία εγείρονται από τον πρώην βασικό μέτοχο της εταιρείας κ. Κ. Δομαζάκη, με επιστολές τους προς τις πιστώτριες τράπεζες. Επί της ουσίας αμφισβητεί το δικαίωμα των πιστωτών (οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας) να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου και ως εκ τούτου να ορίσουν τις εξελίξεις.
Σύμφωνα ωστόσο με τραπεζικές πηγές, δεν τίθεται ζήτημα εξάσκησης των δικαιωμάτων ψήφου, καθώς αυτά είναι πλήρως κατοχυρωμένα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως, οι τράπεζες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να ψηφίσουν υπέρ της εκποίησης του ενεργητικού της Creta Farm στην επικείμενη γενική συνέλευση στην παρούσα φάση -προκειμένου να αποφύγουν την πιθανότητα κατάθεσης αγωγών εκ μέρους των μετόχων μειοψηφίας- και γι' αυτό εξετάζουν την πιθανότητα αναβολής και διενέργειας νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης μέσα στον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα νομικά τμήματα των τραπεζών θα έχουν προετοιμάσει έως τότε τις θέσεις τους, προκειμένου να εξαλείψουν τον παραπάνω κίνδυνο.
Πέρα από την παραπάνω δυστοκία ολοκλήρωσης της υπόθεσης εξυγίανσης μένει να φανεί το πώς θα εξελιχθεί το ουσιαστικό πλάνο του στρατηγικού επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Impala περιλαμβάνει επιθετικό «κούρεμα» απαιτήσεων οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που μένει να κριθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο, όταν και όποτε η υπόθεση φθάσει στην κρίση του.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης -πέρα από κούρεμα δανείων και οφειλών σε προμηθευτές- προβλέπει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για χρέη προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα το ποσοστό «κουρέματος» να αγγίζει το 60%.